Theorie — 9 dec 2016

debat
Prijs
Toegang: Museumkaart € 3 / studenten € 10,50* / regulier € 18
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
9 dec 2016, 13.00 tot 16.00
Taal
Engels
Toegang
tickets

In samenhang met de tentoonstelling Dream Out Loud! Voorstellen voor de Gemeentelijke Kunstaankopen organiseert het Stedelijk Museum een wetenschappelijk debat over vraagstukken van de toekomst op het gebied van sociale vormgeving.

Presentaties:

Lennart Booij, samensteller van de tentoonstelling Dream Out Loud

Vinca Kruk & Daniel van der Velden (vormgevers, Metahaven)

Ralph Nauta en Lonneke Gordijn (vormgevers, Studio Drift)

Prof. Sabine Roeser (hoogleraar Filosofie, TU Delft)

Prof. Paul Hekkert (hoogleraar Form Theory, hoofd Industrial Design TU Delft)

Moderator: 

Jan Boelen (curator, criticus, hoofd MA Social Design, Design Academie Eindhoven)

MEER INFORMATIE OVER DE SPREKERS

Jan Boelen (moderator) studeerde af als productdesigner aan de Media en Design Academie in Genk (België), nu MAD-faculty geheten. Hij is momenteel artistiek directeur bij Z33 in Hasselt (België) en hoofd van het Masters Department Social Design aan de Design Academie, Eindhoven. Hij is voorzitter van de Commissie architectuur en design van de Vlaamse Gemeenschap.

Lennart Booij is conservator toegepaste kunsten en vormgeving bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij trad aan bij het Stedelijk Museum in 2015, waar hij direct aansloot bij de jurering voor de voorstellen van de Gemeentelijke Kunstaankopen 2016, en is de curator van de daaruit voortgekomen tentoonstelling Dream Out Loud - Designing for a Future Demand.

Vinca Kruk en Daniel van der Velden combineren grafische vormgeving met kritisch onderzoek naar ondere andere branding en politieke en commerciële machtsstructuren. Ze werkten voor het eerst samen in 2004 tijdens een project aan de Maastrichtse Jan van Eyck Academie en vormen sinds 2006 de kern van het ontwerpcollectief Metahaven. Metahaven maakt publicaties, grafische identiteiten, producten en films, waarbij de ontwerpers met standaard lettertypes, schaduweffecten, felle kleuren en (zelfbedachte) logo’s refereren aan de beeldtaal van politiek en bedrijfsleven. Regelmatig werkt Metahaven samen met onconventionele partijen die niet tot de traditionele opdrachtgevers voor vormgevers behoren.

Sinds 2006 werken ontwerpers Lonneke Gordijn en Ralph Nauta, die elkaar leerden kennen tijdens hun studie aan de Design Academy in Eindhoven, samen onder de naam Studio Drift. Hun installaties en interactieve sculpturen hebben veelal licht en ruimte als onderwerp. Gordijn en Nauta zoeken in hun werk naar verbindingen tussen natuur en technologie en maken daarbij gebruik van geavanceerde technologie en verfijnd, geconcentreerd handwerk. Ze verkennen consequent de grenzen van het materiaal en de beschikbare technieken door de samenwerking met wetenschappers, ingenieurs, universiteiten en onderzoeksinstituten.

Sabine Roeser is hoogleraar ethiek aan de TU Delft. Na afronding van de kunstacademie in Maastricht heeft ze filosofie en politicologie aan de UvA gestudeerd. In 2002 is Roeser aan de VU gepromoveerd. Roeser publiceert over morele intuïties en emoties en ethische aspecten van technologische risico’s. Sinds kort bestudeert ze de rol van technologie-kunst voor moreel-emotionele reflectie.

Paul Hekkert is hoogleraar Vormtheorie aan de faculteit Industrieel Ontwerpen, TU Delft. Hij doet onderzoek naar de wijze waarop mensen producten ervaren en naar het effect van producten op ons gedrag en welzijn. Met ontwerper Matthijs van Dijk schreef Hekkert Vision in Design (2011), hun visie op het ontwerpproces en een methode om te komen tot innovatieve interventies. Momenteel werkt hij met Nynke Tromp aan een boek over de sociale impact van design. Paul is oprichter en voorzitter van het bestuur van de Design & Emotion Society en lid van het topteam Creatieve Industrie waar hij de kennis- en innovatieagenda beheert.

MEER INFORMATIE OVER DREAM OUT LOUD

Het Stedelijk Museum heeft als missie het vroeg signaleren van talent, en het is inmiddels een traditie om tweejaarlijks een tentoonstelling te organiseren die de nieuwste ontwikkelingen binnen een bepaalde kunstdiscipline presenteert. Dit jaar staat de hedendaagse vormgeving centraal. Bij deze ‘gemeentelijke kunstaankopen’ plaatst het Stedelijk altijd een ‘open call’, waarop kunstenaars en vormgevers die in Nederland wonen en werken voorstellen kunnen inzenden. Er reageerden circa 400 ontwerpers, die gezamenlijk 750 projecten inzonden. Een jury selecteerde uiteindelijk 26 deelnemers, en hun werk is vanaf 26 augustus te zien in de grote groepstentoonstelling Dream Out Loud - Designing for Tomorrow’s Demands, waarvan Lennart Booij (curator toegepaste kunst Stedelijk Museum) de curator is.

* Dit programma is gratis voor studenten TU Delft, TU Eindhoven en Design Academie Eindhoven, inclusief de tentoonstellingen, op vertoon van hun studentenkaart.