Events — 29 apr 2016

Een Friday Night in het teken van de radicaal conceptuele kunstenaar Hanne Darboven, met videowerken van Thomas Mohr.

Prijs
Entreebewijs Stedelijk Museum (Museumkaart en t/m 18 jaar gratis)
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
29 apr 2016, 17.30 tot 19.00
Taal
Engels
Toegang
Tickets 

Op vrijdag 29 april zou de Duitse kunstenaar Hanne Darboven 75 jaar geworden zijn. Om dit te vieren staat deze Friday Night van het Stedelijk Museum in het teken van haar werk. Hanne Darboven (1941-2009) was een van radicaal vertegenwoordiger van de conceptuele kunst. Met systematische tekeningen, getallenreeksen en soms ook foto’s en aantekeningen bracht ze ordening aan in het dagelijks leven. Vanaf 1980 begon Darboven haar numerieke systemen in muzieksequenties om te zetten (waarbij het cijfer 0 noot D vertegenwoordigde, et cetera), wat resulteerde in een fascinerende mix van 'wiskundige' en traditionele Duitse klassieke muziek. In de collectie van het Stedelijk Museum bevindt zich haar monumentale werk 24 Gesänge B-Form / 24 Songs: B-Form (1974), dat vorig jaar te zien was in het museum.  Geïnspireerd op dit werk maakte de eveneens Duitse kunstenaar Thomas Mohr het videowerk 24 Songs, dat deze avond voor het eerst vertoond zal worden.

Thomas Mohr heeft zich jarenlang intensief beziggehouden met het werk van Hanne Darboven. Ook hij gebruikt allerlei mathematische systemen en processen bij het maken van zijn experimentele videowerken Voor zijn On Hanne Darboven / 24 Songs, heeft hij op minutieuze wijze 2.160 foto’s gemaakt van Darboven’s gelijknamige kunstwerk en verwerkt tot verschuivende raster-systemen. De beelden bewegen ritmisch op de door Darboven gecomponeerde muziek. Voorafgaand aan de première van Mohr’s 24 Songs zal er een interview plaatsvinden met de kunstenaar. Aansluitend worden twee kortere, ook op Hanne Darboven gebaseerde films vertoond.

Tijdens dit weekend zal 24 Songs doorlopend te zien zijn. 

PROGRAMMA

19.30 TALK | Thomas Mohr, Juha van ‘t Zelfde
20.30 FILM SCREENING | 24 Songs
21.00 Einde programma
22.00 Museum sluit  

MEER OVER DE SPREKERS

Thomas Mohr
Thomas Mohr woont en werkt in Amsterdam. Sinds de late jaren 1980 doet hij systematisch onderzoek naar processen van perceptie en ervaringen in installaties en films die verwijzen naar de transformatie van informatie en de ontwikkelingen binnen nieuwe media. Mohr combineert computergegenereerde en handmatige processen en heeft inmiddels een verzameling van meer dan 500.000 foto’s die hij nam tussen 1985 en 2015. De foto’s hebben vaak betrekking op gebeurtenissen met een collectieve betekenis, maar op zeer persoonlijke momenten. Mohrs werk wordt gedistribueerd door LIMA en is op verschillende festivals getoond, waaronder het IFFR, Rotterdam; JMAF, Tokio; Sonic Acts, Amsterdam; Ars Electronica, Linz; Transmediale, Berlijn en NeMaf, Seoul. 

Juha van 't Zelfde

is artistiek directeur van Lighthouse, een instelling voor hedendaagse cultuur in Brighton. Lighthouse onderzoekt de invloed van nieuwe technologie op onze cultuur, en ondersteunt filmmakers, gameontwikkelaars en muziekproducers bij het maken van nieuw werk. Juha begon zijn carrière als onafhankelijke organisator en DJ van experimentele clubmuziek in Rotterdam. Van 2005 tot 2008 was hij programmeur elektronische muziek van Lantaren/Venster. Als freelance programmeur, tentoonstellingsmaker en radiomaker maakte hij Sonic Warfare, Viral Radio en Anonymous, en werkte hij onder meer voor het Stedelijk Museum, VPRO en Nederlands Architectuurinstituut. In 2012 won hij ‘De Hallen Curatorial Scholarship’ voor zijn voorstel Dread – The dizziness of freedom. In 2013 vond Dread plaats in De Hallen Haarlem en verschijn het gelijknamige boek bij Valiz. In februari 2014 werd Juha artistiek directeur van Lighthouse in Brighton.