Gallery talks — 9 mei 2018

In het kader van de tentoonstelling tentoonstelling Freedom is Recognized Necessity (3 mrt – 12 aug 2018) organiseert het Stedelijk Museum een Gallery Talk met tentoonstellingsmaker en conservator fotografie Hripsimé Visser.
Prijs
€3 (excl. entree ticket)
Locatie
Verzamelen entreegebied, rondleiding door tentoonstellingszalen
Tijd
9 mei 2018, 16.00 tot 17.00
Taal
Engels
Toegang
Tickets

Ter ere van de tentoonstelling Freedom is Recognized Necessity (3 mrt – 12 aug 2018) organiseert het Stedelijk Museum een Gallery Talk met tentoonstellingsmaker en conservator fotografie Hripsimé Visser.

Van 3 maart t/m 12 augustus 2018 is in het Stedelijk Museum de STEDELIJK TURNS Freedom is Recognized Necessity te zien. Deze tentoonstelling biedt inzicht in een bijzonder aspect van de verzamelgeschiedenis van het Stedelijk. Te zien zijn werken uit de voormalige Sovjetrepublieken en satellietstaten die vanaf het einde van de Koude Oorlog zijn verworven. Sinds het begin van de jaren 90 heeft het Stedelijk in verschillende tentoonstellingen aandacht besteed aan hedendaagse kunst uit de (voormalige) ‘Oostblok’-landen en zijn aankopen en schenkingen gedaan. Reflecties op de politieke situatie maar ook verwijzingen naar vroeg 20ste-eeuwse kunst zijn belangrijke thema’s in deze tentoonstelling, naast een suggestief gebruik van symbolen en van aan performances gelieerde strategieën. De titel is afkomstig van een schilderij van de Russische schilder Leonid Lamm (1928-2017) Adam and Eve: Freedom is Recognized Necessity (1974-1984). Lamm verwijst hiermee naar de complexe verhouding tussen vrijheid en noodzaak en levert tegelijkertijd een ironisch commentaar op de socialistische dictatuur.

In de tentoonstelling is werk te zien van Eduard Artsrunyan, Nikolai Bairakov, Anatoly Belkin, Sergei Bugaev Afrika, Vladimir Feklyaev, Mikhail Getman, Ion Grigorescu, Ilya Kabakov,  Iosif Király, Komar & Melamid, Igor Kominarets, Vladimir Kononov, Zofia Kulik, Milan Kunc, Vladimir Kupriyanov, Vladimir Kustov, Leonid Lamm, Miron Lukyanov, Oleg Maslov, Boris Mikhailov, Vladimir Nemukhin, Leonid Nepomnyashchy, Lucia Nimcova, Timur Novikov, Paulina Olowska, Vasily Ostrovsky, Leonid Petrushin, Semen Raev, Vladimir Sachkov, Wilhelm Sasnal, V. Shestakov, Lyudmila Tarasova, Jaan Toomik, Oleg Tselkov, Vadim Voinov, Yevgeny Yufit.

MEER OVER DE SPREKER

Hripsimé Visser is conservator fotografie van het Stedelijk Museum Amsterdam en curator van de tentoonstelling Freedom is Recognized Necessity, samen met co-curator Frank van Lamoen en Carolien Glazenburg. Ze werkt sinds 1990 voor het Stedelijk Museum, waar ze verantwoordelijk is voor het collectiebeleid voor fotografie. Daarnaast was ze de samensteller van een groot aantal tentoonstellingen van onder meer Zanele Muholi (2017), Ed van der Elsken (2017), Rineke Dijkstra (2004, 2017), Jeff Wall (2014), Sam Taylor-Wood (2002) en Thomas Struth (1998).

Hripsimé Visser