Gallery talks — 5 jun 2015

Een select aantal exclusieve rondleiding door onze conservatoren, onderzoekers en restauratoren door de tentoonstelling De Oase van Matisse
Prijs
Aangepaste entreeprijs museum + € 2,50
Locatie
Tentoonstellingsruimte, verzamelen in entreehal
Tijd
5 jun 2015, 11.00 tot 12.00
Taal
Nederlands
Toegang
Noodzakelijk, via reservations@stedelijk.nl

Het Stedelijk Museum heeft het genoegen u uit te nodigen voor de bijzondere reeks Gallery Talks gegeven door de experts achter de tentoonstelling De Oase van Matisse, die te zien is van 27 maart tot en met 16 augustus 2015. De sprekers vertellen tijdens een rondleiding over een selectie kunstwerken vanuit hun eigen vakgebied, onderzoek of interesse. Het Stedelijk Museum geeft hiermee ruimte  aan nieuwe, maar vooral persoonlijke beschouwingen van de schilderijen en tekeningen uit de tentoonstelling.

Alle sprekers zijn deel van het conservatorenteam van het Stedelijk Museum en zijn als onderzoeker of co-curator betrokken bij tentoonstelling: de jonge conservator in opleiding Ceciel Stoutjesdijk is gespecialiseerd in moderne kunst, assistent-conservator Suzanna Héman maakte voor de tentoonstelling een selectie van de mooiste prenten en tekeningen uit de collectie, papierrestaurator Tessa Rietveld was betrokken bij de belangrijke conditierapporten voor zowel de collectiestukken als de bruiklenen voor de tentoonstelling, en wetenschappelijk medewerker Maurice Rummens is binnen het Stedelijk Museum de expert op het gebied van Matisse en schreef onder andere voor de catalogus.

Over de tentoonstelling De oase van Matisse 

De Oase van Matisse is de grootste tentoonstelling gewijd aan Henri Matisse die ooit in Nederland werd gehouden. Met meer dan 100 werken is het bovendien een van de meest omvangrijke tentoonstellingen in de geschiedenis van het Stedelijk. De Franse schilder Henri Matisse (1869-1954) verbeeldde (oosterse) naakten, stoffen, tapijten, kamerplanten en idyllische landschappen, zoekend naar een zo volmaakt mogelijke overeenstemming tussen kleur en vorm. De tentoonstelling laat zien hoe Matisse tot aan zijn dood werkte aan het met minimale middelen creëren van een lichte, vrolijke zorgeloosheid: 'de oase van Matisse'.

Meer over de spreker

Maurice Rummens is wetenschappelijk medewerker van het Stedelijk Museum en deed onderzoek voor de Matisse-tentoonstelling en catalogus. Voor de tentoonstellingscatalogus De Oase van Matisse schreef hij twee essays waaronder Matisse en de Verleiding van het Decoratieve. Rummens is binnen het Stedelijk Museum de expert op het gebied van Matisse en decoratieve sjablonen in de beeldende kunst: hij promoveerde aan de Universiteit Utrecht bij professor Evert van Uitert op De verleiding van het decoratieve. Twee opstellen over compositie, expressie en abstractie in de theorie en praktijk van de moderne schilderkunst.  Sinds 1999 is Rummens wetenschappelijk medewerker bij het Stedelijk Museum, waar hij meewerkte aan publicaties (zoals Aanwinsten 1993-2003, 2006, Stedelijk Collection Highlights, 2012, en Stedelijk Collection Reflections, 2012) en tentoonstellingen (zoals die van Bissière, 2000, en Kirchner, 2002).