Events — 18 mei 2018

Prijs
€3,- (excl. museumticket)
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
18 mei 2018, 19.00 tot 21.00
Taal
Engels
Toegang
Tickets

Met de eerste editie van Video Club introduceert het Stedelijk Museum een nieuwe serie screenings die de gerenommeerde museumcollectie van werken in time-based media etaleren. Met thematisch gestructureerde selecties van werken in bewegend beeld zet Video Club een spotlight op films en video's uit uiteenlopende periodes, regio's en kunststromingen. Deze roterende serie screenings brengt werken in bewegend beeld in dialoog met andere werken die te zien zijn in Stedelijk BASE en brengt prominente thema's en motieven onder de aandacht die in de gehele collectie van het museum terugkeren.

De eerste editie van Video Club zal werken uit de jaren 1960 en '70 bevatten, waarbij het landschap een primair focuspunt vormt. Het landschap is een canonisch kunsthistorisch onderwerp dat door talloze schilders werd verkend, maar werd minstens even belangrijk voor videokunstenaars, die reflecteerden op buitenruimte door het prisma van veranderende technologische, sociale, en omgevingsgerelateerde contexten. De geselecteerde video's werden gemaakt in een periode waarin kunstenaars de status van het autonome kunstobject bevraagden door middel van interventies in de omgeving, en tevens herdefinieerden zij ideeën rondom het gepolitiseerde lichaam en concepten als tijd, materialiteit en schaal. Onder de kunstenaars in deze eerste editie zijn Lawrence Weiner, Joan Jonas, Nan Hoover, Bill Viola, Gilbert and George, en Jan Dibbets. Een recent aangekocht werk van Martha Rosler, “Flower Fields” (1974), zal voor het eerst in het Stedelijk Museum Amsterdam worden vertoond.

Lawrence Weiner, BEACHED, 1970, GER video, black + white, sound, 0:2:30; Director, Lawrence Weiner; Producer Fernsehgalerie Gerry Schum, Hannover; Photography: Gerry Schum, Player Lawrence Weiner; © 2018 Lawrence Weiner / ARS New York / Pictoright, The Ne

PROGRAMMA

19.00 Deuren open – Pizza & bier
19.30 Introductie door Karen Archey
19.35 Begin van de screening
20.30 – 21.00 Gesprek

Er worden pizza's en drankjes geserveerd. Aansluitend op de screening, die ongeveer een uur zal beslaan, volgt een discussie met curator Karen Archey en Susan Gibb. Open gedachtewisseling met het publiek wordt aangemoedigd.