Events — 4 okt 2023

IDFA opent in maart 2024 officieel de deuren van het Vondelparkpaviljoen als documentairecentrum met een breed en divers aanbod van filmvertoningen, workshops, tentoonstellingen en allerlei andere activiteiten waar documentaire kunst centraal staat. Dit najaar wordt er vast proefgedraaid en vindt de eerste samenwerking met het Stedelijk Museum plaats: een vertoning van All the Beauty and the Bloodshed, over het leven en werk van Nan Goldin.

Voorafgaand aan de vertoning zal er een introductie plaatsvinden door Maan Meelker (redacteur bij Cineville).

Prijs
12 EUR voltarief
9 EUR korting (CJP en Stadspas)
6 EUR studenten
Locatie
IDFA Vondelpark Under Construction
Tijd
4 okt 2023
Taal
Nederlands, film is Engels (Nederlands ondertiteld)
Toegang
Tickets (sold out) 

Nan Goldin werd beroemd met intieme, vaak heftige foto’s van subculturen waar ze zelf deel van uitmaakte. Nu strijdt ze tegen de familie Sackler, rijk geworden met de verslavende pijnstiller OxyContin. All the Beauty and the Bloodshed is een bewogen beeldverhaal over liefde en pijn. Haar solotentoonstelling This Will Not End Well is tussen 7 oktober 2023 en 28 januari 2024 te zien in het Stedelijk Museum.


Nan and Barbara holding hands
Photo courtesy of Nan Goldin, Nan and Barbara holding hands

OVER DE FILM

De activist Nan Goldin en de kunstenaar Nan Goldin zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in deze openhartige documentaire over de baanbrekende Amerikaanse fotografe. Oscarwinnaar Laura Poitras (Citizenfour) interviewt Goldin over haar leven en drijfveren. Ze illustreert het persoonlijke verhaal van Goldin met haar foto’s en met beelden van de protestacties die ze organiseerde.

Goldin, die op jonge leeftijd van huis wegliep, brak als fotograaf door met de fotoserie The Ballad of Sexual Dependency, waarin ze intieme snapshots van haar vrienden én zichzelf verwerkte. Tegenwoordig komt ze met haar actiegroep PAIN (Prescription Addiction Intervention Now) op voor verslaafden aan pijnstillers, en strijdt ze tegen de makers ervan, met name de familie Sackler. Die verdiende miljarden dollars aan de pijnstiller OxyContin en droeg daarmee bij aan de opioïdencrisis in de VS.

Nan Goldin spreekt uit ervaring. Toen zij na een operatie die pijnstiller kreeg, raakte ze meteen verslaafd. De Sacklers kende ze toen alleen nog als de filantropen die de vooraanstaande musea sponsoren waar ook haar eigen fotografische werk te zien is.

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met IDFA.