Events — 20 mei 2016

Als opmaat voor het festival De Muze van Zuid vindt in het Stedelijk Museum Amsterdam op vrijdagavond 20 mei een concert plaats in het kader van de tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School, die van 9 april tot 28 augustus te zien is. 

Prijs
Entreebewijs Stedelijk Museum (gratis t/m 18 jaar en met museumkaart)
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
20 mei, 17.00 tot 18.15
Taal
Nederlands
Toegang
Tickets

Ook tijdens het festival, dat het hele weekend duurt is er aandacht voor deze bouwstijl, die in de periode 1910-1930 tot grote bloei kwam en waarvan in Amsterdam-Zuid talloze voorbeelden te vinden zijn. Zo worden er twee concerten georganiseerd op locaties met op de Amsterdamse School geïnspireerde interieurs. Tevens zullen er op 21 en 22 mei muziekwandelingen plaatsvinden, waarbij de stedenbouwkundige ontwikkelingen in de Concertgebouwbuurt nader worden toegelicht.

Voor dit concert in het Stedelijk Museum Amsterdam heeft Ensemble Lumaka een programma samengesteld met muziek uit de periode van de Amsterdamse School. Het ensemble speelt de Sonate voor fluit en harp van Sem Dresden, Nocturne voor cello en harp van Henriëtte Bosmans en het Kwintet voor fluit, viool, altviool, cello en harp van Leo Smit. De curator van de tentoonstelling, Ingeborg de Roode, zal een inleiding verzorgen.

PROGRAMMA

19.00                     INLEIDING | Ingeborg de Roode
19.30                     START CONCERT | Ensemble Lumaka
20.15                     Einde programma
22.00                     Museum sluit

MEER OVER DE SPREKER & HET ENSEMBLE

Ingeborg de Roode studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden Sinds 2001 is zij conservator industriële vormgeving in het Stedelijk Museum Amsterdam en curator van de tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School. Zij organiseerde vele tentoonstellingen, onder andere Marcel Wanders: Pinned Up, 25 jaar vormgeving (2014) en de goed ontvangen collectiepresentatie Vormgeving voor de heropening van het Stedelijk in 2012, die ze samen met twee collega’s maakte.

Ensemble Lumaka is een gezelschap van musici die al bijna tien jaar met elkaar samenwerken. De leden van het kwintet zijn onder andere werkzaam bij het Koninklijk Concertgebouworkest, de Filharmonie Antwerpen, het hedendaagse muziekensemble INSOMNIO en als solisten en kamermusici in de hedendaagse en oude muziek.Ensemble Lumaka speelde op uiteenlopende internationale locaties, waaronder het Concertgebouw en Vredenburg Utrecht en het Grachtenfestival Amsterdam, de Bayreuther Orgelwochen, het Peter de Grote-festival, de Musikalischer Sommer in Ostfriesland en het vijfde Thai International Harp festival in Bangkok. Uitvoeringen van de groep zijn uitgezonden tijdens het televisieprogramma Vrije geluiden, en geregeld zijn ze te gast op Radio 4 en de Concertzender. In het afgelopen jaar werd een aantal concerten gegeven op diverse jaren 20-locaties in Amsterdam.

Meer informatie over de Muze van Zuid is te vinden op: www.muzevanzuid.nl