Events — 13 mei 2022

Je weekend begint in het Stedelijk! Een vrijdagavond vol bijzondere programmering dwars door het museum. Na een uitverkochte eerste editie staat deze avond kunstenaar Hito Steyerl centraal. Haar ontregelende video-installaties nemen de onderlinge verbanden tussen kunst, de samenleving, technologie en het kapitalisme kritisch onder de loep.

Prijs
Standaard: € 9,95* – Gereduceerd: € 7,50* (Studenten, CJP, Vrienden, Museumkaart, Stadspas, ICOM of ander geldig toegangsbewijs) – T/m 18 jaar: Gratis *incl. 1 gratis drankje!
Tijd
13 mei, 18.30 tot 22.00
Taal
Nederlands en Engels

Verlies je in de digitale wereld van Hito Steyerl. Op deze avond maak je, door de ogen van andere makers én de Blikopeners, kennis met haar werk. Met een drankje en muziek van STEWWW. Laat je meevoeren door Pink Oculus, loop binnen in de metaverse omgeving van designer Shaquille Veldboom en ervaar de elektronische muziek van Stephanie Pan.

Programma

18.30
Inloop: drankjes en Stewww Sounds met DJ Zoë Janice
Host: Jennifer Muntslag
Doorlopend
Tentoonstelling: 'Hito Steyerl. I Will Survive'

Winnaar Kunstbende 2021: Rens 
Speedtours met Blikopeners – start elk heel uur (NL/EN)

Photobooth

Laktastisch Nail Art
19.00 – 19.15
Solo-performance: Pink Oculus (EN)
19.15-19.30
Performance: Jordan Achiano (danser) en Iza Awad (regisseur)
19.30 – 20.15
Meet the Masters: Hito Steyerl (NL)
20.30 – 21.00
Metaverse Showcase: Designer Shaquille Veldboom (NL)
22.00
Museum sluit
 • Zaalopname 'Hito Steyerl. I Will Survive', 2022, Stedelijk Museum Amsterdam. Hito Steyerl, 'SocialSim', 2020. Foto: Peter Tijhuis.
  Zaalopname 'Hito Steyerl. I Will Survive', 2022, Stedelijk Museum Amsterdam. Hito Steyerl, 'SocialSim', 2020. Foto: Peter Tijhuis.
 • DJ Zoë Janice
  DJ Zoë Janice
 • Zaalopname 'Hito Steyerl. I Will Survive', 2022, Stedelijk Museum Amsterdam. Hito Steyerl, 'SocialSim', 2020. Foto: Peter Tijhuis.
  Zaalopname 'Hito Steyerl. I Will Survive', 2022, Stedelijk Museum Amsterdam. Hito Steyerl, 'SocialSim', 2020. Foto: Peter Tijhuis.
 • Metaverse Designer Shaquille Veldboom
  Metaverse Designer Shaquille Veldboom

Programma in detailSTEWWW

Doorlopend – Entreegebied

Stewww Sounds met DJ Zoë Janice.

TENTOONSTELLING: 'Hito steyerl. I will survive'

Doorlopend – Oudbouw

Hito Steyerl is kunstenaar, cultuurcriticus, filmmaker, schrijver en professor en een van de belangrijkste en meest gewaardeerde vertegenwoordigers van de hedendaagse kunstwereld. Haar installaties zijn visueel overweldigend, altijd goed doordacht en op een onverwachte manier herkenbaar.

SPEED TOURS (NL/EN)

Doorlopend – Audi Zaal

Sluit aan bij een van de 20-minuten durende speed tours en zoom samen met de Blikopeners in op één van de vele werken in de tentoonstelling.
Geef je op bij de informatiebalie in het Entreegebied en wees er snel bij, want vol = vol!
Starttijden:

 1. 19.15 – 19.35
 2. 20.15 – 20.35
 3. 21.15 – 21.35
Zaalopname 'Hito Steyerl. I Will Survive', 2022, Stedelijk Museum Amsterdam. Hito Steyerl, 'Power Plants', 2019. Foto: Peter Tijhuis.


SOLO-PERFORMANCE: PINK OCULUS (EN)

19.00 - 19.15 – Entreegebied

Pink Oculus is terug! Heel eventjes leek Pink Oculus, het alter ego van Esperanza Denswil wel “van de radar verdwenen.” Maar geen zorgen: met haar naderende, lang verwachte debuutalbum Before Wisdom is ze terug van weggeweest. In 2016 kwam ze als een komeet met de EP Delicious, die haar op de mooiste festivals neerzette. Door een donkerte in haar leven vertrok ze net zo snel weer met de noorderzon. Op haar avantgardistische op hiphop gebaseerde muziek met Afrikaanse en Surinaamse ritmes neemt ze ons nu mee op haar voltooide reis naar een nieuw, gelukkiger bestaan. 


Pink Oculus, Foto: @airich_

PERFORMANCE: JORDAN ACHIANO (DANSER) IZA AWAD (REGISSEUR)

19.15 - 19.30 - Entreegebied

In samenwerking met het VU artscience laboratory en danser Jordan Achiano presenteert Iza Awad de eerste fotosynthetische mens. Door middel van een op het lab ontwikkelde fotosynthetische gel met algen transformeren mensen in luchtzuiveringsinstallaties. Deze performance is deel van het laatste werk van Awad waarin hij de samenwerking tussen kunst, wetenschap, identiteit en klimaatactivisme gebruikt om onze status quo te bevragen.

Regisseur performance en film: Iza Awad
Danser performance: Jordan Achiano
Kunst en wetenschappelijk onderzoek: VU artscience laboratory (oprichter dr. Raoul Frese)

Danser Jordan Achiano bij de show 'Photosynthetic Human'; gecreëerd en geregisseerd door Iza Awad. Foto: Jonathan Portugal.

MEET THE MASTERS: HITO STEYERL (NL)

19.30 - 20.15 – Teijin Auditorium

Je hoeft geen kenner te zijn om van kunst te genieten. Tijdens het maandelijkse Meet the Masters programma maak je kennis met het werk van één invloedrijke kunstenaar. Deze editie bekijken we het werk van Hito Steyerl door de ogen van diverse gasten. Zo wordt het werk van Steyerl geïntroduceerd door Manique Hendricks (kunsthistoricus, curator en junior conservator bij LIMA), uitgelicht door Iza Awad (kunstenaar en onderzoeker) en sluiten we af met een bijzondere elektronische, muzikale performance van Stephanie Pan. Dit programma wordt samengesteld en gepresenteerd door Mirthe Frese.

MEER OVER DE SPREKERS

Manique Hendricks

Manique Hendricks verzorgt een introductie op het werk van Hito Steyerl. Manique Hendricks (NL) is kunsthistoricus. Ze werkt als junior conservator bij LIMA, het instituut voor mediakunst in Amsterdam. Daarnaast richt ze zich als onafhankelijk curator, schrijver en onderzoeker op hedendaagse (media)kunst, visuele en digitale cultuur. Manique werkt met thema's als identiteit, representatie, het lichaam, ‘camp’ en clubcultuur. Ze is tevens adviseur beeldende kunst bij het Mondriaan Fonds en bestuurslid van Jong VNK.

Manique Hendricks, foto: Rita Bolieiro

Iza Awad

Iza Awad zoomt in op het werk Power Plants en relateert dit aan zijn eigen werk en onderzoek ‘Photosynthetic Human’. Iza Awad is een 24-jarige queer man die een liefhebber is van artistiek en wetenschappelijk onderzoek voorbij het buitengewone. In 2021 is hij (cum laude) afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam met een master in Scheikunde. Een groot deel van mijn mastertraject richtte Iza zich op de interactie van fotosynthetische planten en algen met een nieuw cellulosemateriaal gemaakt van bacteriën (bacteriële cellulose). Samen met mijn professor/directeur van het VU Artscience lab, dr. Raoul Frese en onderzoeker dr. Sandrine D’Haene werden meerdere subsidies aangevraagd en toegekend van het NWO en de Universiteit van Amsterdam om verschillende nieuwe levende materialen te ontwikkelen. In de zomer 2019 toonden ze de eerste kledingstukken bestaande uit een levende stof gemaakt van planten en cellulose. Later dit jaar presenteren ze hun meest recente onderzoek genaamd 'Photosynthetic Human'.

Regisseur performance en film: Iza Awad
Danser performance: Jordan Achiano
Kunst en wetenschappelijk onderzoek: VU artscience laboratory (oprichter dr. Raoul Frese)

Iza Awad, foto: Studio Mimik.

Stephanie Pan

Stephanie Pan deelt haar fascinatie voor Hito’s werk How Not to Be Seen: A Fucking Didactic Educational .MOV File (2013) en verzorgt een muzikale performance. Stephanie Pan is stemkunstenaar, componist, interdisciplinair maker en performer. Een muterende combinatie van theater/performance art/experimenteel, pop en klassieke muziek/improvisatie/gecontroleerde chaos, haar werk is visceraal, gepassioneerd en intens, waarbij ze vaak de grenzen van het lichaam en de stem verkent. Ze treedt veelvuldig internationaal op en heeft werk gepresenteerd op verschillende podia, platforms en festivals, zoals CTM Berlin, Rewire Festival, de Nederlandse Nationale Opera, Young Vic Theatre London, La MaMa Theatre NYC, BBC, IDFA, Beursschouwburg Brussel, Kunstmuseum Den Haag en O. Festival Rotterdam. Ze heeft regelmatig samengewerkt met onder meer Belarus Free Theatre, Ensemble Klang, Rosa Ensemble en filmmaker Jeanette Groenendaal. Samen met Stelios Manousakis was ze medeoprichter en co-curator van het intermediaplatform Modern Body Festival. Mevr. Pan heeft een Masters in Theater van DasArts (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), een dubbel BA van UC Berkeley in Muziek en Toegepaste Wiskunde, en een Eerste Fase Diploma met onderscheiding in Klassieke Zang van het Koninklijk Conservatorium, Den Haag.  

Mirthe Frese

Mirthe Frese is moderator, schrijver en programmamaker. In 2018 schreef en speelde ze voor Theater Na de Dam haar eerste solovoorstelling, Retourtje Polen. Momenteel schrijft ze haar debuutroman (Nijgh & Van Ditmar). Of ze nu schrijft, theater maakt, een debat leidt of een programma samenstelt, haar uitgangspunt is altijd om een diversiteit aan verhalen, geschiedenissen en meningen bij elkaar te brengen.

Stephanie Pan, foto: Erin McKinney.

METAVERSE SHOWCASE: SHAQUILLE VELDBOOM

20.30 - 21.00 – Teijin Auditorium

Shaquille Veldboom is een veelzijdig 3D specialist en metaverse designer. Hij bouwt mee aan onze nieuwe digitale werelden. Laat je meevoeren naar de plek waar de fysieke en digitaal realiteit samensmelten.


Photobooth

Doorlopend – Entreegebied


WINNAAR KUNSTBENDE 2021: RENS

Doorlopend – Audi Zaal, Talk: 20.00 uur - Entreegebied

Met zijn schilderij Babylon won Rens Schwering in 2021 de eerste prijs in Expo tijdens de Kunstbende. In zijn werk vertaald hij de levendige dimensie die leeft in hoofd naar kleurrijke beelden op het doek. ‘Ik denk veel na over existentiële vragen zoals wat is leven en dood, wat is de realiteit, waarom bestaat er iets in plaats van niets, etc. Die aliënatie en obsessie met het bestaan kan ik moeilijk onder woorden brengen, omdat taal soms erg limiterend is voor echte communicatie, maar ik kan het wel kwijt op het doek.’ Ben je benieuwd naar het verhaal achter zijn kunst? Rens vertelt er meer over om 20.00 uur, op het podium in het Entreegebied.


Host: Jennifer Muntslag

Entreegebied

Jennifer Muntslag is een geboren performer die van kleins af aan al door heeft dat ze zich thuis voelt in de “spotlight”. Een aantal jaar geleden besloot ze van praten haar beroep te maken en nu is ze naar eigen zeggen een “professionele kletskous”, die haar vak met veel passie en plezier uitvoert. Haar klussen variëren van een wekelijkse late night talkshow bij Pakhuis de Zwijger, jaarlijks terugkerende host tijdens Uitmarkt, Oerol, Kunstbende, vloggen voor My Daily Shot of Culture en diverse Spoken Word events tot aan clubavonden in de Paradiso, Melkweg en vele clubs/festivals in binnen en buitenland.

“Het is meer dan een gevoel, geluid en een leuk uitzicht, JNM is een ervaring” - ItsJNM.com


Dit programma is onderdeel van Amsterdam Art Week


Metaverse Designer Shaquille Veldboom
Metaverse Designer Shaquille Veldboom

credits

Meet the Masters wordt mogelijk gemaakt door MasterCard