Gallery talks — 26 feb 2020

Femke Herregraven was genomineerd voor de Prix de Rome 2019. Op 26 februari vertelt zij over het nieuwe werk dat ze voor de tentoonstelling maakte.

Prijs
Museum ticket + € 3
Locatie
verzamelen bij informatiebalie in het Entreegebied
Tijd
26 feb 2020, 16.00 tot 17.00
Taal
Engels
Toegang
Deze gallery talk is uitverkocht 

Femke Herregraven (1982) richt zich binnen haar werk op de gevolgen van abstracte waardesystemen voor de geschiedschrijving en individuele levens. Dit onderzoek vormt de basis voor de verbeelding van nieuwe personages, verhalen en objecten. Met Diving Reflex (Because We Learned Not to Drown, We Can Sing), het werk dat zij ontwikkelde voor de Prix de Rome 2019, zet de kunstenaar haar onderzoek naar de ‘catastrofe’ voort. Catastrofeobligaties, zogenaamde catbonds, spelen een centrale rol in het werk. Aan de hand van de gefictionaliseerde personages ‘The Last Man’ en Elaine Morgan speculeert Herregraven over overlevingsstrategieën. Ze gebruikt daarbij de menselijke duikreflex als conceptueel instrument om betekenissen van de catastrofe te verkennen.

Femke Herregraven, Diving Reflex (Because We Learned Not to Drown, We Can Sing), multimedia-installatie, 2019-ongoing. Prix de Rome 2019. Foto: Daniel Nicolas
Femke Herregraven, Diving Reflex (Because We Learned Not to Drown, We Can Sing), multimedia-installatie, 2019-ongoing. Prix de Rome 2019. Foto: Daniel Nicolas

OVER DE PRIX DE ROME

De Prix de Rome bestaat sinds 1808 in Nederland en is de oudste en meest genereuze prijs voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar en architecten onder de 35 jaar. Het doel van de prijs is om talentvolle kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun werk meer zichtbaarheid te geven. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Het fonds werkt voor de Prix de Rome 2019 samen met het Stedelijk Museum Amsterdam. De winnaar van de Prix de Rome is op donderdag 31 oktober bekend gemaakt: The Undercurrent van Rory Pilgrim. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met teksten van Sacha Bronwasser, Maarten Buser, Brenda Tempelaar en Sophia Zürcher. Deze publicatie wordt uitgegeven door Jap Sam Books. In de programmering van het Stedelijk werden recent solo-exposities opgenomen van eerdere deelnemers, zoals Magali Reus (winnaar 2015) en Saskia Noor van Imhoff (genomineerd in 2017).
Meer info: www.prixderome.nl