Events — 24 apr 2016

Met presentaties en rondleidingen van Ingeborg de Roode, Marjan Groot en anderen

Prijs
Entreeprijs Stedelijk Museum + € 2,50
Locatie
Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
24 apr, 12.30 tot 15.00
Taal
Nederlands

Het Stedelijk Museum Amsterdam en Dutch Originals presenteren een lezingenprogramma rondom de tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School, in het kader van 100 jaar Gispen. Enkele objecten van Gispen worden in het museum gepresenteerd en vormen de aanleiding voor deze forummiddag over verrassende vertrekpunten van vormgevers binnen de geschiedenis van de Nederlandse interieurvormgeving. 

De meubelen van W.H. Gispen staan bekend om hun typische Rotterdamse functionaliteit, toch begon de ontwerper zijn carrière ooit in de stijl van de Amsterdamse School. Dit leidt tot verschillende vragen over de ontwikkeling van Hollandse bravoure naar Nederlandse functionaliteit binnen de vormgevingsgeschiedenis. Hoe heeft deze ontwikkeling sinds de Amsterdamse School plaatsgevonden? Hoe verhoudt de Amsterdamse School zich tot het functionalisme? In het lezingenprogramma bieden diverse specialisten inzicht in de belangrijkste wendingen in de Nederlandse vormgevingsgeschiedenis.

Sprekers zijn: Ingeborg de Roode (Stedelijk Museum Amsterdam); Marjan Groot (Vrije Universiteit Amsterdam). Moderator: Lennart Booij (Stedelijk Museum Amsterdam). Sluit aan bij panelgesprek: Professor Cees Dam. Extra gallery talk: Azinta Plantenga (freelance kunsthistoricus toegepaste kunst en vormgeving)

MEER OVER HET PROGRAMMA:

14.30 – 14.45  Inloop
14.45 – 15.00 Welkom
15.00 – 15.40 Lezing | Van Hollandse Bravoure naar Nederlands Functionalisme door Ingeborg de Roode en Marjan Groot in het auditorium
15.40 – 16.00  Q&A | Met als aan speciale gast: Professor Cees Dam. Moderatie: Lennart Booij
16.00 – 16.45 Gallery Talks | Rondleiding met Ingeborg de Roode, Marjan Groot en Azinta Plantenga door de expositie
17.00 Einde programma

MEER OVER DE SPREKERS

Ingeborg de Roode is sinds 2001 conservator industriële vormgeving in het Stedelijk Museum Amsterdam en curator van de tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School. Zij organiseerde vele tentoonstellingen (recentelijk onder andere Marcel Wanders: Pinned Up. 25 jaar vormgeving) en voor de heropening van het Stedelijk in 2012 maakte ze samen met twee collega’s de goed ontvangen Collectiepresentatie Vormgeving.  Tijdens haar lezing zal ze de Amsterdamse School plaatsen binnen de vormgevingsgeschiedenis.

Marjan Groot is designhistoricus en deed samen met Ingeborg de Roode onderzoek voor de tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School. Zij geeft les in de geschiedenis van vormgeving aan de Vrije Universiteit Amsterdam bij de bachelor- en masteropleiding Arts and Culture. Tijdens dit programma zal ze de Amsterdamse School binnen een internationaal kader. 

Lennart Booij versterkt sinds februari 2016 als conservator vormgeving het inhoudelijke team van het Stedelijk Museum Amsterdam. Zijn bijdrage zal te zien zijn in onderzoek, collectiepresentaties en tentoonstellingen.  Het eerste project waar Booij bij betrokken is, is de Gemeentelijke Kunstaankopen 2016 die eind augustus opent. Voor dit programma zal hij als moderator in gesprek gaan met collega Ingeborg de Roode en academicus Marjan Groot en verbindingen leggen met Gispen, met onder andere werken uit de Stedelijk Museum collectie.

Azinta Plantenga (1984) is sinoloog, kunsthistoricus toegepaste kunst en vormgeving en werkte als onderzoeksassistent aan de tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School. Ze behaalde haar master kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden met als specialisme toegepaste kunst en vormgeving. 

Professor Cees Dam is architect en hoogleraar Architectuur aan de Faculteit Bouwkunde TU Delft. Als hoogleraar en in zijn werk voor Dam & Partners, benadrukt hij dat architecten het terrein van de produktontwikkeling en industriële vormgeving moeten blijven verkennen, en deze in relatie tot de architectuur leren zien. Hij is lid van het comité van aanbeveling van Stichting Gispen Collectie, het kenniscentrum over de historie van het bedrijf Gispen.  

*Extra ticketinformatie
- U betaalt eenmalig de toegangsprijs voor het Stedelijk Museum, en een toeslag van € 2,50 per onderdeel
- Uw entreebewijs voor dit programma geeft toegang tot alle tentoonstellingsruimtes in het museum
- Het is helaas niet mogelijk om een combinatieticket te kopen, per onderdeel betaalt u een bescheiden € 2,50
- Dutch Originals gasten ontvangen een speciale uitnodiging