Gallery talks — 14 jun 2017

Prijs
museumkaart € 3 / studenten € 11,75 / regulier € 20,5
Locatie
Tentoonstellingszalen, verzamelen: entreehal
Tijd
14 jun 2017, 14.00 tot 15.00
Taal
Nederlands
Toegang
Tickets

In de twee weken na de opening van de tentoonstelling Oplossing of Utopie? Ontwerpen voor vluchtelingen organiseert het Stedelijk Museum een gallery talk door conservator industriële vormgeving Ingeborg de Roode (Stedelijk Museum). De tentoonstelling en het publieksprogramma bieden een platform voor discussie over de rol die ontwerpers, architecten en bedrijven in deze maatschappelijke kwestie kunnen spelen. Wat werkt wel en wat niet? Gaat het om een praktische oplossing voor een probleem of een utopisch vergezicht?

 

 

MEER OVER DE TENTOONSTELLING

De tentoonstelling Oplossing of Utopie? Ontwerpen voor vluchtelingen is samengesteld op twee locaties: naast het Stedelijk Museum, is een deel van de tentoonstelling te zien op het terrein van creatieve broedplaats Lola Lik bij het asielzoekerscentrum in de oude Bijlmerbajes in Amsterdam. Het Stedelijk presenteert bijna 50 recente projecten die bedoeld zijn voor tijdelijke situaties waarin mensen verkeren ten gevolge van een vlucht. Deze projecten variëren van kleding die onderweg ook een tentje kan worden tot betere bewegwijzering in een vluchtelingenkamp, schakelbare kunststof vloerdelen om in tijdelijke onderkomens te plaatsen of een digitale dienst waarmee vluchtelingen wegwijs gemaakt kunnen worden in hun nieuwe woonomgeving. In de oude Bijlmerbajes zijn projecten te zien van ontwerpen die in samenwerking met vluchtelingen tot stand zijn gekomen.

MEER OVER DE SPREKER

Ingeborg de Roode is sinds 2001 conservator industriële vormgeving in het Stedelijk Museum Amsterdam en op dit moment curator van de tentoonstelling Oplossing of Utopie?, samen met co-curator Jeanette Bisschops. Voor het Stedelijk Museum organiseerde zij vele tentoonstellingen, recentelijk onder andere Wonen in de Amsterdamse School (2016) en Marcel Wanders: Pinned Up. 25 jaar vormgeving (2014). Voor de heropening van het Stedelijk in 2012 maakte ze samen met twee collega’s de goed ontvangen Collectiepresentatie Vormgeving.