Performance — 31 mrt 2011

Tijd
31 mrt 2011, 10.00

Kamagurka houdt 24-uurs iPad-performance in Stedelijk Museum van 31 maart 12 uur – 1 april 12 uur

Het hoofdevenement van Move It! is een 24 uur durende performance van Kamagurka, die daarmee fysiek uiting geeft aan het thema van de avond. Donderdag 31 maart begint hij om 12 uur op een iPad te werken, in een naast het auditorium gelegen ruimte die dienst doet als atelier. De werken worden direct afgedrukt, opgespannen en opgehangen in dezelfde zaal, zodat het publiek getuige kan zijn van een gestaag groeiende tentoonstelling.

Vrijdag 1 april vlak voor 12 uur zal Kamagurka de gemaakte prints publiekelijk vernietigen met een grote tuinshredder. De volgende dag publiceert NRC een groot deel van de werken in een speciale bijlage, als vergankelijk overblijfsel van de performance. De snippers worden vervolgens verbrand in de tuin van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam en verdeeld over acht door Kamagurka ontworpen urnen die vanaf 16 april onderdeel zijn van het kunstproject Het Transparante Lichaam. Zo krijgt het werk steeds in andere vorm een nieuw leven.

Multitalent Kamagurka (artiestennaam van Luc Zeebroek, geboren 1956) is bekend van zijn cartoons voor vele (inter)nationale media, waaronder NRC, Vrij Nederland, HP/De Tijd en HUMO, zijn radio- en tv-programma’s, toneelstukken en stripboeken. Als beeldend kunstenaar, geschoold aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Gent, had hij tentoonstellingen in het Stedelijk Museum (in 2002, op uitnodiging van Rudi Fuchs), Museum Jan van der Togt, Amstelveen (2010) en in diverse Belgische galeries en musea.

Door in deze performance zonder vooropgesteld plan en onafgebroken te werken, brengt Kamagurka zichzelf in een creatieve flow – een voortzetting van eerdere experimenten, waarbij hij een jaar lang elke dag een groot werk schilderde, of elke 2 minuten een nieuw werk, later nog verkort tot één minuut. Het proces is hierbij belangrijker dan het eindresultaat, en met de vernietiging van de werken wordt uiteindelijk de materie losgelaten – elementen die overeenkomsten vertonen met het boeddhisme.

De performance gaat ook over transformatie: van immaterieel idee naar een digitale weergave op de iPad, naar materialisatie door te printen op papier, vervolgens het shredden en verbranden. Kamagurka roept met de performance allerlei vragen op over tijd, vergankelijkheid, de eeuwigheidswaarde van kunst, materie versus transformatie, en mobiliteit en onthechting. Is kunst alleen waar te nemen op een museumwand of ook op een iPad? Wat blijft er over van een performance? En wat kunnen (of moeten) kunstenaars en musea met mobiele en vergankelijke praktijken als iPad en internet?

Het publiek kan de performance op de voet volgen: donderdag 31 maart is tot 24 uur het gehele museum geopend, na middernacht alleen de begane grond, waar Kamagurka werkt. Move It! en de performance zijn gratis toegankelijk, op vertoon van entreebewijs museum. 

Voor Move It! moet wel gereserveerd worden.
Kamagurka geeft tijdens Move It! ook een lezing.

Sponsors: Dirk Vermeiren/StudioLine, HP, Nautasign, Probo/Sign Printing en Marc Coucke.