Performance — 11 nov 2010

Tijd
11 nov, 18.30

Tijd: 19:30 + 20:30 uur
Bovenverdieping, naast zaal met werk van Rineke Dijkstra
Toegangsprijs: € 5 + entree museum

Guido van der Werve presenteert Performance Number Twelve, waarin hij – samen met een schaakmeester – zijn befaamde schaakpiano bespeelt, begeleid door het Matangi Quartet.

Nummer twaalf,

Variations on a theme

The king’s gambit accepted,

the number of stars in the sky

and why a piano can’t be tuned

De meest recente film van de Nederlandse kunstenaar Guido van der Werve, getiteld Nummer Twaalf is gebaseerd op een door hem zelf ontworpen ‘Schaakpiano’. Deze ‘Schaakpiano’ bestaat uit een schaakbord met een ingebouwd pianomechanisme. Het zetten van een stuk levert direct een toon op en daarmee met het voortschrijden van de schaakpartij een compositie klassieke muziek. Van der Werve zal deze avond zijn geschreven wedstrijd/compositie op de schaakpiano in samenspel met een strijkorkest als performance uitvoeren.

Klassieke muziek vormt een belangrijk uitgangspunt in Van der Werves gehele oeuvre, wat zich manifesteert in de muziekcomposities die de filmbeelden begeleiden, de terugkerende thematiek van de piano en de genummerde titels van zijn films als verwijzing naar de numerieke benaming van vele klassieke muziekstukken. Het romantische streven om verschillende kunstdisciplines te laten samensmelten wordt hiermee bewaarheid.

De avond komt tot stand in samenwerking met galerie Juliette Jongma en met steun van Stadsdeel Zuid.

Biografie kunstenaar:

Guido van der Werve is op dit moment één van de meest succesvolle kunstenaars van Nederland. Zijn filmwerken worden over de gehele wereld tentoongesteld, vertoond in filmprogramma’s en aangekocht. In 2006 had hij nog een solo expositie in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, genaamd The Clouds are More Beautiful From Above. Van der Werve woont en werkt in Amsterdam en New York.

Reserveren voor een activiteit van het Public Programma van The Temporary Stedelijk is noodzakelijk.  Voor meer informatie over het reserveren voor deze activiteit van het Publieksprogramma van The Temporary Stedelijk bekijkt u de reserveringspagina.

Volgende Performance Evenementen

20 nov 2010
Performance - Hanne Darboven

3 Dec 2010
Performance - Max Bonner on the phenomenology of speech

9 dec 2010
Performance - Alexandre Singh