Gallery talks — 6 nov 2019

Kunstenaarsduo Sander Breure (1985) & Witte van Hulzen (1984) was genomineerd voor de Prix de Rome 2019. Tijdens deze Gallery Talk nemen de kunstenaars je mee door het werk dat ze speciaal voor de prijs ontwikkelden: Accidents Waiting to Happen.

Prijs
Museum ticket + € 3
Locatie
Prix de Rome tentoonstelling
Tijd
6 nov 2019, 16.00 tot 17.00
Taal
Engels
Toegang
Tickets

In Accidents Waiting to Happen onderzoeken zij welke patronen en lichaamstaal kenmerkend zijn voor de verschillende rollen die in een ziekenhuis worden ‘opgevoerd’. Door dit werk binnen de witte muren van het moderne kunstmuseum te tonen, trekken de kunstenaars een parallel tussen beide locaties. Zowel het museum als het ziekenhuis zien zij als steriele kennisinstituten en als ruimtes voor contemplatie, waar je met enige afstand naar het leven kunt kijken.

Sander Breure & Witte van Hulzen werken sinds 2006 aan een veelzijdig oeuvre dat elementen bevat uit het theater, performance, dans en beeldende kunst. De installaties zijn het resultaat van hun onderzoek naar gedrag en lichaamshoudingen in specifieke omgevingen, waarmee ze op een subtiele manier de huidige tijd weergeven en becommentariëren.

Sander Breure & Witte van Hulzen, 'the Thief', 2019. Keramiek, beton, gips, textiel, hout. Zaalopname bij Marres Maastricht, 2019. Photo: Gert Jan van Rooij
Sander Breure & Witte van Hulzen, 'the Thief', 2019. Keramiek, beton, gips, textiel, hout. Zaalopname bij Marres Maastricht, 2019. Photo: Gert Jan van Rooij

OVER DE PRIX DE ROME

De Prix de Rome bestaat sinds 1808 in Nederland en is de oudste en meest genereuze prijs voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar en architecten onder de 35 jaar. Het doel van de prijs is om talentvolle kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun werk meer zichtbaarheid te geven. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Het fonds werkt voor de Prix de Rome 2019 samen met het Stedelijk Museum Amsterdam. De winnaar van de Prix de Rome is op donderdag 31 oktober bekend gemaakt: The Undercurrent van Rory Pilgrim. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met teksten van Sacha Bronwasser, Maarten Buser, Brenda Tempelaar en Sophia Zürcher. Deze publicatie wordt uitgegeven door Jap Sam Books en op 31 oktober in het museum gepresenteerd. In de programmering van het Stedelijk werden recent solo-exposities opgenomen van eerdere deelnemers, zoals Magali Reus (winnaar 2015) en Saskia Noor van Imhoff (genomineerd in 2017). 

Meer info