Zaalbeeld When Things Are Beings. Iris Kensmil, In Mijn Vaders Huis, 2022. Foto: Gert-Jan van Rooij

Events — 11 feb 2023

Tijdens het terugkerende Meet the Masters-programma wordt in het museum een maker vanuit verschillende perspectieven belicht. Dit keer is dat Iris Kensmil. Tijdens deze zaterdag talk vertelt zij – naast andere sprekers en performers – over wat er gebeurt in haar werk In Mijn Vaders Huis, dat momenteel te zien is in de tentoonstelling When Things Are Beings. In deze installatie laat Kensmil bezoekers ervaren wat mensen met een achtergrond vergelijkbaar met de hare samenbrengt: voor sommigen biedt de installatie een verdiepende herkenning, voor de anderen een gevoel van een nieuwe verbinding. Diverse sprekers delen met ons wat de impact van het werk op hen was. Dit programma wordt samengesteld en gepresenteerd door Mirthe Frese.

Sluit vervolgens ook aan bij een Blikopener Speed Tour, een Gallery Talk met een van de kunstenaars uit When Things Are Beings de workshop met Shani Leseman en bezoek het Zadelhoff Café voor een drankje.  

Prijs
Standaard: € 9,95 – Gereduceerd: € 3,- (Studenten, CJP, Vrienden, Museumkaart, Stadspas, ICOM of ander geldig toegangsbewijs) – T/m 18 jaar: Gratis
Locatie
Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
11 feb, 14.30 tot 17.30
Taal
Nederlands en Engels
Toegang
Tickets

OVER IRIS KENSMIL

Het werk van Iris Kensmil bestaat uit schilderijen, tekeningen en installaties. Ze werkt vanuit haar eigen levenservaring en vanuit een Zwart-feministisch perspectief op geschiedenis, met een focus op de verworvenheden van een postkoloniale toekomst, die al lang begonnen is. Haar levensgrote portretten van zwarte feministes waren, samen met het werk van Remy Jungerman, de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië in 2019. Haar kritische houding strekt zich ook uit tot representatiestijlen, met een gevoeligheid voor hoe de complexiteit van het leven wordt gearchiveerd in de kunst. 

OVER DE TENTOONSTELLING

Kunnen kunstwerken een ziel hebben? De tentoonstelling When Things Are Beings gaat over vormen van spiritualiteit die verborgen kunnen liggen in objecten en sculpturen.  Design en kunst kunnen je namelijk betoveren of boeien op een manier die niet altijd even duidelijk te verklaren of te definiëren is. Zaterdag 11 februari staat in het teken van deze tentoonstelling en hoor je, door aan te sluiten bij een Blikopener Speed Tour of Gallery Talk of aan te schuiven bij de workshop, meer over de hoe de werken de materiële en immateriële wereld met elkaar verbinden.

De tentoonstelling When Things Are Beings is onderdeel van de projectserie Gemeentelijke Kunstaankopen, die tweejaarlijks wordt georganiseerd met financiële steun van de Gemeente Amsterdam. Makers die wonen en werken in Nederland worden uitgenodigd om te reageren op een open call, gevolgd door een juryselectie en een groepstentoonstelling. Een deel van het getoonde werk wordt aangekocht voor de museumcollectie.  

PROGRAMMA

14.30 – 15.20
Meet the Masters: Iris Kensmil (NL)
14.30 – 17.00
Inloopworkshop 'Maak je eigen Talisman' met Shani Leseman
Elk heel uur
Speed Tours door Blikopeners over 'When Things Are Beings'
Doorlopend
Filmvertoning: Aram Lee, 'The Dutch Wife Part Two'
15.00 – 17.00
Zadelhoff Café open voor drankjes
15.45
Gallery Talk: Kunstenaars aan het Woord (TBC)
16:30
Gallery Talk: Kunstenaars aan het Woord (TBC)
18.00
Museum sluit

Programma in detail

WORKSHOP: MAAK JE EIGEN TALISMAN MET SHANI LESEMAN

14.30 – 17.00, Schiphol Entree, inschrijven niet nodig

Shani Leseman maakte voor de tentoonstelling een serie van honderd keramische objecten: Talismagic. Lesemans talismannen zijn sculpturale, keramische versies van hun metalen voorgangers (milagros), gemaakt om dankbaarheid of de wens om beschermd te worden te uiten.
Sluit aan bij deze inloopworkshop en maak je eigen talisman.

Workshop maak je eigen Talisman met Shani Leseman
Zaalbeeld When Things Are Beings. Shani Leseman, Talismagic, 2022. Foto: Gert-Jan van Rooij
Blikopener speedtour
Blikopener speedtour. Foto: Maarten Nauw

BLIKOPENER SPEED TOURS (NL/EN)

Elk heel uur, inschrijven en start bij infobalie in Entreegebied, let op: capaciteit beperkt.

De Blikopeners, de jongste medewerkers van het Stedelijk, nemen je mee op een speed tour. Ontdek in 20 minuten de highlights uit de tentoonstelling.

FILMVERTONING: ARAM LEE, THE DUTCH WIFE PART TWO

Doorlopend, Studio A

In de tentoonstelling When Things Are Beings, is het werk The Dutch Wife Part Two te zien. Een sculpturale installatie waarin Aram Lee de gelaagde verhalen en geschiedenissen onderzoekt rondom de guling, een langwerpig, cilindrisch kussen van ongeveer menselijke afmetingen. Guling werden oorspronkelijk gemaakt van rotan of gevlochten bamboe en door de open structuur zijn ze ventilerend, wat van pas komt in warme en vochtige klimaten. Tijdens de koloniale bezetting van Indonesië gebruikten Britse handelaars de spottende term ‘Dutch Wife’ voor de guling, een toespeling op de Nederlandse kolonisten die op zoek waren naar vrouwelijk gezelschap – een problematisch onderwerp. Aram Lee maakte een gelijknamige film, waarin dit onderzoek zichtbaar wordt. De film is gedurende deze dag doorlopend te zien.  

Aram Lee, The Dutch Wife Part Two, 2022, Zaalopname 'When Things Are Beings' Foto GJ van Rooij.
Aram Lee, The Dutch Wife Part Two, 2022, Zaalopname 'When Things Are Beings' Foto GJ van Rooij.

GALLERY TALKS: KUNSTENAARS AAN HET WOORD (NL/EN)

15.45 – 16.15 & 16.30 – 17.00 uur
Inschrijven en start bij infobalie in Entreegebied, let op: capaciteit beperkt.

Sluit aan bij een van de Gallery Talks en ga samen met een klein groepje, onder leiding van een van de makers uit When Things Are Beings, dieper in op hun werk.

 • Suo Wu, Amy & Elaine W. Ho, radio SLUMBER, 2022, Zaalopname 'When Things Are Beings' Foto GJ van Rooij.
  Suo Wu, Amy & Elaine W. Ho, radio SLUMBER, 2022, Zaalopname 'When Things Are Beings' Foto GJ van Rooij.
 • Workshop Dye it Yourself
  Meet the Master: Yto Barrada, Workshop Dye it Yourself . Foto: Maarten Nauw
 • Shani Leseman, Talismagic, 2022. Zaalopname 'When Things Are Beings' Foto GJ van Rooij.
  Shani Leseman, Talismagic, 2022. Zaalopname 'When Things Are Beings' Foto GJ van Rooij.
 • Stelletje in Museum
  Meet the Masters. Foto: Maarten Nauw
 • Meet the Masters
  Meet the Masters. Foto: Maarten Nauw
 • Zaalbeeld When Things Are Beings
  Zaalbeeld When Things Are Beings. Antonio Jose Guzman & Iva Jankovic, Messengers of the Sun, 2022. Foto: Gert-Jan van Rooij

Volgende edities

24 maart 2023 | Meet the Masters: Rainbow Soulclub | start 18.30 uur

Deze editie vindt plaats op vrijdagavond en is de feestelijke afsluiter van de jaarlijkse week rondom de tentoonstelling Rietveld Uncut van de Gerrit Rietveld Academie. Met dit jaar als thema: Refuge – Fleeing, Flowing, Leaking. Tijdens de talk is het collectief Rainbow Soulclub live aanwezig. Zij verzorgen, na een kort plenair programma, Free Advice-gesprekken op de vloerkleden die zij samen met Rietveld-studenten maakten voor Rietveld Uncut.

Tickets voor beide edities kunnen al geboekt worden via de ticketknop op deze pagina.

Tickets

Met dank aan Mastercard en Zadelhoff Cultuurfonds.

 • Mastercard logo
 • Zadelhoff logo