Het museum is momenteel gesloten. Wij hopen je snel weer te kunnen ontvangen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Performance — 13 feb 2014

De performance vindt plaats in het kader van het langlopende onderzoeksproject Edition V: Appropriation and Dedication
Prijs
entreeprijs Stedelijk Museum + €2,50 Public Program toeslag
Locatie
Teijin Auditorium, Stedelijk Museum
Tijd
13 feb 2014, 16.00 tot 20.00
Taal
Engels
Toegang
Dit evenement is volgeboekt. 

Eerste performance:
(dit evenement is volgeboekt)
Do 13 feb, 17:00-18:00

Tweede performance:
(dit evenement is volgeboekt)
Do 13 feb, 20:00-21:00

 *Bij de reservering graag aangeven bij welke voorstelling u aanwezig wilt zijn. Het aantal plaatsen is beperkt.

Met trots presenteren het Stedelijk Museum en If I Can't Dance, I Don't Want To Be Part Of Your Revolution het tweede deel van het nieuwe performance-project By Any Other Name van Emily Roysdon. In dit werk, dat deel is van een nieuwe 2-jarige performanceserie, onderzoekt zij het begrip 'to discompose' (‘discomponeren’, in de zin van ‘ontregelen’).

Het eerste deel van het performance-project vond in november 2013 plaats tijdens het Playground Festival (STUK/Museum M, Leuven), en gaf een nieuwe invulling aan de theaterruimte en de plaats die het publiek daarin inneemt. Het publiek lag op een speciaal vervaardigde vloer en keek omhoog naar een horizontaal scherm waarop het de opvoering van het stuk kon volgen. Binnen deze ontspannen enscenering las Roysdon de eerste bladzijden voor uit Virginia Woolfs A Room of One's Own, waarin ze het idee van denken als het betreden van verboden terrein uiteenzet. Roysdon vroeg Eleanor Bauer een choreografie uit te voeren, Jesper Strömbäck Eklund citeerde beschrijvingen van het homotheater van Jack Smith, en Babi Badalovs visuele gedichten construeerden een palimpsest van overgeleverde en wetenschappelijke talen. Zo na elkaar schiepen deze elementen een ruimte waarin Roysdon (letterlijk) vroeg: 'What is time if not activism??'

Zelf zegt Emily Roysdon over het begrip 'to discompose': 'Ik heb nu ongeveer twee jaar nagedacht over dit begrip, maar ik kan het nog altijd niet in een zin gebruiken, wat ik veelbelovend vind.' Tot nu toe hanteert Roysdon het begrip als een hulpmiddel, dat ze in deze reeks verder uitwerkt. Ze gebruikt de term in relatie tot de plek en performance, sociale ruimten, instituten en samenwerkingsverbanden. Daarnaast werkt Roysdon verder aan wat zij zelf omschrijft als minor theatre, waaruit spreekt hoe belangrijk zij het vindt om aan de ene kant de relatie tussen publiek en tekst te ensceneren en aan de andere kant te bouwen aan 'een structuur waarbinnen mensen levend aanwezig kunnen zijn'.

Voor het Stedelijk Museum wordt deze 'ontregelde' theatervorm verder uitgediept. Er is een nieuw deel ontwikkeld in samenwerking met studenten van de If I Can't Dance-afdeling van het Dutch Art Institute/MFA ArtEZ (DAI), dat nu wordt opgevoerd als een proloog van de eigenlijke performance.

Gesprek met het publiek

In aansluiting op de performance treedt Emily Roysdon met het publiek in gesprek over haar lopende performance-serie By Any Other Name en de belangrijkste achterliggende ideeën. Het gesprek, deel van de Emma-reeks, vindt plaats op het bureau van If I Can't dance (Westerdok 606-608, Amsterdam) op 16 februari 2014, om 17.00 uur.

Achtergrondinformatie

Dit nieuwe werk van Emily Roysdon is gemaakt in opdracht van If I Can't Dance in het kader van het project Edition V - Appropriation & Dedication. Samenwerkingspartners zijn tevens het playground-festival Leuven (STUK/Museum M), het TBA-festival van het Portland Institute of Contemporary Art en het Stedelijk Museum Amsterdam. Het werk heeft bovendien de steun van Corpus, het Europese Netwerk voor Performancekunst, dat gesubsidieerd wordt door de Europese Unie.