Performance — 16 dec 2016

Prijs
Museumkaart € 3 / studenten € 10,50 / regulier € 18
Locatie
Tentoonstellingszalen 1.5, 1.6, 1.8 en 1.9
Tijd
16 dec, 15.00 tot 20.30
Toegang
Reserveren is niet nodig voor SNDO studenten:  RSVP via SNDO  Tickets

Footage from the personal archive of Mårten Spångberg.

Het Stedelijk Museum Amsterdam en de School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling (SNDO) presenteren Renaissance: een performancewerk op uitnodiging van het SNDO aan de Zweedse choreograaf Mårten Spångberg, voor een samenwerking met tweede- en derdejaarsstudenten. Tijdens een workshop periode van twee weken, ontwikkelt de samenwerking zich tot een openbaar evenement in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Met een groep studenten, creëert Mårten Spångberg een live-omgeving waar dans en taal overlappen. Beweging en spraak creëren een landschap van trillingen en hallucinaties waarin toeschouwers kunnen ronddwalen. Renaissance is het resultaat van een intensief onderzoeksproject over de relatie tussen tijd en representatie, waarin theaterstuk en de tentoonstelling elkaar doorkruisen. Het gaat over het snijvlak van tijd dat slingert tussen leven en dood, privaat en publiek, eenzaamheid en de gemeenschap, tussen het tikken van de klok en ...

De samenwerking onderzoekt de sociale dynamiek tussen verschillende sets van regels en afspraken die worden vastgesteld door het theater en respectievelijk het museum. Welke manieren van kijken komen samen, waarbij machtsvormen als insluiting en uitsluiting leidend worden? It’s in the eye of the beholder (het is in de ogen van de toeschouwer), zegt men, maar wie is de toeschouwer die toestemming krijgt voor een bepaalde blik? Renaissance heeft hier geen betrekking op een periode dat machtstructuren bestendigd, maar is een herleving van de mogelijkheden die het museum en theater kunnen omvatten en genereren. Tot slot, impliceert Renaissance een meta-perspectief op de hedendaagse fixatie met dans in het museum door het tonen van een ontstaansgeschiedenis die is verankerd in de politiek, economie en sociale condities.

Footage from the personal archive of Mårten Spångberg.

MEER OVER MÅRTEN SPÅNGBERG
Mårten Spångberg is een choreograaf die woont en werkt in Stockholm. Zijn interesse betreft choreografie binnen een uitgestrekt veld, dat hij heeft verkend door middel van experimentele praktijken in een veelheid van vormen en expressies. Hij is sinds 1994 actief op het podium als performer en maker, en sinds 1999 creëert hij zijn eigen choreografieën. Deze variëren van solos tot werken op grotere schaal, en hebben internationaal getourd.

MEER OVER SNDO (School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling)
De SNDO, de School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling, is opgericht in 1975 en vandaag de dag bekend als een fulltime 4-jarige professionele opleiding die leidt tot het diploma Bachelor of Dance - Choreografie. De school leidt studenten op tot choreografen/dansmakers die waardevolle bijdragen leveren aan de ontwikkeling van de dans als kunstvorm.

CREDITS

De performance is gemaakt met en wordt uitgevoerd door: Ahmed Elgendy, Stina Fors, Mami Kang, Emile Lagarde, Netti Nuganen, Diego Oliveira, Mezhgan Saleh, Alexey Shkolnik, Maya Tamir, Laura van Bergem, Andreas Chanis, Emma Gioia, Laima Jaunzema, Michael Scerbo, Antonia Steffens, Charlie Laban Trier, Elisa Zuppini, Maciej Sado and Mårten Spångberg.

In opdracht van the SNDO – School for New Dance Development in samenwerking met mede-opdrachtgever Stedelijk Museum Amsterdam.

Ondersteund door Swedish Arts Council, The Swedish Arts Grants Committee.