Performance — 22 apr 2018

Prijs
€ 3 (exclusief entreeticket, Paradiso passepartout geldt als entreeticket)
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
22 apr 2018, 16.00 tot 17.00
Taal
Engels
Toegang
Verkrijgbaar aan de kassa

You say I for me is een performance van beeldend kunstenaar Lauryn Youden en bestaat uit een lezing en een geluidsbad. Het werk bevat een voordracht uit Youdens tekst Nocebo (2018). In dit verhaal, opgetekend als een historisch essay, vertelt de kunstenaar over haar ervaringen met Seasonal Affective Disorder (oftewel SAD, in het Nederlands beter bekend als de winterdepressie) en het opwekken van lucide dromen, waarin ze de confrontatie aangaat met haar persoonlijke demonen. Ook wordt er een tijdlijn getoond met diagnoses die de veranderende blik op het vrouwenlichaam en plantaardige geneesmiddelen verbeeldt in tijden van de groei van het monotheïsme en kapitalisme. Daarnaast is er een geluidsbad, een geluidsceremonie die zowel meditatief als een luisteroefening kan zijn, en die een helende, therapeutische werking heeft

Het werk You say I for me bestaat uit een ruimtevullende licht- en geluidsinstallatie met kristallen klankschalen die worden bespeeld door Youden. De uitvoering bevat daarnaast muziek van het te verschijnen album Markings (2018) van kunstenaar en muzikant Florian T M Zeisig. Deze muziek is gecomponeerd in samenwerking met Youden voor de behandeling van haar angststoornis en depressie, en is opgebouwd uit subtiele modulaties van een synthesizer en opnames van klankschalen.

Aan het begin van de performance wordt er Bijvoet(Artemisia vulgaris)-thee geserveerd. Bezoekers kunnen deze thee tijdens de performance drinken. Ze worden uitgenodigd een comfortabele houding aan te nemen, te liggen, en eventueel de ogen te sluiten. Deelnemers wordt geadviseerd comfortabele kleding te dragen en voor aanvang van de performance voldoende water te drinken.

Sacred Serpent Sessions: Kunst Sommer Detox, 2017 Sound bath, installation and performance, 45 min. Documentation of performance and installation at Meridian Skyline Plaza, Frankfurt, DE presented by Reflektor-M. Photo: Daniel Stubenvoll

In de middeleeuwen stond Bijvoet bekend als een kruid dat beschermt tegen het kwaad. Tegenwoordig wordt het vooral bestempeld als “droomkruid”: het bevordert het herinneren van dromen en wordt gebruikt voor het opwekken van lucide dromen. Ook wordt Bijvoet gebruikt voor het bewust oproepen van een ‘astrale projectie’, een uittreding, waarbij het voelt alsof de ziel het lichaam verlaat. Daarnaast zou dit krachtige kruid een bijzonder positieve uitwerking hebben op het vrouwelijke voortplantingsstelsel. Het zou helpen bij een zwakke, onregelmatige menstruatie en andere menstruatieproblemen. Bezoekers die zwanger zijn of borstvoeding geven, mogen deze thee daarom niet drinken.

OVER DE KUNSTENAAR

Lauryn Youden (1989, Vancouver) woont en werkt in Berlijn. Ceremoniële performances vormen een belangrijk onderdeel van haar werk. Haar objecten, installaties en geschreven werk kunnen gezien worden als de overblijfselen van haar eerdere performances, maar zijn ook een middel voor zelfhulp. Ze komen voort uit Youdens levenslange onderzoek naar de moderne, westerse geneeskunde en alternatieve geneeswijzen voor de behandeling van haar eigen psychische aandoeningen. Door haar persoonlijke ervaringen te delen met het publiek, belicht Youden de onderdrukte, gemarginaliseerde, en vergeten methoden en kennis van de geneeskunde en gezondheidszorg.

CONTEXT

De performance You say I for me past in een traditie van geluidsinstallaties met pioniers als LaMonte Young en Laurie Spiegel. De performance is onderdeel van een programma van het Stedelijk Museum dat is gewijd aan geluidskunst, en volgt op de recente performance Blue(s) in Green to 31 Limit van Catherine Christer Hennix.

You say I for me vindt plaats ter ere van het symposium Concerning the Spiritual in Art in Paradiso.
Meer info