Events — 1 jul 2022

Free Heri Heri in het Stedelijk. Op vrijdagavond 1 juli is er tijdens Dwars door het Stedelijk - After Six een speciaal programma waar we samen stilstaan bij het verbod op slavernij in de door Nederland gekoloniseerde gebieden.

Prijs
Standaard: € 9,95* – Gereduceerd: € 7,50* (Studenten, CJP, Vrienden,
Museumkaart, Stadspas, ICOM of ander geldig toegangsbewijs) - T/m 18 jaar: Gratis!
Locatie
Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
1 jul, 18.00 tot 22.00
Taal
Nederlands en Engels
Toegang
Tickets

We have more in common than we think 

— El Anatsui

Kom naar het museum om gezamenlijk te eten* en de avond in te luiden met overige bijzondere programmering; livemuziek van Bnnyhunna; ontdek het nieuwe perspectief op de collectie met onze Blikopeners; en beleef de verstillende performance van Christian Yav.

Tijdens deze vrijdagavond staat Meet the Masters in het teken van kunstenaar El Anatsui. Zijn imponerende In the world but don’t know the world schittert aan de wand van het Stedelijk. Makers en muzikanten zoals Kenneth Aidoo en Nana Fofie, en directeur Rein Wolfs zetten dit werk, waarin de mondiale geschiedenis samenkomt, extra in de schijnwerpers.

Ontmoet, eet, herdenk en vier samen 1 juli met performances, muziek en kunst. Deze dag staat ook bekend als Keti Koti, Dia Di Lucha Pa Libertat en Emancipatiedag.

* In het Stedelijk Museum kun je een maaltijd ophalen en, als je zou willen, aansluiten bij het programma. Let op; er is een beperkt aantal maaltijden beschikbaar en we hanteren een first come, first serve-beleid.

Programma

18.00
Start Free Heri Heri For All DJ Nathifa
18.20
Welkom: Dionne Verwey
18.30 – 19.00
Live muziek: Bnnyhunna
Doorlopend
DJ Nathifa Tentoonstelling: Tomorrow is a Different Day DIY in het LAFVALAB Blikopener Speed Tours (NL/EN)
19.00
Performance: Christian Yav (NL/EN)
19.00
Start Blikopener Speed Tours (NL/EN)
Eerste stop: performance van Christian Yav
19.30 – 20.15
Meet the Masters: geïnspireerd op El Anatsui (NL)
20.00
Performance: Christian Yav (NL/EN)
20.00
Start Blikopener Speed Tours (NL/EN)
Eerste stop: performance van Christian Yav
20.30
Live muziek: Bnnyhunna
21.15
Start Blikopener Speed Tours (NL/EN)
22.00
Museum sluit 
Free Heri Heri For All is een intitiatief van KIP Republic. Artwork: Lyne Lucien.

FREE HERI HERI FOR ALL

Vanaf 18.00 uur, zolang de voorraad strekt - Entreegebied

Op 1 juli herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij door Nederland. Met Free Heri Heri For All nodigt KIP Republic de hele stad uit om een heri heri maaltijd te eten en zo gezamenlijk stil te staan bij deze symbolische dag – die ook wel bekend staat als Keti Koti. Heri heri is een eeuwenoud Surinaams gerecht dat ontstaan is op de plantages en lange tijd het dagelijks voedsel van de tot slaaf gemaakten was. In het Stedelijk Museum kun je een maaltijd ophalen en, als je zou willen, aansluiten bij het programma. Let op; er is een beperkt aantal maaltijden beschikbaar en we hanteren een first come, first serve-beleid.

TENTOONSTELLING: TOMORROW IS A DIFFERENT DAY 

Doorlopend, Oudbouw

De periode vanaf 1980 is een tijd van grote mondiale veranderingen, zoals globalisering, migratie, dekolonisatie, digitalisering, toegenomen werking van de markt en erkenning van verschillende diaspora's in de kunst en in de maatschappij. Zoals de kunstenaars in Tomorrow is a Different Day laten zien, zijn deze transformaties niet aan de kunst voorbij gegaan. Kunstenaars leggen zich meer en meer rekenschap af van de wereld waarin wij leven, en zetten hun kunst in om veranderingen tot stand te brengen. Met kritische geluiden van verzet, en met verhalen van hoop en verlangen vertellen ze verhalen die betekenisvol zijn voor onze tijd. Ga in deze tentoonstelling op zoek naar El Anatsui!

OVER EL ANATSUI

El Anatsui (1944, Anyako, Ghana) woont en werkt sinds 1975 in Nigeria en is een van de bekendste levende Afrikaanse kunstenaars. Sinds eind jaren negentig maakt hij wandsculpturen van duizenden aluminium flessendoppen, aan elkaar bevestigd met koperdraad. De flessendoppen dragen verhalen in zich mee over handel, slavernij, consumentisme en het milieu. Alcohol speelt in de Afrikaanse cultuur een grote en ambivalente rol: als genotmiddel, als economische factor, als teken van uitbuiting en verslaving en als metafoor voor culturele, economische en koloniale uitwisseling, onderdrukking en machtsverhoudingen. Alcohol werd gebruikt als ruilmiddel voor de slavernij en daarmee zegt het kunstwerk iets over hoe de geschiedenis van Afrika, Europa en Amerika verbonden is.

El Anatsui, In the World But Don’t Know the World, 2009, aluminium en koperdraad, 560 x 1000 cm, collectie Stedelijk Museum Amsterdam en Kunstmuseum Bern. Mogelijk gemaakt dankzij de Vereniging Rembrandt.

HOST: DIONNE VERWEY

Entreegebied

Onze host van de avond - theatermaker, podiumkunstenaar en presentatrice Dionne - leidt je door het programma. Na haar mime-studie aan de Academie voor Theater en Dans in 2021, is Dionne gaan schitteren in producties door heel Nederland, met genuanceerde voorstellingen die de tijd vastleggen. In de zomer van 2021 studeerde ze af met een Masters in Das Creative Producing, waardoor haar werk een meer sociaal ondernemende invalshoek kreeg. Om hedendaagse sociaal-politieke kwesties op het podium aan te boren, laat Dionne zich inspireren door bronnen uit het dagelijks leven. Dionne Verwey is winnaar van de Top Naeffprijs (2012), Joop Mulderplak (2020) en tweevoudig Colombina-genomineerde voor beste vrouwelijke bijrol in 2018 en 2021. De Nederlandse Toneeljury omschrijft haar optreden in de coming-of-age-productie De Gliphoeve (2021) als 'indrukwekkend veelzijdig - Verwey's drive, toewijding en plezier maken dat je meer wilt'.

Dionne Verwey. Foto: Len Land.

DJ NATHIFA

Entreegebied

Nathifa Efia is een DJ die op vrij jonge leeftijd in contact met muziek en mode kwam door haar artistieke familie. Haar interesses zijn hierop gebaseerd en dit heeft ze doorgezet in haar carrière. Naast dj’en heeft Nathifa namelijk haar eigen fashionlabel opgericht, genaamd Lait de Coco (voorheen MY-OH-MY). Haar liefde voor dj-en is ontstaan tijdens het draaien op events in haar winkel en liep uit tot het dj-en op festivals bij de area’s van MY-OH-MY. Nathifa focust zich in haar muziekkeuzes op vrouwvriendelijke nummers met als doel om vrouwen te empoweren.
Met haar muziek verrast ze het publiek en neemt ze iedere toeschouwer mee in haar wereld vol nostalgische vibes en nieuwe ontdekkingen. Haar genres reiken van R&B, Hip Hop, Afro, Dancehall, Baile funk tot 90’s - 00’s music.
Instagram: @nathifaefia

MUZIEK: BNNYHUNNA

18.30 en 20.30 uur, Entreegebied

De live band van Bnnyhunna in het Stedelijk! Producer en multi-instrumentalist Bnnyhunna werd geboren in Amsterdam Zuidoost, met een Ghanese achtergrond. Hij ondervond al snel dat het leven niet altijd makkelijk voor hem zou worden. Iets wat hem eerder inspireerde dan tegenhield. Vanuit de kerk leerde Bnnyhunna verschillende instrumenten te bespelen, waaronder piano, gitaar en drums. Zijn muzikale carrière nam een vlucht als producer voor artiesten als Gaidaa en Hare Squead. Én hij toerde als bandlid voor Rimon en Yung Nnelg. Nu jeuken zijn handen om zijn eigen boodschap te delen. Het resultaat is het onorthodoxe debuutproject Sintha. Met dit project wil Bnnyhunna de 'normale' ervaring van luisteren naar muziek veranderen. Met verschillende kunstvormen zoals fotografie, videografie en poëzie, en beïnvloed door genres als jazz, soul, afro en hip hop, prikkelt Bnnyhunna alle zintuigen.

Bnnyhunna.
Christian Yav.

PERFORMANCE: CHRISTIAN YAV (NL/EN)

19.00 en 20.00 uur – Monumentale trap

Christian Yav, afkomstig uit Congo, is een danser, choreograaf en multidisciplinaire kunstenaar gevestigd in Amsterdam. Op jonge leeftijd beoefende hij acro- en ritmisch gymnastiek waarna hij in 2007 zijn liefde voor dans ontdekte. Na een succesvolle danscarrière, met deelnames aan So You Think You Can Dance en samenwerkingen met verschillende choreografen en brands, zet Yav in 2018 zijn carrière voort als choreagraaf. Dat jaar trad hij met zijn eerste werk naar buiten: THEY/THEM, een fysieke vertaling van emoties die worden opgeroepen door racisme, queerfobia en toxische masculiniteit. In 2020 nam Yav deel aan Beyoncé’s BLACK IS KING en werd THEY/THEM genomineerd voor de VSCD-Dansprijs voor meest indrukwekkende dansvoorstelling.

BLIKOPENER SPEED TOURS (NL/EN*)

Sluit aan bij een van de 30-minuten durende speed tours en duik samen in het werk van El Anatsui en andere makers uit de collectie van het Stedelijk.

Schrijf je in bij de infobalie in het Entreegebied, wees er snel bij: vol = vol!
Start om 19.00/20.00/21.15 in de Audi Zaal
*Op basis van de groepssamenstelling wordt de voertaal aangepast naar Engels of Nederlands.

El Anatsui, In the World But Don’t Know the World (detail), 2009, aluminium en koperdraad, 560 x 1000 cm, collectie Stedelijk Museum Amsterdam en Kunstmuseum Bern. Mogelijk gemaakt dankzij de Vereniging Rembrandt.

Meet the Masters: inspired by El Anatsui (NL)

19.30 - 20.15, Teijin Auditorium

Tijdens het maandelijkse programma Meet the Masters staat El Anatsui centraal. Zijn imponerende In the world but don’t know the world schittert aan de wand van het Stedelijk Museum en staat vanavond extra in de schijnwerpers. In het werk van El Anatsui komt de mondiale geschiedenis samen.

Je hoeft geen kenner te zijn om van kunst te genieten. Tijdens het maandelijkse Meet the Masters programma maak je kennis met het werk van één invloedrijke kunstenaar. Deze editie bekijken we het werk van El Anatsui door de ogen van diverse gasten. Zo vertelt o.a. directeur van het Stedelijk Museum, Rein Wolfs, over het belang van zijn werk voor de collectie van het museum, deelt kunstenaar Kenneth Aidoo zijn visie op het werk van El Anatsui, en is er muziek van singer-songwriter Nana Fofie. Dit programma wordt samengesteld en gepresenteerd door Mirthe Frese.

Rein Wolfs: “In the World But Don’t Know the World van El Anatsui schreeuwt erom opgenomen te worden in onze wereld en in de collectie van het Stedelijk. Het rijk en weelderig gedrapeerde materiaal – ontelbaar veel gevouwen gebruikte flessendoppen – staat voor de eeuwenoude handelsbetrekkingen tussen Afrika, Europa en Amerika, waarbij drank ook meer dan eens werd gebruikt als ruilmiddel voor de slavernij.”

OVER DE SPREKERS


REIN WOLFS

Rein Wolfs is sinds eind 2019 directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Wolfs (Hoorn, 1960) bouwde een indrukwekkende carrière op, met name in het Duitse taalgebied. Sinds 2013 is hij directeur van de Bundeskunsthalle in Bonn, een instituut dat hij na een moeilijke periode tot een groot succes wist te maken. Eerder was hij artistiek directeur van Kunsthalle Fridericianum in Kassel, hoofd presentaties in Museum Boijmans Van Beuningen en directeur van het Migros Museum für Gegenwartskunst in Zürich. In 2003 stelde hij de Nederlandse inzending samen voor de Biënnale van Venetië.


KENNETH AIDOO

Kenneth Aidoo is een kunstenaar die zich verdiept in de positionering van de mens met een donkere huidskleur in de maatschappij door middel van film, schilderijen, tekeningen en video-installaties. Hij studeerde in 2019 af aan de Gerrit Rietveld Academie met een reeks portretten, waarin hij de dagelijkse ervaringen die hij in Nederland opdeed, onderzocht. Andere onderwerpen in zijn werk zijn de driehoeksverbinding tussen Ghana, Nederland en Suriname, en hoe het is om een bi-culturele identiteit te hebben. De tekeningen die hij voor zijn eindexamen creëerde, zijn met oliepastel gemaakt–een medium waar hij nu nog steeds mee werkt.

In 2021 werd Kenneth Aidoo genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.


NANA FOFIE

Nana Fofie is 27 jaar en singer-songwriter. Toen ze voor het eerst optrad, als zesjarige op de basisschool, realiseerde ze zich dat ze artiest wilde worden. Op 22-jarige leeftijd bracht Nana Fofie haar eerste video, Mad Over You Mash Up, uit op Youtube. Het maken van covers was een manier om haar passie voor muziek uit te drukken. Ze had nooit verwacht dat de cover, die momenteel op 6,7 miljoen streams staat, zo zou ‘opblazen’. Eind 2018 plaatste de Amerikaanse rapper Nicki Minaj een video op Instagram waarin Mad Over You Mash Up van Nana op de achtergrond speelde. Via Instagram kon Nicki Minaj in contact komen met Fofie wat resulteerde in een uitnodiging om te openen voor de ''Nicki World Tour'' in de Amsterdamse Ziggo Dome voor 15.000 mensen.


OLIVIER VAN BEEMEN

Olivier van Beemen (1979) is schrijver en journalist. Hij was jarenlang werkzaam als correspondent in Parijs voor onder meer Elsevier, Knack en Het Financieele Dagblad, en schreef daarover het veelgeprezen boek In Parijs. In 2018 verscheen zijn boek Bier voor Afrika. Dit boek is het resultaat van vijf jaar onderzoek en uitvoerige gesprekken met de directie van Heineken. Het is een vervolg op het veelgeprezen Heineken in Afrika, dat werd genomineerd voor de Lira Scherpenzeel Prijs voor uitzonderlijke buitenlandjournalistiek en tot vragen in de Tweede Kamer en het Europees Parlement leidde.


MIRTHE FRESE

Mirthe Frese is moderator, schrijver en programmamaker. In 2018 schreef en speelde ze voor Theater Na de Dam haar eerste solovoorstelling, Retourtje Polen. Momenteel schrijft ze haar debuutroman (Nijgh & Van Ditmar). Of ze nu schrijft, theater maakt, een debat leidt of een programma samenstelt, haar uitgangspunt is altijd om een diversiteit aan verhalen, geschiedenissen en meningen bij elkaar te brengen.

Van boven naar onder: Rein Wolfs, Kenneth Aidoo, Nana Fofie, Olivier van Beemen.

DIY IN HET LAVFA LAB

Doorlopend – Oudbouw

Vertel, net als El Anatsui, je eigen verhaal met flessendopjes! Creatief collectief Hotmamahot ontwikkelde het LAVFA LAB, in relatie tot de tentoonstelling It’s our F*** Backyard. Hotmamahot ziet graag waarde in afval en noemt het daarom liever lavfa – geen waardeloze materie, maar materiaal waar je een nieuwe betekenis aan kan geven.

Foto: Claire Bontje.

CREDITS

De organisatie van Free Heri Heri For All is een initiatief van KIP Republic en wordt mede mogelijk gemaakt door samenwerkende partners: 

Vereniging Ons Suriname, The Black Archives, RIJKS, Tolhuistuin, Couscousbar, Amerpodia, NiNsee, Vereniging Antilliaans Netwerk,Scheltema, Pride of Colour Amsterdam, Black Achievement Month, Bijlmer Parktheater, Verdedig Noord, Canvas Black, Low Food en Food Cabinet

Meet the Masters wordt mogelijk gemaakt door MasterCard