Gallery talks — 29 aug 2014

Locatie
Stedelijk Museum, start in de Schiphol entreehal, rondleiding door de tentoonstelling
Tijd
29 aug 2014, 11.00 tot 12.00
Taal
Nederlands
Toegang
Noodzakelijk. Reserveer hier.

Het Stedelijk Museum heeft het genoegen om u uit te nodigen de tentoonstelling ON THE MOVE Verhalen in hedendaagse fotografie en grafische vormgeving te bezichtigen in het gezelschap van de curatoren van de tentoonstelling en gast-juryleden voor de Gemeentelijke Kunstaankopen. Tijdens een reeks Gallery Talks bespreken zij een groep werken op zaal, uitgaande van hun eigen kennis en expertise binnen de fotografie en vormgeving. Zo krijgt u de gelegenheid een aantal rondleidingen bij te wonen vanuit telkens een uniek perspectief.

De presentatie toont 28 kunstenaars die op speelse, kritische en uitdagende wijze verhalen vertellen via fotografie en grafische vormgeving, in de vorm van kunstenaarsboeken, ruimtelijke installaties en nieuwe technische mogelijkheden zoals apps en websites. Tijdens de Gallery Talks vertellen de curatoren en gast-juryleden vanuit hun professionele achtergrond over de werken in de tentoonstelling; Carolien Glazenburg (samensteller van de tentoonstelling en conservator Grafische Vormgeving bij het Stedelijk Museum), Anne Ruygt (samensteller van de tentoonstelling en junior conservator Fotografie), Ad van Denderen (gast‑jurylid en fotograaf), Mirjam Kooiman (conservator in opleiding Fotografie), Karin Krijgsman (gast‑jurylid en studieleider van de opleiding Fotografie aan AKV St. Joost) en Dimitri Nieuwenhuizen (gast‑jurylid en medeoprichter van het multidisciplinaire vormgevingsbureau LUST).

Meer informatie over de sprekers

Anne Ruygt is kunsthistoricus en werkt als junior conservator fotografie bij het Stedelijk Museum. Zij is medesamensteller van de tentoonstellingen On the Move, How Far How Near en de wisselende collectieopstellingen met fotografie (waaronder presentaties van Wolfgang Tillmans, Rineke Dijkstra en Ed van der Elsken). Eerder werkte zij mee aan het tentoonstellingsprogramma The Temporary Stedelijk (2010, 2011) en aan de grootse heropening van het museum in 2012. Sinds haar afstuderen aan de Masteropleiding Museumconservator (Vrije Universiteit, Amsterdam) schreef zij regelmatig over kunstenaars en tentoonstellingen voor o.a. Metropolis M en De Witte Raaf. In 2013 werkte zij bij Paradox, producent van documentaire fotografieprojecten, aan verschillende reizende tentoonstellingen. Naast haar werkzaamheden voor het Stedelijk Museum schrijft Anne Ruygt in samenwerking met Frits Gierstberg, conservator Nederlands Fotomuseum, een boek over fotografiekritiek in Nederland. Deze bloemlezing verschijnt in het voorjaar van 2016 en maakt deel uit van de elfdelige reeks Kunstkritiek in Nederland, uitgegeven door nai010.