Performance — 15 apr 2017

Prijs
Museumkaart 3 E / studenten 10,50 / regulier 18 E
Locatie
Teijin auditorium
Tijd
15 apr, 14.00 tot 15.10
Taal
English
Toegang
Prijs is inclusief toegang tot Seth Price tentoonstelling! Tickets

Met trots presenteert het Stedelijk Museum Amsterdam How to DISappear in America: The Musical, een performance naar het gelijknamige boek van kunstenaar Seth Price, onder regie van Ei Arakawa in samenwerking met schrijver Dan Poston en componist en kunstenaar Stefan Tcherepnin. Het werk ging in 2016 in New York in première en werd datzelfde jaar ook uitgevoerd op de Biënnale van Berlijn. Tijdens het openingsweekend van Seth Price - Social Synthetic zal de musical voor het eerst te zien zijn in Amsterdam, op vrijdag 14 april en nog eens op zaterdag 15 april.

Met de bewerking van het boek How to DISappear in America werkt Arakawa gestaag verder aan zijn oeuvre van musicaluitvoeringen naar bestaande kunstwerken. Het handboek van Price uit 2008 is geïnspireerd op drop-out-gidsen uit de tegencultuur van de jaren 1960, maar vrijwel al het materiaal is van internet geplukt en het boek reikt zodoende eigentijdse methoden aan om te verdwijnen in onze eigen, digitale (en continu bewaakte) tijd. De musical op muziek van Stefan Tcherepnin en met teksten van Arakawa en Dan Poston wordt geplaybackt naar een bandopname die vooraf door de spelers is ingezongen. Tegelijkertijd krijgt het publiek het volledige script op monitoren te zien, zodat duidelijk wordt hoe, door de context te veranderen, een bestaand kunstwerk in een nieuw licht komt te staan en een veel meer omvattende betekenis kan krijgen.

MEER OVER DE KUNSTENAARS

Ei Arakawa maakt zijn performances in samenwerking met verschillende mensen en objecten, waaronder kunstenaars, musici, kunsthistorici, schilderijen en sculpturen. Eerdere performances en tentoonstellingen waren onder meer te zien in Skulptur Projecte Münster (2017), Museum Ludwig, Keulen (2017), 9e Biënnale van Berlijn (2016), Museum Brandhorst, München (2015), Gwangju Biennial (2014), Whitney Biennial, New York (2014), la Biennale di Venezia (2013), Tate Modern, Londen (2012), 30ste Biënnale van São Paulo (2012) en The Museum of Modern Art, New York (2012).

Dan Poston is een Amerikaanse schrijver en performer die in Tübingen woont, in Duitsland. Hij werkt momenteel aan zijn PhD in Theater aan het CUNY Grad Center in New York. Zijn dissertatie gaat over het politieke theaterrepertoire uit de Verlichting. Zijn theaterstukken Antigone in Space en Betsy Paradise zijn opgevoerd bij de Transport Group in New York (2001) en de Stanford universiteit (2012). Hij schreef samen met Arakawa de teksten voor drie musicals die werden gespeeld in The Museum of Modern Art in New York (2013), het Dallas Museum of Art (2015) en op de 9e Biënnale van Berlijn (2016).

Stefan Tcherepnin is een beeldend kunstenaar en componist die woont en werkt in Brooklyn, NY. Zijn werk bestaat vaak uit een combinatie van muziek en performance die hij met sculpturale elementen uitbouwt tot een installatie waarin meerdere verhaallijnen worden uitgelicht. Samen met Arakawa maakte hij deel uit van de actie/kunstgroep Grand Openings (2005-2011) en hij componeerde in 2013 de muziek bij Arakawa's Paris and Wizard: The Musical. Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld in zowel solo- als groepstentoonstellingen, in Galerie Francesca Pia, Zürich; Real Fine Arts, Brooklyn; Freedman Fitzpatrick, Los Angeles; Halle für Kunst, Lüneburg; Künstlerhaus Glarus en Kunsthalle Bern. Tcherepnin speelt baritongitaar bij het muzikale duo Steit, met Veit Laurent Kurz op drums.

CAST EN CREDITS

Cast: Miho Hatori, Ben Morgan-Cleveland, Anne Fidler, Dan Poston, Kerstin Brätsch (13 en 14 april), Luna Schumacher, Stefan Tcherepnin, Ei Arakawa

Muziek: Stefan Tcherepnin
Tekst: Ei Arakawa & Dan Poston
Productie: Henri Sandront en Roos Duijnstee (Stedelijk Museum)
Curatoren: in nauwe samenwerking met Seth Price en Beatrix Ruf, co-curator Leontine Coelewij en assistent-curator Theorie en Interpretatie Britte Sloothaak

Ei Arakawa met Dan Poston en Stefan Tcherepnin │ How to DISappear in America: The Musical werd voor een deel genereus gesteund door de International Collector Circle in het kader van de tentoonstelling Seth Price: Social Synthetic