Performance — 27 nov 2022

In Koreaanse sjamanistische praktijken wordt drummuziek gebruikt om geesten aan te roepen. De ritmes en vibraties van de drums kunnen een luisteraar desoriënteren of duizelig maken; vandaar de omschrijving van ‘spookmuziek,’ waarmee een onzichtbare kracht zou kunnen worden aangeroepen. Elk geluid wordt geassocieerd met een verschillend natuurelement, zoals een bepaald weertype, en afhankelijk van de toonhoogte en ritme kunnen allerlei natuurlijke fenomenen en geesten worden aangeroepen.

Prijs
museumticket + € 3
Locatie
Tentoonstelling 'When Things are Beings', zaal 0.6
Tijd
27 nov 2022, 11.00 tot 11.30
27 nov 2022, 16.00 tot 16.30
Taal
Engels
Toegang
Tickets

Blue Moon vertelt het verhaal van de weerspiegeling van de maan op een wateroppervlak. In dit verhaal is het weerspiegelde beeld van de maan zo mooi dat mensen deze proberen vast te pakken, waardoor het water gaat rimpelen en de weerspiegeling verdwijnt. Het water wordt geleidelijk weer vlak en de maan verschijnt weer. Deze cyclus herhaalt zich steeds opnieuw. De maan wordt hier weergegeven met een traag, diep drumritme, en het klotsende water met snelle ritmes van een drum met een hogere klank. Jae Pil Eun gebruikt geluid om de geest en vitaliteit van wezens en roerloze objecten op te roepen. Blue Moon bevraagt de dualiteiten van natuur en cultuur, het menselijke en niet-menselijke. 

performance Jae Pil Eun, twee mensen met verschillende soorten drums
Jae Pil Eun, 'Blue Moon', 2022. Met dank aan de kunstenaar. Foto: Soon young Jung.
performance Jae Pil Eun, twee mensen met verschillende soorten drums
Jae Pil Eun, 'Blue Moon', 2022. Met dank aan de kunstenaar. Foto: Soon young Jung.

MEER OVER DE KUNSTENAAR 

De praktijk van de auteur en performancekunstenaar Jae Pil Eun is geworteld in onderzoek naar alternatieve mythevormen. In zijn performances verkent hij mythologieën die verschillen van, of ingaan tegen, de single-narrative mythologie van de Westerse samenleving. Eun probeert traditionele rituele praktijken uit verschillende geografische en culturele achtergronden, die onder invloed van kolonialisme zijn verwaarloosd of uitgewist, weer tot leven te brengen. 

CREDITS 

Choreografie: Jae Pil Eun
Performers: Jae Pil Eun, Valeryia Le
Sound editor: Qihang Li
Make-up artist: Jiahui Feng
Productie: Stedelijk Museum Amsterdam
Curatoren: Amanda Pinatih en Britte Sloothaak, Jasmijn Mol (stagiair)

Deze performance is onderdeel van de tentoonstelling When Things Are Beings in het Stedelijk Museum Amsterdam.