Performance — 5 mei 2011

Tijd
5 mei, 17.30

Locatie: Temporary Stedelijk 2, Auditorium
Voertaal: Engels
Toegangsprijs: gratis met geldig toegangsbewijs museum
Reserveringen: Reservering verplicht

If I Can’t Dance I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution en het Stedelijk Museum Amsterdam organiseren een lezing verzorgd door de kunstenaar Matt Mullican. Sinds zijn eerste performance in The Kitchen in New York in 1978 werkt Mullican met hypnose. In de loop der jaren ontwikkelde hij een  manier van werken waarbij hij zich in het openbaar laat hypnotiseren, wat leidde tot het ontstaan van een personage met specifieke gebaren en eigenschappen. Dit personage, aangeduid als ’That Person‘, vertoont tijdens iedere performance terugkerend gedrag, zoals zingen, huilen, koffiezetten en op muren tekenen. In zijn lezing gaat Mullican in op zijn hypnoseperformances en zijn relatie tot ‘That Person’. 

In het kader van het If I Can’t Dance-programma Performance in Residence is aan Matt Mullican en curator Vanessa Desclaux gevraagd onderzoek te doen naar Mullicans hypnoseperformances. Nadat Hedah Maastricht op initiatief van de Jan van Eyck Academie en de Edmond Hustinx Foundation het materiaal gedurende en jaar heeft gearchiveerd en geïnventariseerd (2010-2011), vormen ze nu de basis voor onderzoek dat zal resulteren in een nieuw kunstwerk, waarbij de analyse van ‘That Person’ als uitgangspunt dient.

Biografie spreker

Matt Mullican (Santa Monica, Californië, 1951) woont en werkt in Berlijn. Hij streeft ernaar de rijke wereld van ervaringen en visuele informatie te structureren en encyclopedisch te ordenen in een uitgebreid scala van beelden en tekens, al is hij zich er terdege van bewust dat dit project per definitie onvolledig zal zijn. Voor de uitvoering maakt hij gebruik van uiteenlopende media, waaronder tekeningen, foto’s, vlaggen, glas- en steensculpturen, lichtbakken, bulletins, door de computer geproduceerde stadsgezichten en video. Mullicans werk is internationaal geëxposeerd in o.a. Hedah (Maastricht, 2010), Haus der Kunst (München, 2009), Ludwig Museum (Keulen, 2005), Anton Kern Gallery (New York, 2002), Stedelijk Museum Schiedam (Schiedam, 1998) en Documenta (Kassel, 1982, 1993 en 1997). Zijn performances waren onder andere te zien in Tate Modern (Londen, 2007), Festival a/d Werf (Utrecht, 1998), ICA (Boston, 1983) and The Kitchen (New York, 1978 en 1979). Een solotentoonstelling van zijn werk opent op 10 juni 2011 in Haus der Kunst in München.