Gallery talks — 1 nov 2023

Josefin Arnell en Ghita Skali zijn genomineerd voor de Prix de Rome 2023. Wil je graag uit eerste hand horen over het werk dat zij maakten voor deze editie van de Prix de Rome? Dat kan op woensdag 1 november, als zij vertellen en vragen beantwoorden over hun praktijk en deze specifieke werken.

Prijs
Museum ticket + € 3     
Locatie
verzamelen bij informatiebalie in het Entreegebied
Tijd
1 nov 2023, 16.00 tot 17.00
Taal
Engels    
Toegang
Tickets

JOSEFIN ARNELL 

(Ljusnedal, Zweden, 1984, woont en werkt in Amsterdam). Josefin Arnell gebruikt film als voornaamste medium, maar wijkt regelmatig uit naar ‘fysieke’ disciplines als teken-, performance- en installatiekunst. Veelal werkt gebruikt Josefin met mensen zonder professionele acteerachtergrond voor haar films waarin ze de rauwheid en ruwheid vastlegt van levens die geregeerd worden door onbereikbare verlangens en de hang naar perfectionisme en controle. Voor de Prix de Rome 2023 werkt Josefin Arnell met bezoekers en medewerkers van het Amsterdamse buurtcentrum De Witte Boei aan een film waarbij fantasie en fictie het alledaagse leven dwars doorboren. In het kader van de woningnood en besparingen op sociale voorzieningen vraagt Arnell zich af wat het betekent om een ‘goede’ burger te zijn.

foto van Josefin Arnell door Lukas Heistinger
Josefin Arnell. Foto: Lukas Heistinger.

GHITA SKALI 

(Casablanca, Marokko, 1992, woont en werkt in Amsterdam). Ghita Skali heeft een multidisciplinaire praktijk die installaties, video’s en interventies omvat en is zowel humoristisch als kritisch. Bizar nieuws, geruchten en propaganda gebruikt Ghita om institutionele machtsstructuren zoals de westerse hedendaagse kunstwereld, onderdrukking door natiestaten en overheidspolitiek te ontwrichten. Ghita Skali bekritiseert in haar werk de selectieprocedure van kunstprijzen en van de Prix de Rome in het bijzonder. Tot midden 20ste eeuw moesten deelnemers achter gesloten deuren een examen maken bij de Rijksakademie. Via een luik in de deur ontvingen de afgezonderde kunstenaars eten en materialen. Zo’n originele deur maakt onderdeel uit van Skali’s werk voor de Prix de Rome 2023. Voor de kunstenaar symboliseert de deur de schijn van gelijke kansen die kunstprijzen opwekken, waar dit systeem uitsluitend en discriminerend is.

foto van Ghita Skali van Henna Hyvärinen
Ghita Skali. Foto: Henna Hyvärinen.
 • foto van werk Ghita Skali Prix de Rome
  Ghita Skali voor Prix de Rome 2023. Foto: Johannes Schwartz
 • foto van werk Josefin Arnell voor Prix de Rome
  Josefin Arnell voor Prix de Rome 2023. Foto: Johannes Schwartz
 • foto van werk Ghita Skali Prix de Rome
  Ghita Skali voor Prix de Rome 2023. Foto: Johannes Schwartz
 • foto van werk Josefin Arnell voor Prix de Rome
  Josefin Arnell voor Prix de Rome 2023. Foto: Johannes Schwartz

Over Prix de Rome

De Prix de Rome is dé stimuleringsprijs voor talentvolle beeldend kunstenaars uit Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het doel van de Prix de Rome is de ontwikkeling van bijzonder getalenteerde beeldend kunstenaars te stimuleren, hun zichtbaarheid te vergroten en daarmee het beeldende kunstveld te blijven actualiseren. De prijs wordt sinds 2012 georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Voor de Prix de Rome Beeldende Kunst 2023 wordt samen gewerkt met het Stedelijk Museum Amsterdam. Ook wordt een begeleidende publicatie uitgegeven.

Meer info: www.prixderome.nl  

Gallery Talk Prix de Rome

Boek tickets voor de Gallery Talk Prix de Rome met Ghita Skali & Josefin Arnell.

Boek tickets