Events — 30 sep 2022

Het Stedelijk Museum Amsterdam en Hartwig Art Foundation presenteren de tentoonstelling Anne Imhof — YOUTH

Tijd
30 sep, 20.00 tot 23.00

Over de tentoonstelling
Kunstenaar Anne Imhof krijgt dit najaar de volledige vrijheid om de 1100 vierkante meter grote kelderzaal van het Stedelijk naar haar hand te zetten. Die zal zij door middel van kunst, architectuur, licht en een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte soundtrack omvormen tot een labyrintische totaalinstallatie. Anne Imhof wordt gezien als de artistieke stem van een nieuwe generatie. Haar werk is desoriënterend, en speelt op een onvergetelijke manier met grenzen. Deze eerste solotentoonstelling van Imhof in Nederland wordt gezamenlijk gepresenteerd door het Stedelijk en de Hartwig Art Foundation.

De donkere kant
Imhof combineert kunst, installaties, choreografie en muziek om de zintuigen aan te spreken. Daarvoor put zij inspiratie uit de cultuurgeschiedenis, van Griekse mythologie en nihilisme tot underground cultuur. Ze stelt de dynamiek van macht aan de orde, en raakt aan gevoelens als hyperindividualisme en eenzaamheid, verlangen en hebzucht, verzadiging en de angst om iets te missen. Die vertaalt ze ook naar haar kunstwerken, die nooit één moment vangen, maar over transitiemomenten gaan. In het Stedelijk zal ze een dystopische onderwereld creëren, bestaande uit een complex labyrint van kledinglockers die we kennen van de middelbare school, en verwijzen naar een gevoel van angst en body dysmorphia. Binnen de nauwe doorgangen is daar de aanwezigheid van een Avatar, die onze waarneming verstoort, terwijl het steeds veranderende licht met je oriëntatie speelt.

De tentoonstelling zou aanvankelijk als eerste venue het Garage Museum of Contemporary Art in Moskou hebben, samengesteld door Beatrix Ruf (directeur Hartwig Art Foundation) in samenwerking met Katya Inozemtseva (Garage Museum). In Moskou is de tentoonstelling echter niet te zien geweest; als reactie op de oorlog tegen Oekraïne besloot het Garage Museum het tentoonstellingsprogramma met onmiddellijke ingang op te schorten. De voorbereiding van die tentoonstelling is nu de referentie voor de show in Amsterdam, samengesteld door Vincent van Velsen (curator Stedelijk Museum Amsterdam), in nauwe samenwerking met Rein Wolfs (directeur Stedelijk Museum Amsterdam). Het nieuwe videowerk dat Anne Imhof in Moskou maakte, zal in het Stedelijk voor het eerst te zien zijn.

Over Anne Imhof
Anne Imhof (Giesen, 1978) studeerde aan de Städelschule te Frankfurt. Der Preis der Nationalgalerie (de Duitse equivalent van de Prix de Rome) die zij in 2015 kreeg uitgereikt, resulteerde in een solotentoonstelling bij het Hamburger Bahnhof in Berlijn. Met Faust won Anne Imhof in 2017 de Gouden Leeuw tijdens de Biënnale van Venetië. Haar daaropvolgende tentoonstellingen in Tate Modern en Palais de Tokyo werden enthousiast ontvangen door pers en publiek


 Anne Imhof, YOUTH exhibition render
Anne Imhof, YOUTH exhibition render. Image from sub (Exhibition Architecture and Supervision).