Performance — 27 dec 2014

Een ‘fotoboek-performance’ van Elisabeth Tonnard

Prijs
Entreebewijs Stedelijk Museum (gratis met Museumkaart)
Locatie
Teijin auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
27 dec, 9.00 tot 17.00
Toegang
Niet nodig

Een zwembad dat je in je boekenkast kunt bewaren, of op de grond kunt installeren: nat word je in ieder geval niet van Elisabeth Tonnards publicatie One Swimming Pool. Tonnard baseerde zich op het iconische fotoboek Nine Swimming Pools and a Broken Glass (1968) van de Amerikaanse kunstenaar Ed Ruscha. De titel van het conceptuele werk van Ruscha is tevens de instructie die de kunstenaar zichzelf heeft opgelegd: het documenteren van negen zwembaden en een gebroken glas. Met haar scherpzinnige bewerking van zijn boek geeft Tonnard de opdracht door aan de lezer: door de 1575 bladen van One Swimming Pool naast elkaar uit te leggen verschijnt een reproductie van Ruscha’s foto van een zwembad op levensecht formaat. Het proces is onomkeerbaar: het uitscheuren van de bladzijdes zal het boek in zijn gebonden vorm vernietigen.

Op 11 oktober, 29 november en 27 december legt kunstenaar Elisabeth Tonnard gedurende de dag alle 1575 bladen van One Swimming Pool uit in het Teijin auditorium. Kom langs tussen 10:00 – 18:00 uur en bekijk het zwembad in wording.

One Swimming Pool is een van de 28 projecten in de tentoonstelling On the Move. Verhalen in hedendaagse fotografie en grafische vormgeving.

Bekijk hier de video die gemaakt is door Tetsuro Miyazaki (tetsuro.photography) tijdens de vorige uitvoering van One Swimming Pool: