Events — 19 jun 2018

Op dinsdag 19 juni lanceren Van Abbemuseum, Frans Hals Museum, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Stedelijk Museum Amsterdam en LIMA de online catalogus Mediakunst.net, een digitale catalogus die de mediakunstcollecties van deelnemende instellingen verenigt.
Prijs
€3,- (exclusief entreeticket)
Locatie
Stedelijk Museum Amsterdam, Teijin Auditorium
Tijd
19 jun 2018, 15.00 tot 17.00
Taal
Engels
Toegang
Tickets

Mediakunst.net is een gezamenlijke online catalogus om de zichtbaarheid en toegankelijkheid van mediakunst te vergroten. Op dit moment geeft het toegang tot de mediakunstcollecties van LIMA, Stedelijk Museum Amsterdam, Van Abbemuseum, Frans Hals Museum en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. In een later stadium zullen ook andere mediakunstcollecties aansluiten. Mediakunst.net is zo een groeiende catalogus van mediakunst in Nederland.

Naast zichtbaarheid aan de individuele werken, geeft Mediakunst.net inzicht in de geschiedenis van mediakunst in Nederland en daarbuiten en zal naar verwachting veelvuldig worden gebruikt door curatoren, onderzoekers en studenten. De hier samengebrachte werken zijn wereldwijd beschikbaar voor onderzoek, kennisuitwisseling, duurzame opslag en presentatie. Online bezoekers kunnen nu digitaal dwalen in de aangesloten collecties die een selectie werken bevatten van pioniers uit de mediakunstgeschiedenis tot hedendaags talent. Zowel internationale als Nederlandse kunstenaars zijn gerepresenteerd in deze omvangrijke collectie zoals onder meer Marina Abramović, Charles Atlas, Paul McCarthy, Bruce Nauman, Ed Atkins, Rineke Dijkstra, Wendelien van Oldenburgh en Melanie Bonajo.

Tijdens de lancering van Mediakunst.net in het Stedelijk Museum Amsterdam op 19 juni gaan beeldend kunstenaar Julika Rudelius, kunstcriticus Sasha Bronwasser en videokunstenaar en theoreticus David Garcia in gesprek over online zichtbaarheid en de geschiedenis, toekomst en de positie van mediakunst binnen instituten en musea. Hoe is het voor de kunstenaars, het instituut en de curator om mediakunst online beschikbaar te hebben? Is het een zegen, of doet het afbreuk aan bijvoorbeeld exclusiviteit? Dit gesprek wordt gemodereerd door prof. dr. Katja Kwastek (Vrije Universiteit, Amsterdam).

Mediakunst.net wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds en LIMA, en natuurlijk Van Abbemuseum, Frans Hals Museum, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Stedelijk Museum Amsterdam. Digitaal Erfgoed Nederland en Museum Boijmans van Beuningen ondersteunen mede de ontwikkeling van het project.