28 apr 2011

Tijd
28 apr 2011, 17.30

Locatie: Temporary Stedelijk 2: Auditorium, museumcafé en -zalen,
Entree: gratis met geldig entreebewijs voor het museum
Taal: Engels
Reservering: reserveren is verplicht 

Bekijk hier allerlei relevante filmpjes in verband met Hear It!

Op donderdag 28 april organiseren het Stedelijk Museum en Non-fiction Hear it! – een playlist voor het Stedelijk Museum. Met werken van o.a. Dick Raaymakers, Alvin Lucier, Mark Bain en Gert-Jan Prins, en optredens van Paul Panhuysen, Carl Michael von Hausswolff, Claron McFadden en vele anderen.

”I don't separate ‘Sound Art’ from ‘music’. I am one person; my ideas come from the same place.” Alvin Lucier

Een playlist voor het museum

Hear it! presenteert een playlist uit deze diversiteit aan werken met geluid, en toont verschillende generaties musici en kunstenaars die op eigen wijze met geluid werken. Deze avond wil geen historische dwarsdoorsnede zijn van geluid in de kunsten, maar is een persoonlijke playlist van werken uit de collectie van het Stedelijk Museum en optredens van (internationale) kunstenaars en musici die de grenzen van het gebouw en gehoor aftasten. De avond is intuïtief samengesteld door goed te luisteren naar het gebouw, de collectie en het publiek, en misschien het best vergelijkbaar met de werkwijze van een DJ of de muzikale keuzemogelijkheden bij Soundcloud en Spotify. Denk aan een gemixte opeenvolging van o.a. een Sirene, een Noorse doe-het-zelf-band, een Gregoriaans koor en het publiek dat de rol van componist en uitvoerende op zich neemt.

Geluid van nu sinds 1952

Het is inmiddels bijna 60 jaar geleden dat directeur Willem Sandberg in 1952 de muziek het Stedelijk binnenhaalde met zijn befaamde serie ‘Muziek van Nu’. Het was Sandbergs opvatting dat het museum ruimte dient te bieden aan andere kunstvormen dan beeldende kunst, waaronder hedendaagse muziek. Sinds die tijd kende de hedendaagse muziek vele gedaanten en is ze op vele manieren omschreven: als experimentele muziek, geluidskunst, sound art, sound performances, sound sculptures en audio culture. Sommige musici noemen zichzelf ‘kunstenaars’; sommige kunstwerken worden bestempeld als ‘muzikaal’. Niet altijd even duidelijk, maar dat er veel gebeurt op het snijvlak van (beeldende) kunst, muziek en geluid is evident.

Optredens

Aardvarck (NL) / Alog (NO) / Nathalie Bruys (NL) / Carl Michael von Hausswolff (SE) / Allard van Hoorn (NL) / Brandon LaBelle (USA) / Claron McFadden (USA/NL) / Gabriel Lester (NL) / Paul Panhuysen (NL) / Sarah van Sonsbeeck (NL)  / Schola Cantorum Amsterdam (NL) / Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Werken

Mark Bain (USA/NL) / Pierre Bastien (FR) / John Cage (USA) / Alvin Lucier (USA) / Gert-Jan Prins (NL) / Dick Raaymakers (NL)

Inleiding

Harold Schellinx / Juha van ‘t Zelfde

Samenstelling

Michiel van Iersel & Juha van ‘t Zelfde (Non-fiction)

Adviseurs: Bart Rutten, Margriet Schavemaker en Hendrik Folkerts (allen Stedelijk Museum)

Ondersteuning: Adéla Foldynová en Pieter Willems 

Liveblog

VPRO Dorst

Partners

BeamSystems, Nalden, Citizen M en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht