Performance — 11 okt 2012

Tijd
11 okt, 18.00

Locatie: Trappenhuis, Stedelijk, Museumplein
Datum: 11 oktober, 20.00 uur
Toegang: *UITVERKOCHT

"In dance as in life, we are faced with the collision of the real and the imagined, the self-actualized and the represented melt together and become a bridge into one’s own perception, into their reality as manifest in their body, their shared-body of experience." 
          -- Matthew Lutz-Kinoy

Het Stedelijk Museum presenteert met trots de eerste performance in de reeks stedelijk | performance: 'Stars' van kunstenaar Matthew Lutz-Kinoy. De 50 minuten durende performance vindt plaats in het trappenhuis van de 'oudbouw' van het Stedelijk en omvat drie versies van dezelfde choreografie die is gebaseerd op Martha Graham's Acts of Light.

Lutz-Kinoy deed eerder een performance voor het Stedelijk in het kader van Stedelijk @ Trouw/De Verdieping: Contemporary Art Club (29 maart 2012) met als uitgangspunt de esthetiek van de dance-muziek en het sociale uitgaanscircuit van dit moment. Zijn nieuwe performance in het befaamde trappenhuis van het Stedelijk gaat over de kwestie hoe maatschappelijke ongelijkheid functioneert in het ik-tijdperk. De muze van deze performance is de Nederlandse kunstenares Marlous Borm, die woont en werkt in New York en Berlijn. Tijdens de voorstelling zien we haar terug op foto's van Calla Henkel en Max Pitegoff, in een videoverhaal van Matthew Lutz-Kinoy en een dansuitvoering van Isabel Lewis. Voor alle danselementen, die als een reeks solo's worden gepresenteerd, zijn de kostuums verzorgd door Travis Boyer en is een streng decor ontworpen in de vorm van één groot schilderij. Het publiek luistert naar de nieuwe muziek van de Amerikaanse Sophia Knapp en ziet eenzame dansers de trap afdalen. Uit alle facetten van deze performance straalt de gretigheid, levensdrift en prachtige grootsheid van de jeugd. John Giorno zei eens: 'Je moet branden om te kunnen schitteren' en in Stars zien we dat zinderende vermogen van de dans via de explosieve aanwezigheid van een afzonderlijke, energieke verschijning.

Tijdens de pauze is men welkom in de Warhol video-lounge.

MEER INFORMATIE OVER MATTHEW LUTZ-KINOY

Matthew Lutz-Kinoy is geboren in New York en studeerde af aan de Cooper Union School of Art. In 2010-2011 was hij artist-in-residence aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zijn werk is in heel West-Europa te zien geweest op solotentoonstellingen en in de vorm van live-uitvoeringen. De reizende keramiektentoonstelling die hij in samenwerking met Natsuko Uchino maakte en die voor het eerst te zien was bij Elaine MGK in Basel, is onlangs geopend bij Villa Romana in Florence. Zijn mixed-media-werk maakt deel uit van de openingstentoonstelling Beyond Imagination van het Stedelijk Museum, waar deze performance deel van uitmaakt.

Deze performance is mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van L'Occitane en Provence en Underground Fetish.