Performance — 24 apr 2014

Prijs
Entreeprijs Stedelijk Museum + €2,50 toeslag
Locatie
Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
24 apr 2014, 18.00 tot 18.45
Taal
English
Toegang
Noodzakelijk. Klik hier om te reserveren.

Het Stedelijk Museum presenteert I-O, een performance van kunstenaarsduo Pil & Galia Kollectiv. Dit werk in opdracht is speciaal ontwikkeld voor het Teijin Auditorium van het Stedelijk, en maakt deel uit van de lezingen- en performancereeks Stage It! (Part 3): SCRIPTED.

 

I-O is een nieuwe performance die concepten als het ritueel, de context van kantoorwerk en experimentele pedagogiek samenvoegt. Vertrekkend vanuit deze drie elementen, onderzoekt het stuk modellen van teambuilding-oefeningen, alternatieve kunstacademieworkshops en sektarische inwijdingsrituelen. Volgens de kunstenaars wordt met deze methodes een vorm van collectiviteit gecreëerd, die als een soort fictie in de kern van het postkapitalistische individualisme fungeert. De titel I-O verwijst naar de industriële organisatiepsychologie, een managementsysteem dat de arbeidsproductiviteit maximaliseert door het gebruik van technieken die gedrag beïnvloeden. De titel is ook een diagram dat de overgang aangeeft van het ik (I) naar de groep (in dit geval gesymboliseerd door een cirkel).

In de door Pil & Galia Kollectiv onderzochte structuren van collectiviteit – teambuilding, pedagogische systemen, sektes – is het idee van instructie van groot belang en impliceert de overdracht daarvan al snel een hiërarchie. Aan het begin van de performance wordt een reeks instructies zichtbaar gemaakt, die vervolgens wordt uitgevoerd door de performers. Hiermee benadrukken de kunstenaars niet alleen de relatie tussen het individu en het collectief in deze specifieke context (aan de hand van onderlinge machtsverhoudingen), maar onderzoeken ze ook in hoeverre een instructie bepalend is voor wat er daarna gebeurt.

Uitgevoerd door: Suzanne Kipping, Manolis Tsipsos, Dirk Jan Jager, Mireille Ettema, Phi Nguyen, Vanessa Gerotto, Valentina Lacmanovic en Chloé Turpin.

Meer informatie over de kunstenaars

Pil & Galia Kollectiv zijn twee samenwerkende kunstenaars, schrijvers en curatoren uit Londen. Ze studeerden aan de Hebrew University in Jeruzalem en aan Goldsmiths in Londen, waar ze momenteel hun proefschrift schrijven. Hun solowerk is tentoongesteld in Auckland, Sheffield en Londen. Ook hebben ze live werk gepresenteerd op biënnales in Athene, Berlijn en Montreal, alsmede in Kunsthall Oslo, Arnolfini in Bristol, Tate Britain en ICA Londen. Ze zijn als schrijver/redacteurs verbonden aan Art Papers en leiden de door kunstenaars gerunde projectruimte xero, kline & coma. Ze doceren beeldende kunst aan de University of Reading en deden dat voorheen aan de University of Kent, Goldsmiths, Camberwell en de University of Hertfordshire. Pil en Galia doceren critical and contextual studies aan de bacheloropleiding beeldende kunst van het Cass (Londen) en de studio Conversations with Culture. Hun uitgebreide publicaties over hedendaagse kunst en performance zijn beschikbaar op hun website www.kollectiv.co.uk.