19 apr 2015

De oase van Matisse komt tot leven! De landschappen van Algerije, Marokko en Tahiti dienden als inspiratiebron voor de werken van Henri Matisse. Bekijk ze door de ogen van Matisse tijdens deze filmische reis in EYE.

Locatie
EYE Film Instituut, zaal 2
Tijd
19 apr, 17.15 tot 19.00
Taal
English
Toegang
Tickets verkrijgbaar bij EYE

Het Stedelijk Museum en het EYE filmmuseum presenteren met trots een programma naar aanleiding van de succesvolle tentoonstelling De Oase van Matisse (26 maart – 16 augustus 2015, Stedelijk Museum Amsterdam). De kunstwerken en reizen van de grote Franse impressionist worden uitgelicht door Roger Benjamin (Professor Kunstgeschiedenis aan University of Sydney) met behulp van vroege films over de reisbestemmingen van Henri Matisse in Algerije, Marokko en Tahiti. 

Tijdens de avond wordt onder andere bijzonder filmmateriaal  getoond van de gebroeders Lumière Biskra, Noce Arabe (35mm, 1906, collectie: Lumière brothers) en Ramasseurs des Sous (35mm, 1906, collectie: Lumière brothers). Het film materiaal correspondeert met de reizen van Matisse in 1906 naar Algerije, Constantinopel, Batna, Biskra, Sisi Okba en toont de omgeving zoals de Franse schilder deze met eigen ogen heeft gezien. Professor Benjamin bespreekt in zijn lezing de belangrijkste reisbestemmingen van Matisse aan de hand van werken uit te tentoonstelling, waaronder De parkiet en de Zeemeermin (1952-53, collectie: Stedelijk Museum Amsterdam), en origineel film materiaal uit de tijd van zijn reizen zoals Au Maroc : Tanger (35mm, 1908 collectie: EYE filmmuseum). De stille films worden, zoals het hoort, begeleidt met muziek uit het begin van de 20e eeuw door Nora Mulder op de piano. 

MEER OVER DE SPREKER

Professor Roger Benjamin doceert Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Sydney en is gespecialiseerd in Matisse en de Fauvisten, het Frans Orientalisme in de kunst en het Frans kolonialisme  tussen 1830-1930.  Voor zijn onderzoek Orientalisme aan de Mediteriaanse Kunst: Kunst en locaties van Tunesie tot aan Marseille ontving Professor Benjamin de prestigieuze Discovery Outstanding Researcher Award (DORA) van de Australian Research Council. 

Benjamin heeft een aantal belangrijke artikelen, catalogi en publicaties op zijn naam staan over de reizen van Matisse, waaronder “On Matisse and the Hotel Villa de France, Tangier” (in: Qantara. Magazine des cultures arabe et méditerranéenne  (Paris), 93, Autumn 2014), “Le voyage en Orient: du modernisme orientaliste” (in:  L’Orientalisme en Europe, Hazan, Paris, en Brussel: Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique, (touring to Munich and Marseilles), October 2010) en "Matisse in Morocco: A Colonizing Esthetic?" (in: Art in America, Vol. 78, No. 11, November 1990).  Voor de samenstelling van het filmprogramma Voyage and Vision in  the Life of Matisse ontving hij de selectie van werken uit de tentoonstelling De Oase van Matisse in het Stedelijk Museum en deed onderzoek naar historisch filmmateriaal uit de collectie van het EYE filmmuseum.