Events — 25 maart 2022 20.00-21.00

Je hoeft geen kenner te zijn om van kunst te genieten. Tijdens deze editie van Meet the Masters maak je kennis met het werk en de ideeën van architect Afaina de Jong.

Prijs
Entree: € 5,-
T/m 18 jaar: Gratis
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
25 maart 2022 20.00-21.00
Taal
Engels
Toegang
Tickets 
Het museum is speciaal voor dit evenement geopend, helaas is het op deze avond niet mogelijk de tentoonstellingen te bezoeken.

‘De ruimte waarvoor wordt ontworpen is niet leeg, maar gevuld met sociale relaties en geschiedenissen.’

— Afaina de Jong

Afaina de Jong ontwierp voor het Stedelijk Museum de tentoonstelling Kirchner en Nolde: Expressionisme. Kolonialisme, die in het najaar van 2021 te zien was. Met haar eigen ontwerpstudio AFARAI ontwerpt De Jong vanuit een feministisch gedachtegoed. De Jong is geïnspireerd door denkers als Audre Lorde en artiesten als Solange Knowles. Hoe zet De Jong een theorie als intersectionaliteit om in een concreet design en welke verhalen wil ze vertellen door de manier waarop ze een ruimte ontwerpt? We gaan erover met haar en andere inspirerende gasten in gesprek.

Dit programma wordt samengesteld en gepresenteerd door Mirthe Frese


OVER DE SPREKERS

Afaina de Jong. Foto: Laila Cohen.

Afaina de Jong

Afaina de Jong is een in Amsterdam gevestigde architect. Met haar studio AFARAI (2005) wil ze de grenzen van de traditionele architectuurpraktijk overschrijden met een intersectionele en interdisciplinaire benadering, door theorie en onderzoek te integreren met ontwerp. Als studio beschouwt AFARAI zichzelf als een feministische praktijk die verandering op sociale en ruimtelijke vraagstukken aanmoedigt en rekening houdt met verschillen. Voor Afaina is het belangrijk dat architectuur niet alleen wordt waargenomen, maar ook wordt ervaren en ermee wordt samengewerkt. Haar discours is internationaal en intersectioneel en verbindt populaire cultuur met architectuur.

Afaina werkt op de grens van architectuur en kunst. Haar werk is nauw verbonden met het vertegenwoordigen van mensen en culturele bewegingen die traditioneel niet in architecturale vorm vertegenwoordigd zijn. Door gebruik te maken van andere vormentalen, kleuren, patronen en verhalen, werkt ze toe naar een inclusieve ervaring van ruimte. Voor Framer Framed realiseerde ze in 2018 de vormgeving voor de tentoonstelling Diasporic Self: Black Togetherness as Lingua Franca.

Afaina is jarenlang actief onderwijzer geweest bij onder meer de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft, The Sandberg Institute en ARTEZ en was gastdocent aan Columbia University GSAPP in New York, The Royal college of Art in Londen, KTH in Stockholm en de Rhode Island School of Design in Providence. In 2021 wordt ze gasthoogleraar aan de TU Wenen en presenteert ze haar bijdrage The Multiplicity of Other in het Nederlandse paviljoen op de zeventiende Architectuurbiënnale van Venetië.

Gabriel .A. Maher

Gabriel.A. Maher is een Australische ontwerper die momenteel in Nederland woont en werkt. Met een praktijk gevestigd in Architectuur en Social Design, concentreert hun werk zich op kritische en analytische benaderingen van design-gestuurd en artistiek onderzoek. Binnen deze sfeer kijkt hen naar de effecten van design en de handeling van het ontwerpen op de vorming van ons lichaam, identiteit en persoonlijke politieke ervaring. Het onderzoek richt zich in het bijzonder op de constructie van genderidentiteiten en seksuele geaardheid over meerdere assen van verschil en confronteert de omstandigheden die deze constructies vanuit een ontwerp- en machtsperspectief vormgeven. Hen doorkruist hun praktijk als een queer en gender non-conforme persoon uit een arbeidersklasse achtergrond; deze raakvlakken voeden en kaderen hun houding ten opzichte van ontwerp en pedagogische praktijk.

Gabriel geeft ook les aan de Design Academy Eindhoven (NL) en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (NL). In 2019 was hen de ontvanger van de IphiGenia Gender Design Award.

Gabriel Maher

Rachel Rumai

Schrijver, dichter en performer Rachel Rumai Diaz is een ‘autochtone buitenlander’ die veel landen als haar thuis ziet. Met haar woorden en optredens schildert ze mentale afbeeldingen en ze gebruikt de wereld als canvas. Rachel spreekt vloeiend Engels, Spaans, Nederlands en Spanglish en verweeft deze talen om poëzie te creëren die verbeeldingskracht, emoties en begrip teweegbrengt. Rachel is gepassioneerd over gelijkheid en het delen van niet-vertelde verhalen van de mensen om haar heen. Als storyteller is het haar doel om een brug te slaan tussen kunst en activisme om een artivisme te creëren dat onderwerpen als feminisme, postkolonialisme, identiteit en diversiteit aan de kaak stelt. Rachel is medeoprichter van de opkomende kunstgemeenschap 'De Vrouwenkamer', die een platform biedt aan vrouwelijke creatieven en nodigt kunstenaars en het publiek uit voor open discussies over onderwerpen als seksisme, ongelijkheid en feminisme. Rachel is ook medeoprichter van 'La Raza', een collectief opgericht door Latinx vrouwelijke creatieven in Nederland, dat zich bezighoudt met het verenigen van de Latinx-community.

Rachel Rumai

Mirthe Frese

Mirthe Frese is moderator, schrijver en programmamaker. In 2018 schreef en speelde ze voor Theater Na de Dam haar eerste solovoorstelling, Retourtje Polen. Momenteel schrijft ze haar debuutroman (Nijgh & Van Ditmar). Of ze nu schrijft, theater maakt, een debat leidt of een programma samenstelt, haar uitgangspunt is altijd om een diversiteit aan verhalen, geschiedenissen en meningen bij elkaar te brengen.

OVER MEET THE MASTERS

Je hoeft geen kenner te zijn om van kunst te genieten. Tijdens het maandelijkse Meet the Masters programma maak je steeds kennis met één centrale, invloedrijke kunstenaar of vormgever. In dit programma bekijken we deze ‘master’ door de ogen van diverse gasten. Zij delen op een bevlogen manier - in welke vorm dan ook - hun fascinatie met ons.

22 april 2022 Meet the Masters: Sheila Hicks
13 mei 2022 Meet the Masters: Hito Steyerl

CREDITS

Lees hier meer over onze samenwerking met mastercard.