Events — 18 t/m 19 nov 2016

In samenwerking met IDFA presenteert het Stedelijk Museum Amsterdam twee videowerken van de Belgische kunstenaar Johan Grimonprez. De twee werken uit de collectie van het Stedelijk Museum, aangekocht in 1996 en 2004, worden vertoond in een van de benedenzalen en in het Teijin Auditorium op vrijdag 18 en zaterdag 19 november 2016. 

Prijs
Museumkaart 3 E / IDFA passe partout €9 / regulier €18 / studenten €9
Locatie
Benedenzaal en Teijin auditorium
Tijd
18 t/m 19 nov, 9.00 tot 17.00
Taal
Engels met Nederlandse ondertiteling
Toegang
Museum ticket korting met IDFA passepartout

Het centrale werk in deze presentatie is de film Dial H-I-S-T-O-R-Y (1997-2000), waarin historische gebeurtenissen worden geschetst aan de hand van beelden van vliegtuigkapingen en -ongelukken. Reportagebeelden worden afgewisseld met flarden uit sciencefictionfilms, found footage en home video’s. Meer nog dan over terrorisme gaat Dial H-I-S-T-O-R-Y over de steeds grotere macht van de massamedia: Gimonprez stelt dat radio en televisie op hun beurt het terrorisme hebben gekaapt.

Het tweede, minder bekende videowerk Kobarweng or Where is Your Helicopter? (1992) is een korte documentaire over de geschiedenis van een afgelegen dorp in de hooglanden van Nieuw-Guinea. De video bestaat uit archiefmateriaal en mondelinge geschiedvertellingen, en gaat over de eerste ontmoeting tussen de Irian Jaya-bevolking en het onderzoeksteam van de Dutch Star Mountains Expedition, waaronder zich meerdere antropologen bevonden. Kobaweng or Where is Your Helicopter? is nog te zien tot en met 27 november 2016.

Beide films onderzoeken het spanningsveld tussen documentaire en fictie. Het presentatieweekend wordt afgesloten met een lezing van Prof. Emeritus Thomas Elsaesser, getiteld ‘The Art of Projection and the Return of the Phantasmagoria: Johan Grimonprez' Dark Ages’, op zondagmiddag 20 november.

MEER INFO:

De nieuwste documentaire van Grimonprez, Shadow World (2016) gaat op donderdag 17 november in Nederland in première tijdens het IDFA festival. Grimonprez behandelt Andrew Feinsteins verontrustende boek The Shadow World: Inside the Global Arms Trade en filmt onder meer onderzoeksjournalisten, wapenhandelaars en lobbyisten die een boekje opendoen over de bedreiging die de internationale wapenhandel vormt voor de democratie. Tijden en locaties te vinden hier.

CREDITS:

Deze collectiepresentatie is samengesteld door Britte Sloothaak (assistent-conservator Stedelijk Museum Amsterdam) in samenwerking met Joost Daamen (programmeur IDFA) en is mede mogelijk gemaakt door IDFA.