Performance — 31 mrt 2023, 2 apr 2023

Petrozzi’s installatie en performance Digital Esoterism uit 2021 herwaardeert hekserij als een antikapitalistisch instrument, en beschouwt de mogelijkheden van waarzeggerij om agency terug te winnen in het tijdperk van surveillancekapitalisme en big data. Van oudsher werd waarzeggerij gebruikt om een gevoel van controle te verkrijgen over een mysterieuze en ongrijpbare toekomst. Op basis van de praktijk van tarotlezing – creëerde Petrozzi een installatie bestaande uit een antieke tafel en stoelen, waar ze tarot-achtige lezingen uitvoert met de smartphone van de bezoeker in plaats van kaarten.

Prijs
museumticket + € 3
Locatie
Tentoonstelling 'When Things are Beings', zaal 0.12
Tijd
31 mrt, 11.00 tot 12.00
31 mrt, 14.00 tot 15.00
2 apr, 11.00 tot 12.00
2 apr, 14.00 tot 15.00
Taal
Engels
Toegang
Tickets

Het werk wordt uitgevoerd als één-op-één sessies met de kunstenaar. Voorafgaand aan de performance wordt de deelnemer verzocht om ‘alle gebruiksvoorwaarden te accepteren’ en toestemming tot gebruik van hun telefoon te verlenen door fysiek door – en over – een ‘Accept All’-verklaring te stappen. Dit geeft toegang tot de tentoonstellingsruimte waarin de lezing zal plaatsvinden.

MEER OVER DE KUNSTENAAR 

Ginevra Petrozzi is een ontwerper wiens ervaring geworteld is in een verlangen het begrip ‘magisch denken’ uit te breiden, en in haar zoektocht naar betovering. Haar werk richt zich op het infiltreren van controlesystemen en het herwaarderen van animistische, voorouderlijke kennis om nieuwe hybride rituelen voor het huidige tijdperk te creëren. Petrozzi neemt momenteel de rol aan van ‘digitale heks’ en herovert daarmee de archetypische rol van de heks als genezer, magiër en politieke rebel, met als doel het bieden van digitale zorg.  

 

performance Ginevra Petrozzi, 3 handen op een tafel waarvan 1 een telefoon bedient, tarot setting
Ginevra Petrozzi, 'Digital Esoterism', 2021. Met dank aan de kunstenaar en Design Academy Eindhoven. Foto: Pierre Castignola.
performance Ginevra Petrozzi, 2 mensen aan een tafel, tarot setting
Ginevra Petrozzi, 'Digital Esoterism', 2021. Met dank aan de kunstenaar en Design Academy Eindhoven. Foto: Pierre Castignola.

CREDITS 

Uitvoerend kunstenaar: Ginevra Petrozzi
Productie: Stedelijk Museum Amsterdam
Curatoren: Amanda Pinatih, Britte Sloothaak, Jasmijn Mol (stagiair)

Deze performance is onderdeel van de tentoonstelling When Things Are Beings in het Stedelijk Museum Amsterdam en werd mede mogelijk gemaakt door steun van het Mondriaan Fonds.