Gallery talks — 21 nov 2018

Dit najaar organiseert Het Stedelijk Museum een reeks Gallery Talks door de tentoonstelling ‘Lily van der Stokker - Friendly Good’.
Prijs
Museumticket + €3
Locatie
Verzamelen entreegebied, rondleiding door tentoonstellingszalen
Tijd
21 nov 2018, 16.00 tot 17.00
Taal
Nederlands
Toegang
Tickets

De Gallery Talks bieden ruimte voor verdiepende gesprekken over de tentoonstelling, geleid door een expert. De eerste rondleiding zal verzorgd worden door Mirjam Westen. Zij zal de deelnemers door de tentoonstellingszalen rondleiden langs een persoonlijke selectie van werken van Lily van der Stokker.

De tentoonstelling Friendly Good presenteert het oeuvre van Lily van der Stokker, met tekeningen en muurschilderingen die uit de late jaren 1980 dateren tot recent werk. Een aantal werken werd nog niet eerder in Nederland getoond. De tentoonstelling Friendly Good bevat uitbundige, decoratieve tekeningen en monumentale muurschilderingen. In haar werk verwijst Van der Stokker zonder ironie of cynisme naar schoonheid, vriendschap en vriendelijkheid, maar ook naar alledaagse bezigheden zoals schoonmaken. 

Friendly Good, 1992–2018 acrylverf op muur, met dank aan de kunstenaar. Foto: Gert Jan van Rooij
Friendly Good, 1992–2018 acrylverf op muur, met dank aan de kunstenaar. Foto: Gert Jan van Rooij

Kenmerkend voor Van der Stokker is de unieke positie die haar oeuvre inneemt binnen de traditie van feministische en conceptuele kunst: haar werk conformeert zich niet aan de heersende normen over goede smaak. Zij werkt bijvoorbeeld met concepten die taboe zijn binnen de hedendaagse kunst, zoals ‘het frivole’ en ‘het decoratieve’, waardoor haar kunst in eerste instantie lief en onschuldig oogt. De bezoeker die verder kijkt zal echter ontdekken dat het werk een gelaagde en geëngageerde boodschap bevat die zich niet direct prijsgeeft, een kritische reflectie waarmee Van der Stokker zich direct tot de toeschouwer richt. Mag je ook mislukkingen laten zien? Mag kunst ook onwaar en lelijk zijn? Of grappig en lief?

Meer over de spreker

Mirjam Westen werkt als senior conservator hedendaagse kunst in Museum Arnhem. Zij studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam. In haar tentoonstellingen en publicaties vormt kunst in relatie tot maatschappelijke vraagstukken, gender, culturele diversiteit en global art de rode draad. Zij heeft haar interesse voor dit terrein kunnen uiten en ontwikkelen als curator, kunstcriticus, redacteur en als universitair docent.

De afgelopen jaren organiseerde zij in Arnhem naast solo presentaties, (inter)nationale thematentoonstellingen, zoals Millennials (2016-2017), Spiegeloog, Het zelfportret in de Nederlandse kunst 1900-2015 (2015), Threads. Textiel in kunst & vormgeving (2014), Female Power. Matriarchaat, spiritualiteit, utopie in de kunst (2013), en rebelle. Art & Feminism 1969-2009 (2009). Voor de groepstentoonstelling Vrij Spel (1993) en rebelle in Museum Arnhem maakte Lily van der Stokker ter plekke muurschilderingen. In 2003 organiseerde Westen het eerste grote overzicht van de tekeningen van Lily van der Stokker, getiteld Beauty, Friendship and Old Age.

CREDITS
De tentoonstelling Lily van der Stokker – Friendly Good is mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdrage van de International Collector Circle en de Curator Circle van het Stedelijk Museum Fonds.