Events — 29 apr 2016

In het kader van de Stedelijk Friday Night opent op 29 april een nieuwe editie van de tentoonstellingenserie Stedelijk Contemporaries, getiteld Bernadette Corporation. Deze vrijdagavond is de tentoonstelling voor het eerst te zien, in de aanwezigheid van de kunstenaars en met korte presentaties van curatoren en specialisten. 

Prijs
Entreebewijs Stedelijk Museum (gratis t/m 18 jaar en met museumkaart)
Locatie
Audi zaal 0.1
Tijd
29 apr, 16.00 tot 20.00
Taal
Engels
Toegang
Tickets

In 2015 kocht het Stedelijk verschillende belangrijke werken aan van het kunstenaarscollectief Bernadette Corporation: videowerken, foto’s, modeontwerpen uit hun herfst/wintercollectie van 1997 en een vloersculptuur uit hun underground filmproject Pedestrian Cinema. Bernadette Corporation droeg sterk bij aan de mythevorming rond het eigen collectief door ‘geheime’ evenementen te organiseren, een collectieve roman te schrijven en zich nadrukkelijk als een bedrijf te presenteren.

Na een openingswoord door directeur Beatrix Ruf en tentoonstellingscurator Anne Ruygt is er de gelegenheid om tentoonstelling te bekijken. Hoofd conservatoren en onderzoek van het Stedelijk Museum Bart van der Heide en schrijver, kunsthistoricus en curator dr. Sophie Berrebi (Universiteit van Amsterdam) zullen vervolgens de tentoonstelling in een bredere context toelichten. Onderwerpen als (corporate) identiteit, collectiviteit en crossdisciplinaire werkhoudingen van kunstenaars op het gebied van video, film, mode en sculptuur, en het organiseren van events komen aan bod in dit gesprek, dat wordt gemodereerd door Margriet Schavemaker. 

PROGRAMMA

18.00-18.15 inloop Audi Zaal 0.1.
18.15-18.30 welkomstwoord door directeur Beatrix Ruf en conservator Anne Ruygt
18.30-19.15 voorbezichtiging tentoonstelling in zaal 0.7
19.15-19.45 column door Sophie Berrebi, gevolgd door een gesprek met Bart van der Heide, moderatie: Margriet Schavemaker, in Audi Zaal 0.1
20.00 – 22.00     Overige Friday Night programmering, meer info: http://bit.ly/23DOgTI
22.00               Museum sluit

Muziek samengesteld door The Stress

MEER OVER DE SPREKERS

Anne Ruygt is junior conservator fotografie en curator van de tentoonstelling Bernadette Corporation. Naast haar werk voor de fotografiecollectie van het museum was Ruygt co-curator van verschillende presentaties in het museum, waaronder On the Move: Verhalen in hedendaagse fotografie en grafische vormgeving (2014-2015).

Beatrix Ruf is directeur van het Stedelijk Museum. Onder haar leiding startte het museum in januari 2016 de tentoonstellingenserie Stedelijk Contemporaries: een reeks dynamische tentoonstellingen van een jonge en veelbelovende generatie kunstenaars.

Bart van der Heide is hoofd conservatoren en onderzoek. Hij leidt het onderzoeks- en tentoonstellingsprogramma van het Stedelijk Museum in nauwe samenwerking met Beatrix Ruf en het conservatorenteam.

Dr. Margriet Schavemaker is hoofd educatie, interpretatie en publicaties en ontwikkelt naast het publicatie- en educatiebeleid voor het museum tevens het publieksprogramma, met onderdelen als academische lezingen en symposia.

Dr. Sophie Berrebi is schrijver, kunsthistoricus en curator, geboren in Parijs en werkzaam in Amsterdam. Ze behaalde haar PhD aan het Courtauld Institute of Art in Londen en werkt sinds 2005 aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet en kunstgeschiedenis en kunsttheorie doceert. Ze was betrokken bij verschillende tentoonstellingen en publicaties, waaronder de tentoonstellingenserie How do we occupy space through objects? (2016-2017, Het Nieuwe Instituut in Rotterdam). Momenteel werkt zij aan een nieuw boek, getiteld Elements of Fashion. Icons, Gestures, Details