Gallery talks — 23 jan 2019

Dit najaar organiseert Het Stedelijk Museum een reeks Gallery Talks door de tentoonstelling ‘Lily van der Stokker - Friendly Good’.
Prijs
Museumticket + €3
Locatie
Verzamelen entreegebied, rondleiding door tentoonstellingszalen
Tijd
23 jan 2019, 16.00 tot 17.00
Taal
Engels
Toegang
Dit evenement is uitverkocht. 

De Gallery Talks bieden ruimte voor verdiepende gesprekken over de tentoonstelling, geleid door een expert. De derde rondleiding zal verzorgd worden door Kinke Kooi. Kooi zal de deelnemers door de tentoonstellingszalen rondleiden langs een persoonlijke selectie van werken van Lily van der Stokker.

De tentoonstelling Friendly Good presenteert het oeuvre van Lily van der Stokker, met tekeningen en muurschilderingen die uit de late jaren 1980 dateren tot recent werk. Een aantal werken werd nog niet eerder in Nederland getoond. De tentoonstelling Friendly Good bevat uitbundige, decoratieve tekeningen en monumentale muurschilderingen. In haar werk verwijst Van der Stokker zonder ironie of cynisme naar schoonheid, vriendschap en vriendelijkheid, maar ook naar alledaagse bezigheden zoals schoonmaken. 

Friendly Good, 1992–2018 acrylverf op muur, met dank aan de kunstenaar. Foto: Gert Jan van Rooij
Friendly Good, 1992–2018 acrylverf op muur, met dank aan de kunstenaar. Foto: Gert Jan van Rooij

Kenmerkend voor Van der Stokker is de unieke positie die haar oeuvre inneemt binnen de traditie van feministische en conceptuele kunst: haar werk conformeert zich niet aan de heersende normen over goede smaak. Zij werkt bijvoorbeeld met concepten die taboe zijn binnen de hedendaagse kunst, zoals ‘het frivole’ en ‘het decoratieve’, waardoor haar kunst in eerste instantie lief en onschuldig oogt. De bezoeker die verder kijkt zal echter ontdekken dat het werk een gelaagde en geëngageerde boodschap bevat die zich niet direct prijsgeeft, een kritische reflectie waarmee Van der Stokker zich direct tot de toeschouwer richt. Mag je ook mislukkingen laten zien? Mag kunst ook onwaar en lelijk zijn? Of grappig en lief?

MEER OVER DE SPREKER

Kinke Kooi studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, waar ze nog altijd woont en werkt. In haar tekeningen vergroot ze kleine subtiliteiten tot op het niveau waarop kijken een haptische ervaring wordt. Ze emancipeert in haar werk onderwerpen zoals plooibaarheid, burgerlijkheid, het steun verlenende van vastzitten en gastvrijheid. Haar werk is opgenomen in museale collecties in Nederland (o.a. Museum Arnhem, Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam en het Rijksmuseum) en diverse privé collecties in de Verenigde Staten, waar zij sinds 1995 regelmatig exposeert.

CREDITS
De tentoonstelling Lily van der Stokker – Friendly Good is mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdrage van de International Collector Circle en de Curator Circle van het Stedelijk Museum Fonds.