Events — 8 mrt 2020

Op Internationale Vrouwendag vieren we wat het feminisme wereldwijd bereikt heeft. Maar we kijken ook vooruit en fantaseren graag samen over hoe een feministische toekomst eruit zou zien. Daarom biedt Mama Cash feministische kunstenaars en activisten op 7 en 8 maart een podium met het Feminist Festival.

Prijs
Museumticket
Locatie
Verschillende locaties in het Stedelijk Museum
Tijd
8 mrt 2020, 11.00 tot 18.00
Taal
Engels, Spaans en Nederlands
Toegang
FESTIVALTICKET + HOEVEEL VROUWELIJKE KUNSTENAARS? – AUDITORIUM – 12.30 uur (NL) In verband met de capaciteit van het Auditorium, dien je per gewenst programma een ticket te reserveren via de ticketknoppen hierboven. Heb je al een Auditorium-ticket gekocht, maar wil je een 2e of 3e lezing reserveren? In dat geval kun je de optie ‘ander geldig toegangsbewijs' selecteren, verderop in het reserveringssysteem. Algemene entreetickets (exclusief Auditorium) zijn ook verkrijgbaar, dit is de onderste ticketknop.We adviseren je om ruim op tijd een polsbandje bij de Mama Cash balie op te halen en 10 min voor aanvang aanwezig te zijn bij het Auditorium. Tot de programma’s in het Auditorium wordt alleen toegang verleend op vertoon van een geldige reservering. Let op: ook voor sommige onderdelen buiten het Auditorium is de capaciteit beperkt en hanteren we een first come, first served beleid.

Vier Internationale Vrouwendag met de vijfde editie van het Mama Cash Feminist Festival. Vrouwelijke kunstenaars en activisten vullen het Stedelijk met dans, workshops, rondleidingen en meer.  

PROGRAMMA

LA LUCHA ARTIVISTA, Studio A, 12.00, reservering verplicht (Espanol) - uitverkocht

#NiUnaMenos #ElVioladorEresTu. Una pequeña toma de las luchas feministas que han trasladado las fronteras de Latinoamérica y se han hecho conocer como una fuerza mundial. 

Les invitamos a ser participe del movimiento feminista e artivista de Latinoamérica junto a las Reinas Chulas (Mexico), Aireana (Paraguay) y Mujeres Al Borde (Colombia).

HOEVEEL VROUWELIJKE KUNSTENAARS KUN JIJ NOEMEN?, Auditorium, 12.30, reservering verplicht

Rembrandt, Picasso en Warhol kennen we allemaal. Maar veel mensen vinden het lastig om vrouwelijke kunstenaars te noemen. Hoe komt dat? Waar is het werk van vrouwelijke makers van de afgelopen eeuwen gebleven en waarom krijgen we het zo weinig te zien? Emma Harjadi Herman (Mama Cash) gaat hierover in gesprek met kunsthistoricus en journalist Wieteke van Zeil. 

Marilyn Sonneveld, Mama Cash Feminist Festival
Marilyn Sonneveld, Mama Cash Feminist Festival

“The function of art is to do more than tell it like it is - it’s to imagine what is possible.”

— bell hooks

FROM FEAR TO LOVE, Auditorium, 16.00, reservering verplicht (English) - uitverkocht

Self-representation and storytelling are powerful tools for collective healing. Artists can help us respond to fear and trauma with beauty. Shilo Shiv Suleman, founder of the Fearless Collective, will share what the process was, to come to the installation on the facade of the Stedelijk. The Sex Worker’s Opera will share their method of breaking through stigma and stereotypes with dance, music and laughter. 

A conversation about the need for radical participation, reclamation and dialogue in public space, in a world that offers less and less room for dissenting voices. 

FEARLESS COLLECTIVE INSTALLATIE, Entreehal, 11.00 tot 18.00

In 2012 begon Shilo Shiv Suleman het Fearless Collective, een collectief dat samen met vrouwen en ondervertegenwoordigde gemeenschappen wereldwijd kunstwerken in de openbare ruimte maakt. Deze Internationale Vrouwendag verzamelen zij protestborden en positieve statements van feministen uit de hele wereld voor een collage op de gevel van het Stedelijk. Zie de installatie ontstaan en grijp je kans om je eigen statement er aan toe te voegen.  

WORKSHOP DOOR ILLUSTRATOR HEDY TJIN, Audizaal, 11.00 tot 18.00

In deze workshop voor de hele familie kun je samenwerken aan een groot collectief kunstwerk dat inspirerende vrouwen in het zonnetje zet. Leer van illustrator Hedy Tjin en maak samen iets prachtigs. Je kunt ook je eigen tote bag versieren met een tekening van jouw persoonlijke heldin. 

ARTIST TALK: BERTIEN VAN MANEN, Audizaal, 13.00

Hoewel haar werk al decennialang wordt verzameld door musea als het Stedelijk, het MoMA en het Metropolitan Museum Tokyo, is de tentoonstelling Beyond the Image: Bertien van Manen & Friends, wereldwijd het eerste grote overzicht van haar oeuvre. In deze Artist Talk gaan we in gesprek met Bertien van Manen over het belang van documenteren en haar positie als documentaire fotograaf ten opzichte van haar onderwerp. 

GALLERY TALKS, Entreehal, reservering verplicht

Wat zien we als we door een feministische bril naar de collectie van het Stedelijk kijken? Deze vraag staat centraal in de rondleidingen door Cathelijne Blok (oprichter The Titty Mag), Rachel Rumai (schrijver, dichter, performer), Sekai Makoni (workshop facilitator en kunstenaar) en Aynouk Tan (fashion filosoof). 

Schrijf je in voor de Gallery Talks via publicprogram@stedelijk.nl en neem je geldige entreebewijs voor het museum (of Museumkaart) mee. 

  • Gallery Talk door Cathelijne Blok, 11.15 (Nederlands) (VOLGEBOEKT)
  • Gallery Talk door Rachel Rumai, 12.15 (Nederlands)
  • Gallery Talk door Sekai Makoni, 13.15 (Engels) (VOLGEBOEKT)
  • Gallery Talk door Aynouk Tan, 16.15 (Nederlands) (VOLGEBOEKT)

Q4: QUANTIFIED, Entreehal

Sarada Sarita, choreograaf en boegbeeld van de Nederlandse New Way Vogue, laat haar dansers met schier onmogelijke armbewegingen, uitzonderlijk precies uitgevoerd, en vloeiend lenige poses uit geometrische patronen breken. Hiermee doet Sarita een oproep voor gelijkwaardigheid en menselijkheid en het overstijgen van hokjesdenken. De performance wordt in de loop van de dag een aantal keer herhaald.  

FEMINIST OPEN MIC, Studio A, 15.00 tot 17.30

Pak de microfoon en laat je artistieke talenten zien. Wees er snel bij en meld je op de dag zelf aan voor de laatste open plekjes. The Feminist Open Mic wordt gemodereerd door Jolien Spigt. 

Overige informatie

Voor de veiligheid van alle bezoekers en medewerkers van het museum geldt er tijdens de avond op sommige locaties in het museum een vol=vol beleid.

Het Mama Cash Feminist Festival kent op 8 maart ook programmering Basis Aktuele Kunst (Utrecht) en WORM (Rotterdam). Wil je niet wachten tot zondag? Dans dan mee op een van de kick-off feestjes op zaterdagavond 7 maart in Radio Radio (Amsterdam) of WORM (Rotterdam)!

Mama Cash is een internationaal fonds dat feministisch activisme financiert. We zijn gevestigd in Amsterdam, maar werken wereldwijd samen met groepen vrouwen, meiden en transgenders die opkomen tegen discriminatie en onderdrukking en bouwen aan een rechtvaardiger wereld.

Bezoekers van een Public Program evenement in het Stedelijk Museum Amsterdam kunnen worden gefilmd of gefotografeerd voor journalistieke, commerciële of archief doeleinden. Heeft u hier bezwaar tegen, geef dat dan door aan een van onze medewerkers voorafgaand aan het programma. Als u beelden wilt laten verwijderen waarop u bent te zien, stuur dan een email naar info@stedelijk.nl.