Gallery talks — 1 apr 2020

De tentoonstelling Nam June Paik – The Future is Now geeft een overzicht van het werk van Nam June Paik (1932, Korea - VS, 2006), een van de meest visionaire en invloedrijke pioniers van de vroege videokunst. Zijn werk is multidisciplinair, experimenteel, innovatief en speels, en van grote invloed op de generaties na hem. Paik ziet al vroeg de toekomstige impact van massamedia. Hij introduceert de term ‘elektronische snelweg’ en voorspelt zodoende de toekomst van de communicatie in het internettijdperk. Paik legt een relatie tussen kunst en technologie, tussen oost en west, en reflecteert op de invloed van technologie op globalisering, en daarmee op ons dagelijks leven.

Prijs
Museumticket + € 3
Locatie
Stedelijk Museum
Tijd
1 apr, 16.00 tot 17.00
Taal
Nederlands
Toegang
Naar aanleiding van de meest recente richtlijnen van de regering met betrekking tot het coronavirus sluit het Stedelijk Museum Amsterdam de deuren voor bezoekers tot en met 6 april 2020.

Deze editie van de serie Gallery Talks geeft je de bijzondere gelegenheid om vanuit verschillende perspectieven te horen over het werk van Nam June Paik. Conservator Leontine Coelewij stelde de tentoonstelling voor het Stedelijk Museum samen. Op 1 april neemt zij je mee voor een kennismaking met zijn werk.

OVER LEONTINE COELEWIJ

Leontine Coelewij is conservator bij het Stedelijk Museum Amsterdam en curator van de tentoonstelling Nam June Paik – The Future is Now. Coelewij was de oprichter van het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (1993‑1998), waar zij tentoonstellingen maakte met onder meer Inez van Lamsweerde, Rineke Dijkstra, en Lily van der Stokker. Samen met Martijn van Nieuwenhuyzen was zij in het Stedelijk samensteller van Wild Walls (1995) en From the Corner of the Eye (1996). In het Stedelijk Museum CS organiseerde zij verschillende groepstentoonstellingen zoals 20/20 Vision (2004, met Mathias Poledna, Steve McQueen en Marc Bijl), Time and Again (2004, met Paulina Ołowska, Wilhelm Sasnal, Roman Ondak en Deimantas Narkevicius), Mapping the Studio (2006) en Mapping the City (2007) en solopresentaties met Tobias Rehberger en Florian Pumhösl. Sinds de heropening van het Stedelijk Museum in 2012 was Coelewij verantwoordelijk voor diverse tentoonstellingen, waaronder Marlene Dumas – The Image as Burden (2014), Seth Siegelaub: Beyond Conceptual Art (2016), Edward Krasiński (2017) en Lily van der Stokker – Friendly Good (2018-2019). Coelewij behaalde haar Masters-titel in Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Nam June Paik installeert TV Buddha in het Stedelijk Museum. Foto: Rene Block
Nam June Paik installeert TV Buddha in het Stedelijk Museum. Foto: Rene Block