Het museum is open en veilig te bezoeken. Denk je aan je tijdslot, coronatoegangsbewijs en mondkapje?

Events — 26 mei 2019

Prijs
Museumticket + €3
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
26 mei 2019, 16.00 tot 17.00
Taal
Japans, Koreaans, Russisch en Engels
Toegang
Tickets

Synthetic Types is onderdeel van Landscape with Bear, een tentoonstelling die een onderzoekt vormt naar wat bekend is geworden als de “Collection (Unintended)” van De Appel, een verzameling objecten – kunstwerken, decorstukken, overblijfsels en ongeïdentificeerde materialen – die zich in het uitgebreide Archief van deze instelling bevinden. In de tentoonstelling die in De Appel te zien is, vervaagt een doorlopende topografie de scheidslijn tussen collectiestukken en presentatie. Met het uitgangspunt dat collectiepraktijken deel uitmaken van regimes van kennisproductie vraagt dit project: welke soorten kennis kunnen voortkomen uit het gefragmenteerde, het onzekere en het instabiele?

Kunstenaar Shen Xin verdiept zich in de kunstmatige aanwezigheid van taal om abstracties van inclusiviteit en uitsluiting te creëren. Vanuit het samenwerkingskader van dit project, waarbij professionals op het gebied van hedendaagse kunst, curatoriale praktijk, kunstgeschiedenis, architectuur, vormgeving en archeologie betrokken zijn, ontwikkelde Shen Xin een nieuw performancewerk. Synthetic Types zal plaatsvinden in het Archief van De Appel en via livestream in het Auditorium van het Stedelijk Museum getoond wordt. Het werk bevraagt hoe toegang en inclusie worden gefaciliteerd of ingeperkt door institutionele protocollen voor het verzamelen. Met gebruik van Japanse, Koreaanse en Russische taaluitingen gaan twee performers een interactie aan met de onbedoelde collectie via gesprekken met partijen die onhoorbaar en buiten beeld blijven, om te onderzoeken hoe kennis rondom objecten en identiteiten wordt geproduceerd.

Bij de gefilmde livebeelden wordt in real time een Engelse vertaling geboden.

OVER SHEN XIN

Shen Xin (g. 1990, Chengdu, China) woont en werkt in Londen en Amsterdam. Shen Xins praktijk omvat film, videoinstallatie en performatieve events. Met aandacht voor zowel de riskante als de comfortabele aspecten van de gepresenteerde beelden verschijnen individuen en gemeenschappen over verschillende vlakken als eenheden, en als verschuivende voornaamwoorden die onderdeel zijn van complexe sociaal-politieke systemen. Om de kans op de vorming van onderdrukkende alternatieve machtsstructuren tegen te gaan, hebben de protagonisten in haar werken de kracht om hun verlangens te bespreken, uitspreken en uitvoeren. Hiermee behouden ze vormen van integriteit die inconsistent, onderbroken en uitgesteld zijn. Compromisloos fabriceert haar werk het proces waarmee abstracties van inclusiviteit en uitsluiting geproduceerd worden, waarbij manieren worden gevormd om zich aan anderen te presenteren met reflectie op de overtuigingskracht van representatieve beelden. Onder haar recente solopresentaties zijn To Satiate, MadeIn Gallery Shanghai (2019); Methods of Inhabiting, K11 Shanghai (2018); Sliced Units, Center for Chinese Contemporary Art, Manchester (2018); half-sung, half-spoken, Serpentine Pavilion, Londen (2017); en At Home, Surplus Space, Wuhan, China (2016). Recente groepstentoonstellingen zijn o.a. New Metallurgists, Julia Stoschek Collection, Düsseldorf (2018); Songs for Sabotage, the New Museum Triennial, New York (2018); en The New Normal, UCCA, Beijing (2017). Shen ontving in 2017 de BALTIC Artists’ Award en is momenteel artist in residence aan de Rijksakademie, Amsterdam.

OVER DE APPEL CP

Landscape with Bear wordt gerealiseerd in het kader van De Appel Curatorial Programme 2018-19. Dit is een onderwijsplatform in Amsterdam ter stimulering van de theorie en praktijk van het maken van tentoonstellingen. Het programma van 10 maanden omvat een serie workshops, sessies, ontmoetingen en studiobezoeken. Het programma wordt mogelijk gemaakt door ondersteuning van Stichting Ammodo, het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en het Mondriaan Fonds. Elk jaar organiseren de deelnemers van het Curatorial Programme in samenwerking met het Stedelijk Museum een event dat in verschillende vormen aansluit bij hun project.

PRAKTISCHE INFORMATIE OVER DE TENTOONSTELLING

Landscape with Bear
3 mei – 1 juni 2019
Woensdag – zaterdag, 14:00 to 18:00 u, of op afspraak

De Appel
Schipluidenlaan 12
1062 HE Amsterdam Nieuw-West

CREDITS

Ondersteund door De Appel, Rijksakademie van beeldende kunsten
Acteurs: Lee Jeong-ha en Kang Yumi
Vertalers: Mire Lee, Leila Gray, Julian Ross
Geluid: Yashaswini Raghunandan
Camera: Johann Arens