Events — 25 mrt t/m 1 jun 2020

Door de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te krijgen, kunnen de tentoonstelling Rietveld Uncut en de conferentieweek van Studium Generale in het Stedelijk Museum Amsterdam niet doorgaan. Om toch inzichtelijk te maken waar studenten en afdelingen van de Rietveld Academie aan hebben gewerkt, maken deelnemers een digitale vertaling van hun projecten om deze online met het publiek te delen.
Bekijk alle video's

Tijd
25 mrt t/m 1 jun 2020, 0.00 tot 23.59

Over Rietveld Uncut

Rietveld Uncut is sinds 2009 een van de drie jaarlijkse presentatiemomenten van de Gerrit Rietveld Academie. Sinds 2014 werkt Rietveld Uncut samen met Studium Generale; afdelingen en individuele studenten ontwikkelen projecten in relatie tot de theoretische kaders van Studium Generale Rietveld Academie.

Binnen Rietveld Uncut spelen ontstaansprocessen van de werken een rol, evenals het contact met publiek buiten de academie en de relatie tot de jaarlijks wisselende onderwerpen van Studium Generale. Het denken en maken komt een keer per jaar samen in de conferentieweek van Studium Generale Rietveld Academie en de gelijktijdige tentoonstelling Rietveld Uncut.

De studenten van de Rietveld Academie en de curatoren van Rietveld Uncut hebben heel snel weten te schakelen om van offline online te maken. Dat hun werk daardoor toch een platform heeft gekregen, vinden wij van het Stedelijk een geweldig statement. Met de actualiteit verschuift voor één keer het medium.

— Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum Amsterdam

Rietveld Uncut editie 2020

Voor de vierde keer achtereen is toegewerkt naar een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam, dit jaar onder de titel Relating (to) Colour, waarbij studenten ‘kleur’ vanuit verschillende perspectieven en betekenissen onderzochten. Kleur geeft structuur aan ons dagelijks leven, onze acties, onze relaties met anderen en de ruimtes waarin we leven. Binnen verschillende historische en culturele contexten hebben kleuren echter heel verschillende symbolische, psychologische, materiële en sociaal-politieke betekenissen.

Voor Rietveld Uncut 2020 werkten 121 studenten in totaal 28 afdelingsprojecten en individuele voorstellen uit onder leiding van (gast)docenten en Rietveld Uncut-curatoren Tomas Adolfs en Tarja Szaraniec.

Meer informatie: https://RietveldUncut2020.nl

Colour... is new each time

— Roland Barthes
 • Foto: Maarten Nauw
  Foto: Maarten Nauw
 • Foto: Maarten Nauw
  Foto: Maarten Nauw
 • Foto: Maarten Nauw
  Foto: Maarten Nauw
 • Foto: Maarten Nauw
  Foto: Maarten Nauw
 • Foto: Maarten Nauw
  Foto: Maarten Nauw

CREDITS

Curatoren Rietveld Uncut: Tarja Szaraniec en Tomas Adolfs (Gerrit Rietveld Academie).
Met dank aan alle participerende kunstenaars, afdelingen en gastdocenten.