Gallery Talk: Weaving Herstory with the House of Hopelezz
Queer Geschiedenis Maand
Gallery talks — 25 mrt 2023
Ga mee met een Gallery Talk door Panagiotis Panagiotakopoulos, a.k.a. Taka Taka, en Carl-Johan Paulsen, a.k.a Leo Patra, in het teken van de Queer Geschiedenismaand. In het hart van het Stedelijk gaan zij het gesprek met elkaar én jou aan over drag, beeldende kunst en The House Of Hopelezz. Hoe vinden zij toevlucht in hun zelf gebouwde huis? En hoe geef je vorm aan een jonge moeder-dochter relatie?
- Prijs
- Geldig museumticket + €3,-
- Locatie
- Audizaal, Stedelijk Museum Amsterdam
- Tijd
- 25 mrt, 16.00 tot 16.30
- Taal
- Engels
- Toegang
- Tickets

Over het werk van Carl-Johan
In het kader van Rietveld Uncut presenteert Carl-Johan Paulsen hun werk A House of Hope in de Audizaal van het Stedelijk Museum. A House of Hope is een installatie waarbij kleding, tassen, schoenen en pruiken samen geweven zijn tot een kunstwerk dat refereert aan het sociale vangnet dat een drag house kan zijn. Alle stukken zijn geleend van leden van de House of Hopelezz, het oudste drag house van Nederland. Door deze outfits uit hun oorspronkelijke context, de club, te halen, onderzoekt het werk de betekenis van en opvattingen over een huis, familie en queer expressie.
Leo Patra, Taka Taka en House of Hopelezz
Carl Johan Paulsen, ook wel bekend als Leo Patra, studeert aan de Gerrit Rietveld Academie en heeft een achtergrond in theater, dans en performance kunst. Hen is geïnteresseerd in textiel en onderzoekt door te spinnen, verven en breien de verhalen om ons heen, de lichamen die we bewonen en de maatschappij in haar geheel. Begin 2022 werd Leo Patra lid van de House of Hopelezz, onder zorg van moeder Taka Taka.
Over Taka Taka
Panagiotis Panagiotakopoulos, ook wel bekend als Taka Taka, is de meter van het draghuis House of Hopelezz, zus van anderen, moeder van het drag-king huis House of Løstbois, en trotse dochter van Jeniffer Hopelezz en mede oprichter van de non-profit Drag King Academy Amsterdam. Taka identificeert zichzelf als dragtivist, educator, queer theoreticus en onafhankelijk curator die performances programmeert voor Club Church. Taka Taka schrijft:
“Drag mothering has become a way of life for me. It is based on values such as collaboration,co-creation, free knowledge sharing, exchange of differentiations, friendship, dressing up and partying strategies for collective growth. I have experience being drag mothered within the specific realm of dragtivism that stands as an infrastructural proposition for underrepresented groups and their intersections. Body(ies) hold stories within them: complex systems of encounters and affects. We form drag houses based on our lived experiences. Drag houses are not meant to create a representative utopian future through social commentary, nor an alternative one. They do not institute a new reality, but our culture does.”

Schrijf je in en ga mee op zaal. Te midden van de prachtige stadscollectie dompel je je in een uur helemaal onder in de verhalen die de kunstwerken ons vertellen. Er is tijd en aandacht voor extra verdieping en natuurlijk ook ruimte om het gesprek aan te gaan.
Over de gallery talks
In 2023 organiseert het Stedelijk een serie Gallery Talks die aandacht besteedt aan maatschappelijke thema’s. Experts uit het museum belichten actuele onderwerpen aan de hand van de collectie van het museum.
Volgende edities
Dit zijn de volgende Gallery Talks in 2023. Op de hoogte blijven van thema’s en data? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
5 mei, Bevrijdingsdag
Yesterday Today met onderzoeker Frank van Lamoen: hij vertelt over het Stedelijk tijdens de oorlog, de geheime kunstopslag in de duinen bij Castricum en de rol van Willem Sandberg in het kunstenaarsverzet.
In samenwerking met Comité 4 en 5 mei.
1 juli, Keti Koti
Yesterday Today met conservator Amanda Pinatih
22 juli, Queer Amsterdam
Charl Landvreugd, Hoofd Onderzoek en Curatorial Practice, vertelt over het kunstenaarschap van Felix de Rooy. De Rooy onderzoekt in zijn multidisciplinaire praktijk onder andere de betekenis van Afro-Caribische en queeridentiteiten in de kunst.
In samenwerking met Queer Amsterdam
1 december, Wereld Aids Dag
Martin Wong met curator Claire van Els
17 december, Internationale Dag tegen Geweld tegen Sekswerkers
Nan Goldin met conservator Vincent van Velzen