Events — 8 mrt 2017

Prijs
Student en CJP 10 E | Regulier 12,50 E
Locatie
Teijin Auditorium, Audi Zaal 0.1, Entreehal
Tijd
8 mrt 2017, 18.00 tot 20.30

Programma (PDF)

Links: Aynouk Tan. Foto: Marco Ter Beek.
Rechts: Raquel van Haver poseert voor haar werk ‘Definition of a System’ (2017) Foto: Richard Koek.

Zwaarbevochten rechten en vrijheden voor vrouwen en minderheden staan opnieuw onder druk. Van migratie tot Baas in Eigen Buik, grote thema’s worden gekaapt door populistische politici. Daarom is het tijd voor een tegengeluid. Van vrouwen. Van vrouwelijke makers, om precies te zijn. Want hun perspectieven krijgen we nog te weinig te zien. Terwijl juist diverse verhalen, verteld door diverse vrouwen, ons helpen om andere werelden te verbeelden en te creëren.

Op Internationale Vrouwendag (8 maart) programmeren diverse theaters, podia en musea in heel Nederland werk van vrouwelijke makers ter gelegenheid van het Meer dan Muze festival. Initiatiefnemer Mama Cash heeft samen met het Stedelijk Museum Amsterdam een speciaal programma samengesteld voor dit festival. We krijgen niet alleen werk van vrouwelijke makers te zien, maar gaan ook in gesprek. Wat houdt hen bezig als maker? Voelen zij een bijzondere verantwoordelijkheid om onderbelichte perspectieven te delen? En welke rol speelt gender in dit proces? Hoe gaan vrouwelijke makers ongelijkheid te lijf met hun pen, kwast of microfoon?

Speciale gast tijdens dit programma is Nalini Malani. Vanaf 18 maart is het werk van deze Indiase kunstenaar te zien in het Stedelijk Museum. Malani, die als kind moest vluchten, maakt mysterieuze video-installaties waarin thema’s uit haar eigen leven, zoals migratie, globalisering, armoede en de onderdrukking van vrouwen, duidelijk naar voren komen. Ook te gast is Aynouk Tan, Young Stedelijk-ambassadeur, journalist, docent, adviseur en art director op het gebied van mode en kunst. en SKIP & DIE frontvrouw Cata.Pirata. De gespreksleiding is in handen van journalist en programmamaker Hadassah de Boer

Naast dit gesprek is er natuurlijk veel ruimte voor kunst! Zo geeft Keren Levi een preview van haar veelbesproken en indrukwekkende dansperformance The Dry Piece, die reflecteert op het westerse schoonheidsideaal voor vrouwen. Spoken word is er van zelfbenoemde drama queen Babs Gons, en DJ Carista, onder meer bekend van Red Light Radio, zorgt voor een soulvol geluid. Raquel van Haver, die in haar schilderijen reflecteert op thema’s zoals identiteit en etniciteit, beschildert tijdens de avond live een doek.

Dit programma vindt plaats in het kader van Meer dan Muze, een divers kunst- en cultuurprogramma in het kader van Internationale Vrouwendag. Bekijk het volledige programma op meerdanmuze.nl. Meer dan Muze is een initiatief van Mama Cash, fonds voor vrouwenrechten activisme.