grafisch beeld met tekst 10 jaar badkuipen open for the open

Events — 23 sep 2022

De Badkuip bestaat 10 jaar! Dit jubileumweekend start met een Grand Opening, dwars door het museum. Na sluitingstijd gaan de deuren van het Stedelijk open voor de start van een lang weekend vol prikkelende performances, de wereldberoemde collectie die nu compleet vernieuwd getoond wordt, met DJ’s, optredens, rondleidingen, lezingen, workshops en nog veel meer. 

Prijs
Standaard: € 9,95 – Gereduceerd: € 7,50 (Studenten, CJP, Vrienden, Museumkaart, Stadspas, ICOM of ander geldig toegangsbewijs) – t/m 18 jaar: gratis
Locatie
Schiphol Entree, Teijin Auditorium, Audi Zaal, Paulus Potter Entree
Tijd
23 sep 2022, 18.00 tot 22.00
Taal
Nederlands en Engels
Toegang
Dit event is uitverkocht

Om 17.00 is er in de Schiphol Entreehal van het Stedelijk een voorproefje te zien van dit speciale weekend met een performance van Michele Rizzo.  

Vanaf 18.00 is de officiële Grand Opening, tickets hiervoor zijn inmiddels uitverkocht.

De Grand Opening wordt ingeluid door speeches van burgermeester Femke Halsema en directeur Rein Wolfs die dit weekend officieel zullen openen.  Daarna is er de funky muziek van Arp Frique & Family en neemt DJ Joost van Bellen het stokje over. Tijdens een speciale Meet the Masters-editie vertelt architect Mels Crouwel alles over zijn idee achter de Badkuip. Ook zijn er speed tours door de vernieuwde collectieopstelling en de architectuur van het Stedelijk; en zijn er verschillende interactieve workshops, drinks & bites. 

Foto tijdens performance Michele Rizzo, HIGHER XTN. 2019
Michele Rizzo, HIGHER xtn. 2019. Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Maarten Nauw

Voorprogramma

17.00 – 17.35
Het Stedelijk Museum Amsterdam en Julidans presenteren met trots het werk HIGHER xtn. van Michele Rizzo, een performance die in 2019 door het Stedelijk werd aangekocht via de Gemeentelijke Kunstaankopen. HIGHER xtn. wordt getoond in de Schiphol Entreehal van het nieuwe Stedelijk-gebouw – liefdevol ‘de Badkuip’ genoemd – ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van de heropening van het museum.

Lees meer

Programma Grand Opening

18.00
Inloop: drankjes en DJ Joost van Bellen
18.00 – 21.00
Booksale
19.00
Welkom: Jennifer Muntslag
Opening speech door burgemeester Femke Halsema en Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk
19.20 – 19.50
Muziek: Arp Frique & Family
Doorlopend
Tentoonstellingen: nieuwe collectieopstelling

Speed Tours: collectieopstellingen en architectuur (NL/EN). Start om 19.30/20.00/20:30

Workshop: Liefs, Matisse (NL/EN)
20.00 – 21.00
Meet the Masters: Mels Crouwel (NL)
20.00 – 21:00
DJ Joost van Bellen
21.00 – 21.30
Muziek: Arp Frique & Family
22.00
Museum sluit
Jackson Pollock, Reflection of the Big Dipper, 1947, verf op doek
Jackson Pollock, Reflection of the Big Dipper, 1947, verf op doek. Stedelijk Museum Amsterdam, schenking Peggy Guggenheim, 1950.

Programma in detail

TENTOONSTELLINGEN


De collectie van het Stedelijk is opnieuw ingericht; in drie delen en op een thematische manier geordend en met werken van internationale kunstenaars en vormgevers die zich verzetten tegen de status quo en andere perspectieven bieden. Vanaf begin september is ook het laatste deel open: Yesterday Today. Hierin ligt de focus op de manier waarop kunstenaars en vormgevers omgaan met de grote omwentelingen tussen 1860 en 1945: van industrialisatie en kolonialisme tot en met de twee wereldoorlogen. Er is extra aandacht voor de belangrijke rol van vrouwelijke makers en voor de geschiedenis van het museum. Naast een aantal bekende werken uit de collectie wordt ook minder bekend werk getoond en worden er nieuwe verhalen verteld.

Speed tours (NL/EN*)

Start om 19.30/20.00/20.30 in de Audi Zaal

Sluit aan bij een van de 20-minuten durende speed tours. Kies uit een van de volgende thema’s:  
- Tomorrow is a Different Day. Collectie 1980-nu
- Everyday, Someday and Other Stories. Collectie 1950-1980
- Yesterday Today. Collectie tot 1950
- de architectuur van het Stedelijk

Schrijf je in bij de infobalie in het Schiphol Entree, wees er snel bij: vol = vol!

*De voertaal wordt afgestemd op de samenstelling van de groep.

  • Portretfoto van Joost van Bellen
    Joost van Bellen. Foto: Raymond van Mil
  • Mels Crouwel voor een schets van 'de Badkuip'
    Mels Crouwel. Foto: Ernst van Deursen
  • Arp Frique & Family
    Arp Frique & Family. Foto: Joël Hempenius
  • Portretfoto van Burgermeester Femke Halsema
    Burgermeester Femke Halsema
  • Lachende mensen bij Meet the Masters tijdens Dwars door het Stedelijk – After Six
    Meet the Masters. Foto: Maarten Nauw

DJ JOOST VAN BELLEN

18.00 - 19.00, 20.00 - 21.00, Schiphol Entree

Een feest vieren doe je natuurlijk met Joost van Bellen. Joost is DJ en party-organisator. Hij stond aan de wieg van de housemuziek in Nederland en was resident-dj en artistiek leider in de RoXY in Amsterdam. Hij initieerde feesten als Speedfreax en RAUW, alsook vele 90's acid-feesten als het Oud Hollandsch Acid Feest (OHAF), Fucque les Balles, en Original Warehouse Acid Party(OWAP). In 2021 verscheen zijn Nachtdier, een humoristische roman over de nacht in al zijn glorie en duisternis. Momenteel schrijft Joost aan zijn volgende boek.


MEET THE MASTERS: MELS CROUWEL (NL)

20.00 – 21.00, Teijin Auditorium

Je hoeft geen kenner te zijn om van kunst te genieten. Tijdens het maandelijkse Meet the Masters programma maak je kennis met het werk van één invloedrijke maker. Deze editie spreken we architect Mels Crouwel, bedenken van de Badkuip, en bekijken zijn werk door de ogen van diverse gasten. Dit zijn Indira van 't Klooster, directeur van ARCAM, kunstenaar Navid Nuur en theatermaker Laura van Dolron. Dit programma wordt samengesteld en gepresenteerd door Mirthe Frese.

Mels Crouwel

Mels Crouwel studeerde in 1978 af aan de Technische Universiteit Delft. Hij richtte samen met Jan Benthem het architectenbureau Benthem Crouwel Architekten op. Het bureau richt zich met name op duurzame en innovatieve architectuur waarmee het in 2010 in de prijzen viel bij de Benelux Aluminium prijs en de Nationale Staalprijs. Benthem Crouwel werkte onder andere als hoofdarchitect aan Schiphol Airport, Amsterdam RAI, de Ziggo Dome, De Noord-Zuidlijn en het in de prijzen gevallen Deutsches Bergbau Museum uit 2009. Het bureau begon in 2004 met het ontwerp van de aanbouw van het Stedelijk Museum. In 2012 werd het iconische witte pand aan het Museumplein opgeleverd.

Indira van ’t Klooster

Indira van ’t Klooster is sinds 2019 directeur van Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM). Eerder was zij hoofdredacteur van het Europese architectuurblad A10 new European architecture. Bij Architectuur Lokaal was ze mede verantwoordelijk voor het professionaliseren van lokale bestuurders ruimtelijke ordening en cultuur. Daarnaast coördineerde ze landelijke bouwnetwerken voor onder andere jonge ontwikkelaars en ontwerpers, stadsbouwmeesters en lokale architectuurcentra. Ze schreef diverse architectuurboeken, waarvan Reactivate! Vernieuwers van de Nederlandse architectuur de bekendste is.

Navid Nuur

Navid Nuur woont en werkt in Den Haag. Hij begon als grafisch vormgever en illustrator, maar koos ongeveer tien jaar geleden voor de autonome beeldende kunst. Als snel werd Nuur een rijzende ster in de internationale kunstwereld. Solotentoonstellingen waren te zien in het Marta Herford Museum in het Duitse Herford, Centre Pompidou in Parijs, Parasol Unit in Londen en het Bonnefanten Museum in Maastricht. Voor zijn werk ontving Nuur de Volkskrant Beeldende Kunstprijs (2010), de Charlotte Köhler Prijs (2010), de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst (2011) en de Discoveries Prize tijdens Art Basel in Hong Kong (2013).

Laura van Dolron

Laura van Dolron creëerde haar eigen genre stand-up philosophy. Samen met het publiek zoekt zij naar wat mooi is en wat beter kan. Zij gebruikt het theater als plek om oprecht te zijn omdat zij gelooft dat er in het ‘echte’ leven al genoeg wordt gedaan alsof. Laura van Dolron troost en confronteert. Ze wil haar publiek laten lachen en nadenken. Ze laat zien dat kwetsbaarheid een kracht is die nodig is in deze wereld. “Ik wil die kwetsbaarheid een podium geven. Ik beschouw mijn publiek als mijn beste vriend, als vertrouweling. Samen met hen probeer ik een etage te zakken van het hoofd naar het hart.”

MIRTHE FRESE

Mirthe Frese is moderator, schrijver en programmamaker. In 2018 schreef en speelde ze voor Theater Na de Dam haar eerste solovoorstelling, Retourtje Polen. Momenteel schrijft ze haar debuutroman (Nijgh & Van Ditmar). Of ze nu schrijft, theater maakt, een debat leidt of een programma samenstelt, haar uitgangspunt is altijd om een diversiteit aan verhalen, geschiedenissen en meningen bij elkaar te brengen.

MUZIEK: ARP FRIQUE & FAMILY

19.20 – 19.50 en 21.00 – 21.30, Schiphol Entree

De live-optredens van Arp Frique & Family zijn inmiddels een synoniem voor dansgarantie. Niels Nieuborg aka Arp Frique bouwt al jarenlang aan zijn funky universum. Inmiddels heeft hij al meerdere releases op zijn naam staan. Hij debuteerde met het dansbare Welcome To The Colorful World of Arp Frique en volgde het al snel op met Radio Verde: een compilatiealbum vol NYC-style disco-vibes en Kaapverdische dansvloerparels. 

Henri Matisse, 'La Perruche et la sirène', 1952-1953.
Henri Matisse, 'La Perruche et la sirène', 1952-1953. Foto: Peter Tijhuis.

PHOTOBOOTH

Doorlopend

Stap terug in de tijd en laat je vastleggen op de gevoelige plaat!


WORKSHOP: LIEFS, MATISSE

Doorlopend

Het iconische werk La Perruche et la Sirène van Henri Matisse is nog even te zien in het Stedelijk. Met alleen papier, een schaar, lijm en vooral zijn verbeelding, maakte Henri Matisse een prachtige oase in alle kleuren van de regenboog. Schuif aan, ga zelf aan de slag en maak iemand blij met een kaartje!

booksale

Het is eindelijk weer zover: de Bibliotheek van het Stedelijk heeft dwaze dagen! Na een paar jaar van gedwongen stilte is er nu, tijdens de jubileumviering Tien jaar Badkuip, eindelijk weer de o zo populaire verkoop van boeken in de bibliotheek van het Stedelijk. Kom snuffelen in het aanbod van dubbele en/of niet in de collectie opgenomen (kunst)boeken, catalogi en tijdschriften. Na drie jaar geen verkoop te hebben gehouden is de voorraad enorm! Prachtige, soms gloednieuwe publicaties voor zeer lage prijzen, veelal onder de € 10,-

De verkoop vindt plaats in de leeszaal van de bibliotheek, gelegen onder de winkel van het museum. Betalen kan met pin of contant en het is aan te raden zelf een tas mee te nemen.

Voor verdere inlichtingen: bibliotheek@stedelijk.nl

Credits

Meet the Masters wordt mogelijk gemaakt door MasterCard

  • Foto tijdens performance Michele Rizzo, HIGHER XTN. 2019
    Michele Rizzo, HIGHER xtn. 2019. Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Maarten Nauw
  • Foto tijdens performance Michele Rizzo, HIGHER XTN. 2019
    Michele Rizzo, HIGHER xtn. 2019. Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Maarten Nauw
  • Foto tijdens performance Michele Rizzo, HIGHER XTN. 2019
    Michele Rizzo, HIGHER xtn. 2019. Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Maarten Nauw
  • Foto tijdens performance Michele Rizzo, HIGHER XTN. 2019
    Michele Rizzo, HIGHER xtn. 2019. Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Maarten Nauw