Events — 19 mei 2019

Voor het ontwikkelen van een nieuw werk heeft kunstenaar Inge Meijer twee jaar lang onderzoek gedaan naar het verdwenen – en vergeten – plantenleven van het Stedelijk Museum Amsterdam. Het onderzoek van Meijer naar deze collectie is gebundeld in het kunstenaarsboek ‘The Plant Collection’ dat op 19 mei wordt gepresenteerd in het Stedelijk.
Prijs
Gratis toegankelijk
Locatie
Studio A
Tijd
19 mei 2019, 16.00 tot 18.00
Toegang
Aanmelden via Akinci: marjolein@akinci.nl.

Tussen 1945 en 1983 stonden er planten naast het werk van Mark Rothko, Piet Mondriaan, Christo en vele anderen. In de 38 jaar dat planten onderdeel waren van het museumbeleid, kun je zeker spreken van een ‘collectie’. 

De plantencollectie van het Stedelijk Museum bestond uit 39 soorten. Na elke expositie werden de planten opnieuw gerangschikt en verplaatst. Er werden planten gedoneerd aan het museum en er was speciaal iemand in dienst om voor de collectie te zorgen.

Het overgrote deel van het onderzoek is gebaseerd op documenten en tentoonstellingenfoto’s gevonden in diverse archieven. Daarnaast heeft Inge Meijer (oud)medewerkers geïnterviewd om zo een beeld te krijgen van de totstandkoming en werkwijze omtrent de planten.

Het boek bevat in totaal 272 tentoonstellingsfoto’s (253 in het Stedelijk en 19 in Museum Fodor) een voorwoord bij Caroline Roodenburg en een interview met Maria Barnas. Samen met grafisch ontwerper Roger Willems en uitgever Roma publications heeft Inge Meijer haar onderzoek gebundeld in een kunstenaarsboek The Plant Collection dat op 19 mei gepresenteerd zal worden in het Stedelijk Museum Amsterdam.

The Plant Collection door Inge Meijer
The Plant Collection door Inge Meijer

Programma boekpresentatie

16.00 uur
Welkomstwoord Michiel Nijhoff, bibliothecaris Stedelijk Museum Amsterdam
16.10 uur
Voordracht gedichten Gertrude Stein door Marjolein van der Meer i.s.m. contrabassist K. Ellington Mingus
16.20 uur
Gesprek tussen bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt en Inge Meijer
16.45 - 18.00 uur
Einde programma waarna er de gelegenheid is voor een drankje in de bibliotheek en de mogelijkheid om in studio B de 6x6 dia installatie Still Life (2017) te zien.

Speciale editie Stedelijk Sansevieria

In 2013 verdween de laatste plant uit het Stedelijk Museum Amsterdam. Deze Sansevieria mocht omwille van de luchtvochtigheid, de veiligheid en hygiëne niet langer op de afdeling blijven. Sindsdien staat hij bij een oud collega thuis. Voor de speciale boekeditie heeft Meijer 25 stekjes van deze plant gekweekt om zo de enige overgebleven plant voort te planten. Samen met een foto, certificaat en speciaal ontworpen archiefdoos is de stek te koop bij AKINCI, oplage 25.