Events — 17 sep 2021

Je hoeft geen kenner te zijn om van kunst te genieten. In deze talkshow duiken we met o.a. Yuki Kho, Lakshmi, Navid Nuur, Simomo the Private Dancer en Bo Tarenskeen in het werk van Nauman.

Prijs
Standaard: € 12,50 – Gereduceerd: € 7,50 (Studenten, CJP, Museumkaart, Stadspas, ICOM of ander geldig toegangsbewijs) – T/m 18 jaar: Gratis
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
17 sep 2021, 20.30 tot 22.00
Taal
Nederlands
Toegang
Tickets
Let op! Voor dit event heb je een coronatoegangsbewijs nodig. Deze checklist legt je stap voor stap hoe je deze aanmaakt.

Pay attention mother fuckers!

— Bruce Nauman

De kreet schreeuwt je tegemoet vanaf een doek van Bruce Nauman uit 1973, maar eigenlijk is het kenmerkend voor al zijn werk. Nauman heeft sinds de jaren 1960 het begrip van wat kunst kan zijn aan alle kanten opgerekt. Je moet goed opletten bij hem. Het alledaagse kan zomaar kunst zijn, hij speelt met je idee van tijd en ruimte, zet je wereldbeeld op zijn kop en maakt ook jou als kijker onderdeel van zijn werk. 

Maak kennis met het extreem veelzijdige werk van deze ‘master’ en bekijk het werk van Nauman door de ogen van hedendaagse kunstenaars uit allerlei disciplines. Programmamaker en presentator Mirthe Frese stelde met ons een mooi programma voor je samen.

programma

Met o.a.:

 • performer/songwriter Lakshmi en producer LudoWic
 • danser/choreograaf Simomo the Private Dancer
 • kunstjournalist Yuki Kho  
 • theatermaker en taalfilosoof Bo Tarenskeen 
 • kunstenaar Navid Nuur

Gemodereerd en gecureerd door: Mirthe Frese

biografieën

BO TARENSKEEN 

Bo Tarenskeen is theatermaker en taalfilosoof en oprichter van Theater Na de Dam. Hij studeerde taalfilosofie en politieke wetenschappen in Amsterdam, Potsdam en Berlijn en volgde de Regieopleiding aan het RITS in Brussel. Hij werkt voornamelijk interdisciplinair en op het snijvlak van theater en filosofie, zoals met o.a. choreograaf Emio Greco, beeldend kunstenaar Roosmarijn Pallandt en neurowetenschapper Damiaan Denys. Zijn nieuwe voorstelling, WITTGENSTEIN, samen met pianist Dante Boon, gaat begin november in première in Frascati. 

LAKSHMI  

Lakshmi is artiest, songwriter en theatermaker. Haar muziek is een verrassende combinatie van fluisterzachte luisterliedjes en gruizige elektronica, aangevuld met krassende gitaren en kwetsbare strijkers. Zelf noemt Lakshmi het Pop Noir. Als maker staat Lakshmi bekend als de maker die haar eigen wereld op een ijzersterke manier visueel weet te vertalen.
Ondanks haar jonge carrière - Lakshmi debuteerde in 2017 met het album ‘Lakshmi’ en in 2018 bracht ze haar tweede album ‘Siren’ uit - heeft ze al twee theatertours op haar naam staan. Momenteel tourt ze langs theaters en poppodia met haar nieuwe voorstelling ‘Huidhonger’.
Dit jaar brak ze voor het grote publiek door met haar deelname aan het tv-programma ‘Wie is de Mol?’. Ook bracht ze haar single ‘Empty’ uit, met een videoclip waaraan topontwerpers zoals Ronald van der Kemp meewerkten. ‘Empty’ kreeg een sync in de CBS-serie ‘Charmed’. Bovendien richtte Lakshmi haar eigen platform Only for The Wicked op. Onlangs stond Lakshmi met een dubbelinterview en indrukwekkende photoshoot met Tijl Beckand in de LINDA en bracht ze de single ‘Grow With You’ uit.  

NAVID NUUR

Navid Nuur woont en werkt in Den Haag. Hij begon als grafisch vormgever en illustrator, maar koos ongeveer tien jaar geleden voor de autonome beeldende kunst. Als snel werd Nuur een rijzende ster in de internationale kunstwereld. Solotentoonstellingen waren te zien in het Marta Herford Museum in het Duitse Herford, Centre Pompidou in Parijs, Parasol Unit in Londen en het Bonnefanten Museum in Maastricht. Voor zijn werk ontving Nuur de Volkskrant Beeldende Kunstprijs (2010), de Charlotte Köhler Prijs (2010), de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst (2011) en de Discoveries Prize tijdens Art Basel in Hong Kong (2013).

SIMOMO THE PRIVATE DANCER

Simomo -The Private Dancer- moves, moves you, and is moved by you, in vele verschillende contexten, ruimtes, (inside/ouside) en (non)professional spaces. Simomo holds space en helpt je die samen te activeren. Met diverse (culturele, professionele, moving) skills die hun oorsprong vinden op plekken van Marokko tot hier. Met een gevarieerde dansachtergrond: beginnend ‘on the streets’ waar hen hiphop danste, tot in het Koninklijk Conservatorium van Hedendaagse Dans in Antwerpen. Tevens is Simomo ook een Master onderzoeksprogramma ISAC (Instituut Supérieure des Arts Chorégraphique) begonnen op de Académie des Beaux Arts in Brussel, dat ongetwijfeld tot veel meer vruchtbare identiteitscrisissen zal leiden. Nu gevestigd in Rotterdam, speelt hen graag samen met kunstenaars van de Lage Landen. The Private Dancer (TPD) maakt onder andere vette bubblegum-installaties en is een wandelende jukebox vol met verschillende bewegingsfilosofieën. Wil je meer weten? Je kan Simomo -TPD- inhuren om samen met jou een kunstwerk, werkende kunst, te zijn. www.simomo.fun

YUKI KHO 

Yuki Kho praat en schrijft over (beeldende) kunst. Ze vindt dat kunst een universele taal is die iedereen spreekt, maar je moet wel weten dat je 'm spreekt. Samen met Ko van 't Hek runt ze het platform Kunst Kijken met Ko & Kho en met Heske ten Cate maakt ze de podcast Naakt op een Kleedje over vrouwelijke kunstenaars. Voor de VPRO werkt ze als samensteller aan het radioprogramma Nooit Meer Slapen.  

MIRTHE FRESE

Mirthe Frese is moderator, schrijver en programmamaker. Bij De Balie maakte Frese succesvolle programmaseries als De Vrijheidslezing, Grote Denkers en Generatie IK. In 2018 schreef en speelde ze voor Theater Na de Dam haar eerste solovoorstelling, Retourtje Polen. Ze schrijft aan een historische familieroman over haar Joods-Molukse wortels (verwacht 2022, uitgeverij Nijgh & Van Ditmar). Of ze nu schrijft, theater maakt, een debat leidt of een programma samenstelt, haar uitgangspunt is altijd om een diversiteit aan verhalen, geschiedenissen en meningen bij elkaar te brengen.

over meet the masters

Op zoek naar inspiratie en een creative boost? Dan ben je in het Stedelijk aan het juiste adres. Op vrijdag 17 september is de launch van een heel nieuw programma: Meet the Masters. Je hoeft namelijk geen kenner te zijn om van kunst te genieten. Tijdens het maandelijkse Meet the Masters-programma staat steeds één kunstenaar centraal. Die wordt bekeken door de ogen van andere makers uit de wereld van onder meer kunst, design, fashion, muziek, dans en film. Zij delen in uiteenlopende vormen hun fascinatie met ons. May the masters inspire you!

Coming up

29 oktober 2021 Meet the Masters: Christien Meindertsma
6 november 2021 Meet the Masters: Museumnacht met Afaina de Jong
3 december 2021 Meet the Masters: Sheila Hicks

 • Bruce Nauman, 'Seven Figures', 1985. © 2021 Bruce Nauman / Pictoright Amsterdam / Stedelijk Museum Amsterdam
  Bruce Nauman, 'Seven Figures', 1985. © 2021 Bruce Nauman / Pictoright Amsterdam / Stedelijk Museum Amsterdam
 • Bruce Nauman, 'Studies for Holograms' (e), 1970. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam. © 2021 Bruce Nauman / Artists Right Society (ARS), Courtesy Sperone Westwater, New York.
  Bruce Nauman, 'Studies for Holograms' (e), 1970. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam. © 2021 Bruce Nauman / Artists Right Society (ARS), Courtesy Sperone Westwater, New York.
 • Bruce Nauman, 'Walking in an Exaggerated Manner Around the Perimeter of a Square', 1968. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Stedelijk Museum Amsterdam.
  Bruce Nauman, 'Walking in an Exaggerated Manner Around the Perimeter of a Square', 1968. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Stedelijk Museum Amsterdam.
 • Zaalopname. Bruce Nauman, 'One Hundred Live and Die', 1984, coll. Benesse Holdings, Inc./Benesse House Museum, Naoshima. Foto: Peter Tijhuis © 2021 Bruce Nauman / Pictoright Amsterdam
  Zaalopname. Bruce Nauman, 'One Hundred Live and Die', 1984, coll. Benesse Holdings, Inc./Benesse House Museum, Naoshima. Foto: Peter Tijhuis © 2021 Bruce Nauman / Pictoright Amsterdam

OVER DE TENTOONSTELLING

Het Stedelijk brengt een groot overzicht van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman (1941). Zijn vrije omgang met verschillende media en zijn ongebreidelde experimenteerdrang maakten hem tot een sleutelfiguur van de kunst van vandaag. Voor jongere kunstenaars is Nauman een belangrijke inspiratiebron en een ijkpunt. De tentoonstelling laat zien hoe Nauman zich altijd heeft beziggehouden met thema's als het lichaam, taal, controle en het atelier van de kunstenaar. Naumans werk is ontregelend, indringend, absurdistisch en speels, en naast een mentale ook vaak een fysieke ervaring.

Bezoekers van een Public Program evenement in het Stedelijk Museum Amsterdam kunnen worden gefilmd of gefotografeerd voor journalistieke, commerciële of archief doeleinden. Heeft u hier bezwaar tegen, geef dat dan door aan een van onze medewerkers voorafgaand aan het programma. Als u beelden wilt laten verwijderen waarop u bent te zien, stuur dan een email naar publicprogram@stedelijk.nl.

CREDITS

Lees hier meer over onze samenwerking met Mastercard

Met dank aan: