Events — 26 jan 2018

Stefan Tcherepnin: The Mad Masters opent in het Stedelijk Museum Amsterdam met een feestelijke vrijdagavond.
Prijs
Gratis, RSVP via de aanmeldknop
Locatie
Stedelijk Museum entreehal
Tijd
26 jan 2018, 18.00 tot 20.00
Taal
Engels
Toegang
RSVP

In de eerste museale solotentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar en musicus Stefan Tcherepnin zijn meeslepende verhalende momenten vastgelegd en beleefd door vier grote monsters. De harige, opgevulde wezens, die eerder innemend zijn dan angstaanjagend, zijn gevangen in diorama’s, alsof ze worden tentoongesteld in een vreemdsoortig natuurhistorisch museum.

Hun bewegingen zijn gesitueerd rond een dramatisch centraal object: het glazen gezicht van een clown. Het gezicht is geïnspireerd op George C. Tilyous iconische poort van Steeplechase Park op Coney Island. Opgehangen aan het plafond als een zwevend amulet, doet het gezicht denken aan een hologram.

Still from Mad Masters, 2017. Image courtesy of Stefan Tcherepnin.
Still from Mad Masters, 2017. Image courtesy of Stefan Tcherepnin.

Het glazen object ziet eruit als een helderziende caleidoscopische lens en toont fragmenten met mogelijkheden voor het verleden en de toekomst. In het glas zijn op een hypothetische kaart van de Verenigde Staten de door klimaatsverandering aangetaste grenzen van het Amerikaanse grondgebied te zien. Daarnaast vallen details te ontwaren van Kazimir Malevich’ Suprematisme: Zelfportret in twee dimensies (1915), een werk dat deel uitmaakt van de collectie van het Stedelijk. Een videoprojectie op de wand van de zaal laat de reizen van de monsters zien in vier seizoenen die uiteindelijk als bevroren scènes in het Stedelijk worden gepresenteerd.

PROGRAMMA

18.00 start opening
18.15 welkomswoord
20.00 einde opening

Tcherepnins werkwijze komt voort uit zijn achtergrond in de muziek als performer en componist. Zijn praktijk is doorgaans collaboratief, ontstaan uit zijn netwerk van kunstenaars en muzikanten. Hun gezamenlijke uitvoeringen vinden vaak plaats binnen de installaties van Tcherepnin. Stefan Tcherepnin: The Mad Masters beschouwt individuele werken als symbiotische elementen die zich temporeel ontvouwen in relatie tot een kernidee: de tentoonstelling functioneert als een muzikale compositie als een totale ervaring die verder gaat dan taal.

Stefan Tcherepnin: The Mad Masters is samengesteld door Karen Archey, conservator hedendaagse kunst en time-based media en is gebaseerd op een langdurige samenwerking tussen de kunstenaar en het Stedelijk Museum.