Theorie — 6 okt 2019

Kaja Silverman is een van de meest vernieuwende denkers op het gebied van fotografie. Ter gelegenheid van de tentoonstelling Walid Raad, Let’s be honest the weather helped in het Stedelijk Museum, deelt Silverman haar recente bevindingen en gaat zij hierover in gesprek met Walid Raad zelf.

Prijs
Museumticket +  € 3
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
6 okt 2019, 15.00 tot 17.00
Taal
Engels
Toegang
Dit evenement is uitverkocht

Momenteel werkt Kaja Silverman aan het driedelige The History of Photography, waarin zij de fotografiegeschiedenis en -theorie herschrijft en herziet. Het eerste deel, Miracle of Analogy: or the History of Photography Part I, verscheen in 2015. Momenteel schrijft zij het derde en laatste deel: The Promise of Social Happiness.
De lezing van zondag 6 oktober zal in het teken staan van deel twee, dat later dit jaar verschijnt: The Three-Personed Picture, or the History of Photography, Part II. Hierin beschrijft Silverman de periode tussen 1839 – na de ontwikkeling van de chemische fotografie – en 1910, waarin langzaam maar zeker een nieuw soort fotografie ontstaat: picturaal (beeldend) van aard. Dit werk heeft net als elke foto twee zijden, maar op een nieuwe manier. Doordat deze fotografie specifiek bedoeld is voor de muren van een museum of galerie, in plaats van een fotoalbum, medaillon of schoorsteenmantel, zijn deze zijden op elkaar gericht en met elkaar verbonden – zoals dit gebeurt in het schilderij Las Meninas (1656) van Diego Velázquez. 

Het werk en de interessegebieden van Kaja Silverman en Walid Raad zijn nauw met elkaar verbonden. Al jaren spreken zij elkaar regelmatig over hun werk en dagen zij elkaar uit om anders te kijken en te denken. De laatste tijd gaan deze gesprekken over Las Meninas, dat ook een rol speelt in het werk van Walid Raad. Tijdens dit programma zetten ze hun gesprek voort.

Afbeelding: Kaja Silverman, Philadelphia, 2018. Photograph by Carrie Schneider.
Afbeelding: Kaja Silverman, Philadelphia, 2018. Photograph by Carrie Schneider.

Programma

15.00 uur
Welkom en introductie door Hripsimé Visser
15.05 uur
Presentatie: Kaja Silverman The Museum with Walls
15.45 uur
Gesprek: Kaja Silverman en Walid Raad
16.30 uur
Einde van het programma
18.00 uur
Museum sluit

MEER OVER DE SPREKERS

Kaja Silverman is Keith L. and Katherine Sachs Professor of Contemporary Art aan de Universiteit van Pennsylvania en auteur van negen boeken: The Miracle of Analogy, or The History of Photography, Part 1 (2015); Flesh of My Flesh (2009); James Coleman (2002); World Spectators (2000); Speaking About Godard (met Harun Farocki, 1998); The Threshold of the Visible World (1996); Male Subjectivity at the Margins (1992); The Acoustic Mirror: The Female Voice in Psychoanalysis and Cinema (1988); en The Subject of Semiotics (1983).

De Libanees-Amerikaanse kunstenaar Walid Raad toont via zijn werk een scherpe, kritische, geëngageerde en vaak geestige visie op de complexiteit van de Libanese burgeroorlog en op ontwikkelingen in de kunstwereld van het Midden-Oosten. De tentoonstelling Let’s be honest, the weather helped, die tot en met 13 oktober 2019 in het Stedelijk Museum te zien is, bevat alle media waarvan Raad gebruikmaakt, zoals film, fotografie, multimedia-installaties, performances en essays. In elke zaal zijn nieuwe combinaties te zien van werken uit de drie grote langetermijnprojecten van Raad: The Atlas Group (1989-2004), Sweet talk commissions Beirut (sinds 1987) en Scratching on things I could disavow (vanaf 2007).