Gallery talks — 19 dec 2018

Dit najaar organiseert Het Stedelijk Museum een reeks Gallery Talks door de tentoonstelling ‘Lily van der Stokker - Friendly Good’.
Prijs
Museumticket + €3
Locatie
Verzamelen entreegebied, rondleiding door tentoonstellingszalen
Tijd
19 dec 2018, 16.00 tot 17.00
Taal
Nederlands
Toegang
Tickets 

De Gallery Talks bieden ruimte voor verdiepende gesprekken over de tentoonstelling, geleid door een expert. De tweede rondleiding zal verzorgd worden door Paula van den Bosch. Zij zal de deelnemers door de tentoonstellingszalen rondleiden langs een persoonlijke selectie van werken van Lily van der Stokker.

De tentoonstelling Friendly Good presenteert het oeuvre van Lily van der Stokker, met tekeningen en muurschilderingen die uit de late jaren 1980 dateren tot recent werk. Een aantal werken werd nog niet eerder in Nederland getoond. De tentoonstelling Friendly Good bevat uitbundige, decoratieve tekeningen en monumentale muurschilderingen. In haar werk verwijst Van der Stokker zonder ironie of cynisme naar schoonheid, vriendschap en vriendelijkheid, maar ook naar alledaagse bezigheden zoals schoonmaken. 

Friendly Good, 1992–2018 acrylverf op muur, met dank aan de kunstenaar. Foto: Gert Jan van Rooij
Friendly Good, 1992–2018 acrylverf op muur, met dank aan de kunstenaar. Foto: Gert Jan van Rooij

Kenmerkend voor Van der Stokker is de unieke positie die haar oeuvre inneemt binnen de traditie van feministische en conceptuele kunst: haar werk conformeert zich niet aan de heersende normen over goede smaak. Zij werkt bijvoorbeeld met concepten die taboe zijn binnen de hedendaagse kunst, zoals ‘het frivole’ en ‘het decoratieve’, waardoor haar kunst in eerste instantie lief en onschuldig oogt. De bezoeker die verder kijkt zal echter ontdekken dat het werk een gelaagde en geëngageerde boodschap bevat die zich niet direct prijsgeeft, een kritische reflectie waarmee Van der Stokker zich direct tot de toeschouwer richt. Mag je ook mislukkingen laten zien? Mag kunst ook onwaar en lelijk zijn? Of grappig en lief?

Meer over de spreker

Paula van den Bosch (1964 NL) is kunsthistoricus en senior curator in het Bonnefantenmuseum Maastricht. In 2000 publiceerde zij een catalogue raisonné van de Collectie Visser: een gerenommeerde verzameling neo-avantgarde kunst opgenomen in het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

Sinds 1998 programmeert Van den Bosch overwegend solotentoonstellingen met kunstenaars als Luc Tuymans, Roman Signer, Joëlle Tuerlinckx, Patrick Van Caeckenbergh, Peter Doig, Lily van der Stokker, Pawel Althamer, Thomas Hirschhorn, Monika Baer, Laura Owens, Mai-Thu Perret, Mary Heilmann, Rebecca Morris, Ernst Caramelle, gerlach en koop. De tentoonstellingen ANSCHOOL (2005) en gerlach en koop (2016) ontvingen AICA-nominaties voor Beste Tentoonstelling. De tentoonstelling ANSCHOOL (2005) won in 2007 de AICA oorkonde voor beste tentoonstelling. Voor 2019 ontwikkelt Van den Bosch tentoonstellingen met Dan Walsh, Paloma Varga Weisz en Ine Schröder.

Naast haar werkzaamheden als curator draagt Van den Bosch regelmatig bij aan de educatieve programma’s van onder meer de Jan van Eyck Academie en de Maastricht University. Van 2018 tot 2022 is Van den Bosch als juryvoorzitter betrokken bij de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.

Paula van den Bosch, foto: Pascale Leenders
Paula van den Bosch, foto: Pascale Leenders

CREDITS
De tentoonstelling Lily van der Stokker – Friendly Good is mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdrage van de International Collector Circle en de Curator Circle van het Stedelijk Museum Fonds.