Gallery talks — 7 mrt 2022

Je hoeft geen kenner te zijn om van kunst te genieten. In deze online editie van Meet the Masters maken we kennis met kunstenaar Remy Jungerman, en kun je je vragen stellen aan de master zelf. 

Prijs
Gratis 
Locatie
Online
Tijd
7 mrt, 20.00 tot 20.40
Taal
Nederlands, Engels ondertiteld
Toegang
Bekijk de opname hier

Tijdens deze editie van Meet the Masters zoomen we in op het werk van Remy Jungerman; hij neemt ons mee in zijn werkproces, de materialen die hij gebruikt en de verhalen achter de objecten.

Het werk van Jungerman wordt gekenmerkt door gelaagdheid; de gelaagdheid van het materiaal en in de verhalen die het werk vertelt. Niets in de werken van Jungerman is letterlijk, dus wat moeten we bijvoorbeeld maken van de kippen die in zijn werk opduiken?

Ritme is ook een belangrijk aspect in Remy Jungerman’s oeuvre, de virtuoze jazz drummer Sun-Mi Hong brengt daarom tijdens dit programma de ritmes in het werk van Jungerman tot leven. Dichter en storyteller Onias Landveld schrijft en performt speciaal voor deze avond een tekst geïnspireerd op het werk van Jungerman. Beiden hebben een unieke (beeld)taal ontwikkeld waarin verschillende culturele invloeden samenkomen.

Kunstcriticus Roos van der Lint leidt de avond in met een beschouwing.

Dit programma wordt samengesteld en gepresenteerd door Mirthe Frese.

Meet the Masters: Remy Jungerman

OVER DE SPREKERS/PERFORMERS

REMY JUNGERMAN

Remy Jungerman (1959) is geboren in Moengo, Suriname, en woont en werkt in Nederland en de Verenigde Staten. Hij volgde een opleiding aan de Academie voor Hogere Kunst- en Cultuuronderwijs in Paramaribo en verhuisde in 1990 naar Amsterdam om een vervolgstudie te doen aan de Rietveld Academie. Jungermans moeder was van Afrikaanse origine, zijn vader van Europese afkomst. Toen zijn vader in 2005 overleed ging hij terug naar Suriname voor de begrafenis. Ook bezocht hij het familiealtaar van zijn moeder en nam deel aan rituelen behorend bij de voorouderverering. Zijn moeder stamt af van de Bakabusi (‘de mensen achter het bos’) ook bekend als de Brooskampers, die onder leiding van graman (opperhoofd) Broos ontsnapten aan de slavernij van de Nederlandse plantages en een eigen gemeenschap in de Surinaamse regenwouden stichtten. Besef van zijn schatplichtigheid aan de cultuur van de Marrons leidde tot Jungermans beslissing om daaraan voortaan uitdrukking te geven in zijn werk. De tentoonstelling Behind the Forest toont een aantal hoogtepunten van de afgelopen vijftien jaar waaronder de installatie Visiting Deities, bestaande uit drie grote horizontalen – ‘dragers van het verleden’- boven een tafel in een droge rivierbedding. Deze installatie toonde hij tijdens de 58e Biënnale van Venetië en is nu in het Stedelijk voor het eerst weer te zien. Ook ontwikkelde Jungerman een film met de titel Broos.

Foto: Aatjan Renders

ROOS VAN DER LINT

Roos van der Lint (1985) maakt vanaf januari 2014 als kunstredacteur deel uit van de redactie van De Groene Amsterdammer. Daarvoor studeerde zij kunstgeschiedenis in Leiden, liep stage bij het Solomon R. Guggenheim Museum in New York en bezocht kunstevenementen wereldwijd. Ze werkte eerder als redacteur bij Kunstbeeld en schreef freelance voor diverse kunstbladen over hedendaagse kunst. In 2016 schreef zij op uitnodiging van het Mondriaan Fonds het essay 'Het boek in de kunst - Een provocatie van de tijd'.

SUN-MI HONG 

Sun-Mi Hong groeide op in het Zuid-Koreaanse Incheon. Ze begon te drummen toen ze 17 was, en op haar 19e ging ze naar de Howon University. Daarna vertrok ze naar het Conservatorium van Amsterdam, een van de meest vermaarde Europese jazzopleidingen. Die overgang naar Europa veranderde haar kijk op het leven en de muziek volledig. Met haar stijl en eigen composities, met veel dramatische en emotionele variatie, heeft ze haar plek in de Nederlandse jazz scene veroverd. In 2018 won ze met haar groep de Sena Dutch Jazz Competition en in 2021 won ze een Edison Award voor haar laatste album ‘A Self-Strewn Portrait’ (ZenneZ Records). ‘Sun-Mi Hong’s composities hebben een grote spanningsboog en blijven boeien doordat compositie en vrije passages naadloos in elkaar overgaan. Subtiele en aftastende ritmes wisselen zich af met stuwend slagwerk.’ - Edison Awards 2021

ONIAS LANDVELD

Onias Landveld (1985) is schrijver, voice-overacteur, verhalenverteller, spoken word-artiest en de voormalige stadsdichter van Tilburg. In 2015 won hij de Van Dale Spoken Award for Storytelling. Sindsdien geeft workshops in spoken word en (corporate) Storytelling. Het laatste doceert hij aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, maar ook bij bedrijven en instellingen.

Als Multi getalenteerde kunstenaar heeft hij exposities gemaakt voor het Nationale Archief en diverse musea. Hij trad op in Europa en het Caribisch gebied op festivals, voor gemeenten en meerdere instellingen. Momenteel toert hij met een eenmansshow genaamd Wortels en Cassave, waarin hij de oorsprong van zijn namen meeneemt en zijn marron-identiteit uitdrukt. Hij mixt verhalen met gedichten tot een aangrijpend verhaal. Zijn volgende solo voorstelling heet Kunu (Vloek) en is een eclectische voorstelling van animatie en theater. Hierin speelt hij Elegua, een Afrikaanse/Afro diasporagodheid die mensen-moe is.

Onias werd geboren in Suriname, maar ontvluchtte het land vanwege een burgeroorlog in 1989. Na een korte terugkeer naar Suriname in 1992, woont en werkt hij sinds 1998 in Nederland.

Mirthe Frese

Mirthe Frese is moderator, schrijver en programmamaker. In 2018 schreef en speelde ze voor Theater Na de Dam haar eerste solovoorstelling, Retourtje Polen. Momenteel schrijft ze haar debuutroman (Nijgh & Van Ditmar). Of ze nu schrijft, theater maakt, een debat leidt of een programma samenstelt, haar uitgangspunt is altijd om een diversiteit aan verhalen, geschiedenissen en meningen bij elkaar te brengen.

OVER MEET THE MASTERS

Je hoeft geen kenner te zijn om van kunst te genieten. Tijdens het maandelijkse Meet the Masters programma maak je steeds kennis met één centrale, invloedrijke kunstenaar of vormgever. In dit programma bekijken we deze ‘master’ door de ogen van diverse gasten. Zij delen op een bevlogen manier - in welke vorm dan ook - hun fascinatie met ons. 

25 maart 2022 Meet the Masters: Afaina de Jong 

22 april 2022 Meet the Masters: Sheila Hicks  

13 mei 2022 Meet the Masters: Hito Steyerl 

CREDITS

Lees hier meer over onze samenwerking met Mastercard.

Met dank aan: